ÖNE ÇIKANLAR :
AJANSTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 28 Nisan 2013 Pazar 17:57

Ünye’nin tarihi Ünye Kumaşı ile canlanıyor


Ünye Çok Amaçlı Toplum Merkezi (ÇATOM) tarafından faaliyete geçirilen, Ünye Kumaşı Dokuma Evi, törenle açıldı.

Sponsorluğunu OMV ve Ünye Özel Çakırtepe Hastanesi’nin üstlenmesiyle tarihi yönleri ile bilinen Ünye bir canına daha kavuştu. Ünye'nin yakın tarihinde el tezgâhlarında üretilmiş olan ve günümüz kültüründeki yerini giderek kaybeden "Ünye Dokuması”, OMV’nin katkılarıyla Türk El Sanatları’na yeniden kazandırılıyor. OMV Samsun Elektrik tarafından Ünye Çok Amaçlı Toplum Merkezi – Ünye Kumaşı Dokuma Evi’nin açılışı çerçevesinde ‘Ünye Dokuması Projesi’ne sağlanan dokuma tezgâhları ve dokuma ipleri, yöre kadınlarının Ünye dokumasına yeniden hayat vermelerini ve dokumalarını tüm Türkiye’ye ulaştırmalarını sağlayacak.Açılış Konuşmasını yapan Ünye ÇATOM Başkanı Selma Hasdemir, dokuma evi ile ilgili bilgiler verdi. Başkan Hasdemir, ÇATOM kurulmasından, sonrasındaki çalışma hayatındaki takipçilerine teşekkür etti. ÇATOM Başkanı Selma Hasdemir tarafından Ünye Kumaşı ile dokunan ve eski İçişleri Bakanı İdris Naim’in de çok sevdiği sekiz köşeli kasget hediye etti. Ordu Valisi Orhan Düzgün ve Ak Parti Ordu Milletvekili Mustafa Hamarat, Ünye’nin turizm noktasındaki yaptığı çalışmalar çok heyecan verici ve diğer yerlere de örnek teşkil ettiğini söyleyerek bunun onur verici bir şey olduğunu söylediler.

Eski Bakan Şahin ise Ünye adına, Ordu adına bu tür örnek projeler ile hep alıştıklarını, ama her bir projenin ise kendilerinde ayrı bir yenilik kazandırdığını ifade etti. Şahin, “Memleketimiz adına çalışmanın ve çalışma sonunda el emeğinin, gayretlerin birer örnekleri olan bu işleri yapan insanlarımız yaptığı her şey güzeldir.” Diye konuştu.

OMV Samsun Elektrik, Ünye Çok Amaçlı Toplum Merkezi’nin başlattığı ve Ünye Kaymakamlığı tarafından da desteklenen ‘Ünye Dokuması Projesi’ kapsamında, Ünye Çok Amaçlı Toplum Merkezi’ne (ÇATOM) sekiz adet dokuma tezgâhı ile ipek ve keten dokuma iplerinin alınmasını sağladı. Ünye Kaymakamlığı’nın tahsis ettiği üç katlı özel bir binada hizmet verecek olan Ünye ÇATOM Kumaşı Dokuma Evi’ne dahil olmak ve dokuma yapmak isteyen kadınlar, hem aile hem de ülke ekonomisine katkıda bulunacak ve ürünlerini tüm Türkiye’ye ulaştırabilecekler.

Açılışta konuşan OMV Samsun Elektrik Genel Müdürü Korkut Öztürkmen, hem yerel bir el sanatına hem de kadınların çalışma hayatına kazandırılmasını mümkün kılan bir projeye katkıda bulunmaktan büyük memnuniyet duyduklarını belirtti. Projenin öncüsü ve uygulayıcısı olan Ünye ÇATOM Başkanı Selma Hasdemir de, kadının kalkınmasınıntoplumun kalkınması için en büyük etkenlerden biri olduğunu belirterek şöyle devam etti: “Ünye Dokuma Evi projemiz kadınlarımıza yeni bir istihdam alanı yaratırken, burada eğitim alan kadınlarımız,bu alandaki istihdam piyasasında avantajlı duruma gelecekler. OMV Samsun Elektrik’in proje sponsoru olarak bize verdiği katkı bu anlamda memnuniyet vericidir.”Dedi.

Ünye ÇATOM Başkanı Selma Hasdemir’in gayretleriyle faaliyete geçirilen Ünye Kumaşı Dokuma Evi eski İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Ordu Valisi Orhan Düzgün, Ak Parti Ordu Milletvekili Mustafa Hamarat, Ünye Kaymakamı Mustafa Demir, Ünye Belediye Başkanı Ahmet Arpacıoğlu, OMV Samsun Elektrik Genel Müdürü Korkut Öztürkmen Ünye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Şimşek, Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, Ünye Milli eğitim Müdürü Musa Erdem, Ünye İlçe Emniyet Müdürü Ömer Akar, Akkuş Kızılelma Belediye Başkanı İsa Demirci, daire amirleri ve çok sayıda bay ve bayan olmak üzere vatandaşlar katıldı.
 

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER