ÖNE ÇIKANLAR :
AJANSTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 22 Kasım 2014 Cumartesi 07:59

Uluslar arası Üsküdar Sempozyumu'nda 18 gözaltı

Uluslar arası Üsküdar Sempozyumunda 18 gözaltı

Üsküdar Belediyesi tarafından düzenlenen "8'nci Uluslararası Üsküdar Sempozyumu" dün Üsküdar Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. Sempozyuma çok sayıda davetli katıldı.


Üsküdar Belediyesi tarafından düzenlenen sempozyuma katılan Validebağ Gönüllüleri üyesi bir grup, üzerlerine giydikleri "Validebağ" yazılı tişörtler ile slogan atınca zabıta ve özel güvenlik ekipleri tarafından salondan çıkarıldı. Eylemciler daha sonra zabıtaların şikayeti üzerine polis tarafından gözaltına alındı.

Üsküdar Belediyesi tarafından düzenlenen "8'nci Uluslararası Üsküdar Sempozyumu" dün Üsküdar Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. Sempozyuma çok sayıda davetli katıldı.

Sempozyumda konuşma yapıldığı sırada ise, Validebağ'da yapımı devam eden inşaata karşı çıkan 18 kişi üzerlerine giydikleri "Validebağ" yazılı tişörtleri ile ayağa kalkıp slogan atmaya başladı.

Bunun üzerine zabıta ve özel güvenlik görevlileri grubu salondan dışarı çıkarmak istedi; fakat grup ile zabıta ekipleri arasında arbede yaşandı. Daha sonra ise çoğunluğu kadınlardan oluşan grup, iddiaya göre zabıta ve güvenlik görevlileri tarafından yaka-paça dışarı çıkarıldı. Olayda 4 kişi hafif şekilde yaralandı.

18 kişi salondan çıkarıldıktan sonra da zabıta ekiplerinin şikayeti üzerine polis tarafından gözaltına alınarak Doğancılar Polis Merkezi Amirliği'ne götürüldü. Bu sırada Çevik Kuvvet Ekiplerinin de polis merkezi önünde önlem aldığı görüldü.

"BİZE SALDIRDILAR YERLERDE SÜRÜKLEDİLER"

Eylem sırasında zabıta ve polisin saldırısına uğradığını öne süren gruptan bir kadın, "Gidip söz hakkı istedik aslında. Validebağ'ın koru olarak kalması gerektiğini; çünkü Hilmi Türkmen orada Validebağ ile ilgili yapacağı dönüşümleri anlatıyordu. 1'inci sit alanı olan Validebağ da yapacağı seyir terasından bahsediyordu. Yapacağı düğün salonlarından bahsediyordu. Biz de hayır burası 1'inci sit alanıdır, sempozyumunuz bahanedir, ranttır sizin tek derdiniz demek için gittik aslında. Bunu söylerken de Validebağ tişörtlerimizle gittik ve bize saldırdılar yerlerde sürüklediler. Orada bulunan taşımalı getirilmiş olan AKP'liler, inşaat bekçiliği yapan zabıtalar, daha sonra da aynı inşaatın bekçiliğini yapan polisler saldırdılar bize. Biz de sözümüzü söylemek istedik. Aslında sadece 1'inci sit alanı olan Validebağ'ın koru olarak kalması gerektiğini söyledik. Karakola geldik karakolda da bizi zorla getirdiklerine rağmen gözaltına alındık. Önce gözaltı işlemleri yapmayacaklarını söylediler. Bir hukuksuzluk, nasıl bir hukuk işletiyorlar bu konularda da bilmiyoruz. Keyfi gözaltılar üstüne üstlük gözaltı işlemi yapmadan gözaltı yapmaya çalışıyorlar" diye konuştu.

"ZABITALARDAN VE GÜVENLİK GÖREVLİLERİNDEN ŞİKAYETÇİ OLACAKLAR"

Yaşanan olayın ardından sağlık kontrolünün yapıldığı hastaneye gelen Avukat Ebru Erginbay ise konuyla ilgili şunları söyledi:

"Bugün öğle saatlerinde Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen'in Üsküdar'da, Validebağ'da dönüşümü anlattığı sempozyumu Validebağ Gönüllüleri üzerlerinde tişörtlerle katılıp itirazlarını bildirmek üzere sempozyuma gitmişler. Ayağa kalktıklarında önce orada bulunan zabıtalar daha sonra salonun özel güvenlik ekipleri tarafından yaka paça dışarı çıkarılma hali olmuş. Orada da darp edilmişler. 4 tane ağır darp edilmiş insan var. Daha sonra görevliler polis çağırmışlar. Polis araçlarıyla Doğancılar Karakolu'na getirilmişler. 12 kadın 6 erkek 18 tane gözaltı var şuanda. Biz avukatlar olarak karakola gittik; polis gözaltı işlemi yapmadığını kimlik tespiti yapıp bırakabileceğini söyledi. Bizde niye hürriyetlerinden yoksul bırakılıyorlar dedik. 'Zabıtaların şikayeti var' dediler. Aldınız mı şikayetleri dedik. 'Hayır' dediler. Zabıtalar şahıslar gözaltına alındıktan yaklaşık 2 saat sonra getirildiler karakola ve alıyoruz dediler ifadelerini. Şimdi de bir resmi gözaltı işlemi yapılmamasına rağmen, ilk giriş sağlık kontrolüne getirildiler. Buradan dönüşte ifadeleri alınacak ve çıkışta yine sağlık kontrolüne getirilecekler. Bizim müvekkillerimizde kendilerini darp eden özel güvenliklerden ve zabıtalardan ayrıca fikir hürriyetine aykırı olarak darp edilmelerinden dolayı şikayette bulunacaklar. Gece muhtemelen devam edecek süreç" dedi.

"KAMERA KAYITLARINI İSTEDİK"

Polis merkezine gelerek olayla ilgili bilgi alan CHP İstanbul Milletvekili Kadir Öğüt, "Akşam üstü bir sempozyum yapıyor belediye. Üsküdar Belediyesi'nin yaptığı sempozyumda da mahalleli bayanlardan ve erkeklerden oluşan ağırlıklı bayan bir grup ifadede öyle yazıyor polisin ifadesinde de. Montlarını çıkartıp tişörtleriyle Validebağ ile ilgili birkaç slogan atıyorlar. Oradaki zabıtaların ve özel güvenliğin bir saldırısı oluyor. Onları dışarı püskürtmeye çalışıyorlar polis çağırıyorlar bir kaç arkadaşımıza bayağı yani hepsine yapıyorlar; ama birkaç arkadaşın ters kol falan yaparak bayağı zor kullanıyorlar. Sonra da üste çıkıp şikayetçi oluyorlar. Vatandaşın huzurunu bozmaktan bu 18 kişi gelmişler buraya ifade vermişler. Kimlerin olduğuna bakacağız şimdi. Kamera kayıtlarını istedik; avukatlar kamera kayıtlarına bakacaklar. Buradaki 18 arkadaşla da görüştüm onlar da onlardan şikayetçi olacaklar. Burada bir haksız gözaltı durumu söz konusu olmuş olabilir. Baro'dan arkadaşlar da onlarla ilgileniyorlar" ifadelerini kullandı.













KAYNAK:
DHA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER