ÖNE ÇIKANLAR :
AJANSTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 24 Kasım 2014 Pazartesi 15:24

Kış döneminde gelen turistler daha az alışveriş yapıyor

Kış döneminde gelen turistler daha az alışveriş yapıyor

Antalya Manavgat destiansyonunda turistlerin ortalama tatil yapma sürelerinin 11 gün olduğu belirtildi.


Antalya Manavgat destiansyonunda turistlerin ortalama tatil yapma sürelerinin 11 gün olduğu belirtildi. Kış döneminde uzun süreli tatile gelen turistlerin, yaz dönemine gelenlere göre düşük sevide alışveriş yaptığını kaydedildi.

Manavgat'ta aktif turizm sezonun 20 Kasım'da sona ermesiyle bölgede kış turizmi başladı. Başta Almanya olmak üzere bölgeye gelen Avrupalı turistler aktif sezonda 7-11 gün tatil yapma yerine kışın 20, 30 ve 45 gün tatil yapıyor. Uzun süreli tatil yapmada Manavgat'ta esnafı olumsuz etkiliyor. Esnaf, bölgede 1 Nisan tarihine kadar uzun süreli turist geleceği için işlerinin yoğun sezona göre yüzde 75 oranında düşük olduğunu söylüyor.

Pazarcı esnafı, 20 gün ile 2 ay arasında bölgede kalan turistin ürün alıcı değil;tezgaha bakıcı olduğunu belirtiyor. Manavgat Sabit ve Sayyar Pazarcılar Odası Başkanı Sami Dursun Doğan, bölgede turistlerin ortalama tatil yapma sürelerinin 11 olduğunu söyledi. Kış döneminde bölgeye uzun süreli konaklayan turistlerin geldiğini belirten Doğan, bununda pazarcı esnafının işlerinin olumsuz etkilediğini kaydetti.

Bölgede yüzde 60 oranında pazarcı esnafının tekstil ürünleri sattığının altını çizen Doğan, "11 günlük tati sürelerinde turistlerin harcama yapmaları daha fazla. 20 gün, bir ay ve 2 ay bölgede tatil yapan turistlerin alışveriş yapma oranı düşük oluyor. Buda en fazla kışın tekstil ürünü satan pazarcı esnafını etkiliyor. 7 ile 11 gün arasında tatile gelen turistler, kış dönemine göre daha fazla alışveriş yapıyor. Bölgeye başta Almanlar olmak üzere farklı ülkelerden turist gelmesi de alışveri açısından esnaf için bir avantaj." dedi.

Turistik pazarlarda tekstil ürünü satan pazarcı esnafı Umut Zorlu, bölgede kış döneminde genelde Avrupalı emekli turistler geldiğini, bunlarında uzun süreli kaldığı için yaz sezonuna göre alışveriş yapmalarının çok düşük sevide olduğunu kaydetti. Zorlu, kışın gelen turistler pazarda alıcıdan ürün bakımına yönelik pazar gezintisi yaptığını ifade etti.

Türkiye Turiizm Seyahat Acenteleri Birliği(TÜRSAB) Side-Manavgat Bölgesel Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Özden, bölgede turistlerin ortalama tatil yapma sürelerinin 11 gün olduğunu söyledi. Özden, kış döneminde otel fiyatlarının ucuz olmasına bağlı Avrupalı emekli turistlerin bölgeye 20,30 ve 45 gün ile 2 aylığına geldiğini kaydetti.

Manavgat'ın 210 bin yatak kapasitesine sahip olduğunu ve yıllık 4 milyon turistin tatil yaptığını belirten Özden, kış döneminde bölgeye en fazla Alman ve iskandinav turistlerin geldiğini ifade etti.







KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER