ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 10 Temmuz 2013 Çarşamba 12:00

Kandil'de Karayılan'a 'şahin kanattan' darbe

Kandilde Karayılana şahin kanattan darbe

PKK'nın tepe yönetiminde bir değişiklik olduğu, Murat Karayılan'ın KCK Konsey Başkanlığı görevinden gittiği belirtildi.


KCK, yönetiminde değişikliğe gitti. 162 delegenin katıldığı kongrede, KCK Genel Başkanlık Konseyi organı oluşturuldu. Yürütme Konseyi Eş Başkanlığına de Cemil Bayık ile Bese Hozat getirildi.

ANF’nin haberine göre, 30 Haziran-5 Temmuz tarihleri arasında, doğuda Kürtlerin bulunduğu dört bölge ile yurt dışından 162 “delege”nin katıldığı Genel Kurul’da KCK sistemi yeniden ele alarak KCK Genel Başkanlık Konseyi ile Eşbaşkanlık’tan oluşan iki yeni organın oluşumuna gidildi.

Eş Başkanlık'a geçilen yeni sistemde Murat Karayılan yerine Cemil Bayık ve Bese Hozat yeni eşbaşkanlar seçildi.

PKK'nın tepe yönetiminde sürpriz değişiklik oldu. Murat Karayılan KCK Konsey Başkanlığı görevinden gitti. Yerine Cemil Bayık ve Bese Hozat geldi.

9'ncu Genel Kurul 6 gün sürdü. KCK Genel Başkanlık Konseyi oluşturuldu, Yürütme Konseyi Eş Başkanlığı sistemi getirildi. Eş Başkanlığa PKK’nın en eski katılımlarından Cemil Bayık ile Bese Hozat getirildi. Genel Kurul’da toplumsal yaşamın her alanında KCK sisteminin temel ayakları olan akademilerin, komün, kooperatif ve meclislerin hızla oluşturarak yaygınlaştırılması kararlaştırılırken, demokratik konfederalizm temelinde demokratik uluslaşmanın yaratılması ve demokratik özerkliğin inşasının tabandan örgütlendirilmesine dönük bir dizi kararın yanında demokratik çözüm sürecinin Ak Parti'ye rağmen sürdürülmesi kararı alındı.

BU DEĞİŞİM ÇÖZÜM SÜRECİ'Nİ NASIL ETKİLER?

Hükümetin başlattığı barış görüşmeleri devam ederken PKK'nın tepe kadrosundaki bu değişim farklı yorumlara neden oldu. Murat Karayılan'ın  PKK'nın silahlı kanadı olan HPG'nin başına getirilmesi, PKK'nın tam olarak çekilmesinden sonra kurulacak olan küçük grupların önüne geçecek. Yine barış süreci devam ederken olabilecek münferit saldırıları HPG'nin Karayılan'ın başkanlığında önleyeceği tahmin ediliyor. Karayılan bu süreçte Öcalan'ın çözüm konusundaki direktiflerini sorunsuz bir şekilde uygulaması ile dikkat çekmişti.

Kongre sonucu açıklanan bildiride şu ifadelere yer verildi:

“Kürt halkı küresel kapitalizme karşı küresel demokrasinin öncü gücüdür. Özellikle Suriye’de Kürt halkının izlediği bu çizginin doğruluğu ve başarısı gün geçtikçe daha iyi anlaşılmaktadır. Suriye’deki Kürdistan devrimi, Suriye ve Ortadoğu’nun demokratikleşmesinde örnek olacaktır. Öcalan’ın deklarasyonunu PKK ve halk sahiplenmiştir. AKP’ye rağmen sonuna kadar geliştirilecektir. Ancak AKP hükümetinin savaş hazırlıklarına ve her türlü ihtimale karşı da her türlü mücadeleye hazırlıklı olunmalıdır.”

9. Genel Kurul’da tüm bunların sürece ilişkin kuşkuları artırdığı ileri sürüldü ve bundan sonraki adımların paralel ve karşılıklı olmadığı taktirde sürecin tıkanabileceği, bunun tek sorumlusunun da AK Parti olacağı öne sürüldü.

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER