ÖNE ÇIKANLAR :
AJANSTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 28 Aralık 2012 Cuma 21:49

"Kentsel dönüşüm yıkım değil yenilenmedir"

"Kentsel dönüşüm yıkım değil yenilenmedir"


Türkiye Parlamenterler Birliği Başkanı ve AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Nevzat Pakdil, “Kentsel dönüşüm yıkım değil yenilenme faaliyetidir.” dedi.

Konuyla ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)’nde gerekli yasanın çıkartılarak yürürlüğe konulduğunu hatırlatan Pakdil, tabii afetlerde alt yapı eksikliğinden kaynaklanan büyük yıkımlar yaşandığını söyledi.
Kahramanmaraş Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Kahramanmaraş Teknik Elemanlar Derneği (KA-TED)’nin, Yaşanabilir Çevre ve Marka Şehirler için Kentsel Dönüşüm bilgilendirme toplantısına katılan Pakdil, kentsel dönüşümle ilgili yerel ve merkezi yönetimlerin insanları çok iyi bilgilendirmesi gerektiğini belirtti. ‘Türkiye’yi yeniden keşfetmeye gerek yok’ diyen Pakdil, konuşmasını şöyle sürdürdü; Yeni imar sürecinde merkezi ve yerel yönetimlerin halkımızı çok iyi bilinçlendirmesi gerekiyor. Bundan sonraki değişimlerde yerel yönetimlere devredilecek olan imar çalışmaları ve bina yapım denetlemelerinde son derece titiz davranılması gerekiyor. Deprem ve sel felaketleri gibi tabi afetler, alt yapı eksikliğinden kaynaklanan maddi ve manevi büyük yıkımlar meydana getiriyor. Dönüşüm sürecinde kısıtlı imkanlarla ev yapmaya çalışan vatandaşlarımıza yöneticilerimizin de destek olması gerekiyor.

ÜLKEMİZDE KENTSEL DÖNÜŞÜM SEFERBERLİĞİ BAŞLATILDI

Bilgilendirme toplantısına konuşmacı olarak katılan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Murat Oral, Türkiye genelinde Kentsel dönüşüm seferberliği başlatıldığını aktardı. Dönüşüm sürecinin yaklaşık 20 yıl süreceğini bildiren Oral, “Çalışmaların sağlıklı bir şekilde yürütülmesi için geçen 7 aylık süre içerisinde kanunun uygulanmasına yönelik yönetmelik ve dönüşüm özel hesabının işleyişine dair 2 ayrı yönetmelik yayınlayarak yürürlüğe koyduk. Diğer yandan riskli yapıların belirlenmesi için hazırlanan yönetmelikte son aşamaya geldi. Afet riski altındaki alanların dönüştürülesi hakkındaki kanun ile ülkemizde afet odaklı bir kentsel dönüşüm seferberliği başlatılmıştır” dedi.

RİSKLİ YAPI TESPİT LİSANSLARI VERİLMEYE DEVAM EDİYOR

Gerekli şartları yerine getiren kurum ve kuruluşlara Riskli Yapı Tespit Lisansı verildiğini de belirten Oral “Ülke genelinde riskli yapıların tespit edilmesinde görev alacak özel sektör mühendislik firmaları, yapı denetim firmaları, belediyeler, üniversiteler, meslek odaları gibi kurum ve kuruluşların bakanlığımıza lisans almak üzere yaptıkları başvurular artan bir hızla devam ediyor. Resmi kurumlar hariç, özel sektöre verilen lisans sayısı 100’ün üzerinde. Tespiti yapılarak tapu dairelerine bildirilen riskli bina sayısı da 200’ü geçmiş bulunuyor. Bu gün itibariyle ülke genelinde 4 adet riskli alan tespit edildi. Bu alanlar bakanlar kurulu kararı ile riskli alan olarak ilan edildi. İlerleyen günlerde bu alanlara yenileri de eklenecek” diye konuştu.

AK PARTİ KAHRAMANMARAŞ MİLLETVEKİLİ SITKI GÜVENÇ

Toplantıda kısa bir konuşma yapan Ak Parti Kahramanmaraş Milletvekili Sıtkı Güvenç ise Kahramanmaraş’ın Güneydoğu Anadolu fay hattı üzerinde olduğunu belirterek, kentsel dönüşümün il genelinde bir an önce tamamlanması gerektiğini vurguladı.

Necip Fazıl Kültür Merkezi'nde yapılan toplantıya, Vali Yardımcısı Erkan Bulgan, Belediye Başkan Yardımcısı Cevdet Kabakcı, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Sayim Ata, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Ali İhsan Kabakçı, Ak Parti Merkez İlçe Başkanı Necati Okay, İl Genel Meclisi Başkanı Mustafa Özsoy, mimarlar ve mühendisler katıldı.

Toplantı, Riskli Alanlar Daire Başkanı Hikmet Haspolatlı, Riskli Yapılar Daire Başkanı Coşkun Sağır ve TOKİ Şube Müdürü Mustafa Bakır'ın konuyla ilgili sunumuyla devam etti.


 

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER