ÖNE ÇIKANLAR :
AJANSTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 11 Mart 2013 Pazartesi 15:20

ULUTEK’te projeler görücüye çıktı

ULUTEKte projeler görücüye çıktı


Teknoloji Geliştirme Bölgesi ve Uludağ Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi tarafından organize edilen Bilim ve Teknoloji Haftası etkinlikleri başladı.

Bilim ve Teknoloji Haftası etkinliklerine, Bursa Valisi Şahabettin Harput, Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Abdullah Karadağ, Uludağ Üniversitesi (UÜ) Rektörü Prof. Dr. Kamil Dilek, Uludağ Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nin (ULUTEK) Yönetim Kurulu Başkanı ve BTSO Meclis Başkanı İlhan Parseker ile Uludağ Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İsmail Efil ile işadamları katıldı.

UÜ Görükle Yerleşkesi, ULUTEK Teknoloji Geliştirme Bölgesinde gerçekleştirilen açılış konuşmaları ile program başladı. Açılış konuşmalarının ardından sergiyi gezen protokol mensupları, yetkililerden projeler hakkında bilgi aldı. Etkinlik kapsamında hazırlanan projeler görücüye çıktı. Hazırlanan projeler başta işadamları olmak üzere alanında ilgilere satılarak hayata geçirilecek.

ULUTEK’TE 1139 PROJE HAZIRLANDI

ULUTEK Yönetim Kurulu Başkanı ve BTSO Meclis Başkanı İlhan Parseker, Türkiye’nin bu gün küresel inovasyon sıralamasında dünyada 74’üncü sırada olduğunu belirtti. Parseker, Türkiye’nin Dünya Ekonomik Reformu rekabet gücü sıralamasında 142, ülke arasında ise 59. sırada olduğunu aktardı. Parseker, Türkiye’nin bir kilogram ihracat başına 1.4 dolar kazanırken, Güney Kore’nin 3, Almanya’nın ise 4.1 dolara ihraç ettiğini bildirdi.

Bir kilogram demir çeliğin ihracat bedeli 50 sent iken, bir kilogram cep telefonunun 4 dolara ihraç edildiğini anlatan Parseker, şunları söyledi: “Türkiye’nin pozitif çabası giderek artsa da teknoloji açığı yüksek bir ülke. Bu gün gayri safi yurt içi hasılamızın binde 8.4 gibi Ar-Ge harcamamızı Lizbon kriteri olan yüzde 3 seviyesine çıkarmak zorundayız. Türkiye, 11 milyar liralık bütçesi dünya ER-GE harcamaları liginde 25’inci sırada.”

Bursalı girişimcilerin de teknoloji seviyesi yüksek stratejik yatırımlara yönelmesini tavsiye eden İlhan Parseker, “Dünya’da Ar-Ge’ye en çok yatırım yapan bin şirketin toplam harcaması 2011 sonunda yüzde 10 artışla tarihi rekor kırarak 603 milyar doları buldu. ULUTEK de 10 büyük teknoparktan biri. ULUTEK, araştırma binasında bu güne kadar 13’ü akademisyenlerce kurulan 66 firma Ar-Ge firması ve 3 danışmanlık firması olmak üzere toplamda 69 firma faaliyette bulunuyor.” dedi. İlhan Parseker, ULUTEK’de bu güne kadar 829’u tamamlanmış olarak 1139 proje hazırlandığını sözlerine ekledi.

“ARAŞTIRMAYA 10 MİLYON LİRALIK BÜTÇE”

UÜ Rektörü Prof. Dr. Kamil Dilek, üniversitelerden kendi asli görevlerini yaparken içinde bulundukları kent ve topluma karşı da sorumluluklarını yerine getirip araştırma yapmalarının da beklendiğini ifade etti.

Kamil Dilek, bu kapsamda Uludağ Üniversitesi’nin kendi görevlerinin yanında bu tür çalışmalar ile topluma karşı sorumluluklarını da yerine getirdiğini belirterek, “Araştırmaya elbette kaynak ayırmamız lazım. Bunu batı ülkeleri ile kıyasladığımızda kabul edilemez bir noktada olduğunu görüyoruz. Bu açıdan baktığımızda Uludağ Üniversitesi bu alanda kendi imkanları ile araştırmaya ayırdığı 10 milyon liralık bir bütçe var. Bu bütçenin bizim dönemimizde önemli bir bölümünü sektör ve sanayici ile işbirliği içinde kullanımına öncelik verdik.” şeklinde konuştu.

“BU İŞLER SADECE DUA İLE OLMAZ”

Bursa Valisi Şahabettin Harput da gücün hakim olduğu dünyada kimsenin Türkiye veya başka yerde iyi insanlar yaşıyor diye merhamet etmeyeceğini belirterek, “Sadece ayakta kalabilmek değil, çevremizde de, yeryüzünün her tarafından da hakim ve söz sahibi olabilmek ve değerlerimizin anlatılıp tanıtılması, barış, huzur ve güvenin tesis ve idamesinde Türkiye’ye düşen çok büyük görevler var. Bu bakımdan bu tür çalışmalar fevkalade önemli.” dedi. Türkiye’nin Suriye’den Afganistan’daki insanlara kadar sorumlu olduğuna değinen Vali Şahabettin Harput, “Bu iş sadece dua ile olmuyor, bu iş elbette duanın yanında fili dua olan güçle oluyor. Gücün de en önemli unsuru ilim gücüdür, onun yuvası kaynağı buradır. Ben bu anlamda üniversite sanayi işbirliği adına çok önemli bir çalışmayı görüyorum.” şeklinde konuştu.

UÜ Teknoloji Transferi Ofisi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İsmail Efil de teknolojinin üretim makineleri, yöntem ve ürünlerde yenilik sağlayarak üretimi artırmak, verimliliği yükselterek rekabet üstünlüğü ve karı artırdığını belirtti. İsmail Efil, üniversite araştırmalar sonucu ortaya çıkan fikri haklar ve bu kapsamda özellikle de patentlerin sanayi kuruluşlarınca da kullanılması için teknolojik transfer ofislerinin giderek önem kazandığını sözlerine ekledi.

KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER