ÖNE ÇIKANLAR :
AJANSTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 03 Nisan 2013 Çarşamba 14:50

Fukuşima'nın iktidara getirdiği Yeşiller'e geçer not


Almanya’da ilk defa Baden Württemberg Eyaleti’nde iktidara gelen Yeşiller’in Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile kurduğu koalisyon hükümeti iki yılını tamamladı. Geçen iki yılda eğitim bakanının istifası ile dikkatleri üzerine çeken hükümetin icraatlarına genel olarak olumlu bakılıyor. Stuttgart Belediye Başkanlığının da kazanılması eyaletteki ‘Yeşil’e onayın bir ispatı olarak kabul ediliyor.

Baden Württemberg’de(BW) 58 yıllık Hıristiyan Demokrat Parti (CDU) iktidarını devirerek hükümete gelen Yeşiller Partisi’nin SDP ile kurduğu koalisyon hükümeti ikinci yılını doldurdu.

FUKUŞİMA VE ENBW SKANDALI 58 YILLIK CDU SALTANATINI BİTİRDİ

Yeşiller’in kazandığı ilk eyalet seçiminde beklenenden fazla oy alması her ne kadar 11 Mart 2011’deki Japonya Depremi sonrasındaki Fukuşima nükleer santral kazası ile oluşan çevre duyarlılığına bağlansa da eyalet içerisindeki gelişmelerde bu süreçte etkili oldu. Özellikle eski Başbakan Stefan Mappus’un adının EnBW enerji şirketinin geri alımındaki usulsüzlüğe karışması da CDU’nun aleyhine esen rüzgârı güçlendirdi.

STUTTGART 21, SEÇİMLERİ BELİRLEDİ

2000 yılı başlarından itibaren gündeme giren ve halen tüm sıcaklığı ile gündemdeki yerini koruyan Stuttgart 21 Projesi’nin BW Eyaleti’ndeki iktidar değişikliğinde önemli bir etken olduğu sonucunda siyaset bilimciler birleşiyor. Hatta bazı çevreler CDU’nun eyalette iktidarı kaybetmesinin nedeninin doğrudan Stuttgart 21 Projesi olduğunu iddia ediyor. Bu iddianın ispatı olarak da Kasım 2011’de yapılan ve yaklaşık 7,5 milyon seçmenin oy kullandığı Stuttgart 21 referandumu gösteriliyor. Bilindiği gibi referandumda katılanların yüzde 59’u yapımı uzun süredir devam eden milyarlık projenin durdurulmasına ‘hayır’ demişti.

İKİ YILDIR YENİ BORÇLANMA YAPILMADI

Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Dr. Nils Schmid idaresinde eyaletin ekonomik seyir defterinde Stuttgart 21 Projesi’nin artan maliyetleri dışında olağan dışı bir gelişme yaşanmadı. Yeni borçlanma yapılmaması ilkesine bağlı kalınan iki yılda özellikle kamu harcamalarında ve personel giderlerinde yapılması planlanan tasarruflar hayata geçirilmeye başlandı.

YENİ İKTİDARLA BİRLİKTE GELEN REFORMLAR

İlk defa BW’de iktidar olan Yeşiller’in, ortağı SDP ile hükümet programına aldıkları reformlar dikkat çekti. İktidarın ikinci yılında reformların bazılarının başladığı ve belli aşamaya geldiği görülüyor. Yeşil-Kırmızı hükümetin en dikkat çeken icraatı ilk defa müstakil bir Uyum Bakanlığı ihdas etmesi oldu. Uyum Bakanlığı’na Bilkay Öney (SPD) getirildi. Uyum Bakanlığı’nın en dikkat çeken icraatı ise kamuoyunda ‘vicdan testi’ olarak bilinen vatandaşlığa geçişte uygulanan ve onur kırıcı soruların yer aldığı testi kaldırması oldu.

EĞİTİMDE REFORM

Eyaletteki eğitim sistemi ile ilgili de ciddi bir reform girişiminde olan Yeşiller-SPD koalisyon hükümeti tek okul ve tam gün eğitim modelinin (Gemeinschaftschule) pilot uygulamasına başladı. Ancak öğrenci sayısındaki azalmadan dolayı eyalette istihdam edilen öğretmen sayısının 2020 yılına kadar 11 bin 600 kadar azaltılmasının öngörülmesi, bu modelin devamı ile ilgili soru işaretleri oluşturuyor.

POLİS REFORMU

Eyalet hükümetinin ikinci yılında emniyet teşkilatı ile ilgili planladığı ve kısmen icraata döktüğü emniyet reformu kapsamında emniyet müdürlüklerinin sayısı azaltılarak bölge emniyet müdürlükleri çatısı altında toplandı. Bu şekilde idari kadrolarda tenkisata gidilirken, kolluk kuvvetleri sayısında artış sağlanmış oldu.

ACEMİLİK DÖNEMİNİ ZARARSIZ KAPATTILAR

Siyaset bilimciler iki yılını dolduran Yeşiller-SDP iktidarının acemilik dönemi ile ilgili kayıplarının çok büyük olmadığı görüşünde. Özellikle Başbakan Winfried Kretschmann‘ın liderliğinin bazı eksiklikleri kapattığı da üzerinde hemfikir olunan bir tespit. 

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER