ÖNE ÇIKANLAR :
AJANSTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 03 Nisan 2013 Çarşamba 10:34

Din görevlileri işaret dilini öğrendi

Din görevlileri işaret dilini öğrendi


Mersin'in Mezitli ilçesinde işaret dilinin öğrenen din görevlileri ve sağlık personeline sertifikaları verildi.

İlçe Müftülüğü ve İlçe Halk Eğitim Merkezi’nin ortaklaşa olarak yürüttüğü işitme engelliler ile iletişim kurmayı kolaylaştıran işaret dili kursu sertifika töreni Mezitli Ayşe Arslan Camii’nde yapıldı.

Buradaki törende konuşan Mezitli Kaymakamı Kamil Kıcıroğlu, genel hayatın akışı içerisinde bütün düzenin sağlıklı insanların mantığı, anlayışı üzerine kurularak
engelli vatandaşların ihtiyaçlarının unutulduğunu belirtti.

Çevrede pek çok bedensel ve zihinsel engelli insanlarında bulunduğunu ifade eden Kıcıroğlu,
"Bu insanların en rahat şekilde yaşamasını ve bütün hizmetlerden yararlanmasını sağmamız gerekir. Şehircilikle ilgili bir takım planlar yaparken onların da bu hizmetlerden en kolay şekilde yararlanması gerektiğini unutmamız gerekir. Mezitli olarak ilçe müftülüğümüz ve halk eğitim merkezimiz başta olmak üzere dezavantajlı kişilerin de hizmetinde olduğumuzu hatırdan çıkarmıyor, onlara yönelik çalışmalara yöneliyoruz. Hep farklı hizmetleri ve yenilikleri Mezitli'de buluyor ve görüyoruz." diye konuştu.

    İlçe Müftülüğü'nün din görevlilerine yönelik sadece işaret dili kursu açmaya öncelik etmediğini ifade eden Kıcıroğlu şöyle devam etti: "Dini ve sağlık kurallarına uygun kurban kesimini öğretmeye yönelik kurban kesim hizmetleri kursu ve özellikle bayan yıkayıcı yetiştirmek üzere cenaze yıkama hizmetleri kursu farklı ve yenilikçi kurslarımızdan ilk akla gelenleri. Mezitli'de, Suriyeli çok sayıda göçle gelen konuklarımız var. Suriyeli misafirlerimize yönelik bazı camilerimizde din görevlilerimiz cuma hutbelerinin Türkçesini okuduktan sonra Arapça'sını da okuyarak Suriyelilerin cuma namazlarını tam eda etmelerini sağlıyorlar. Yine Suriyelilere yönelik İlçe Halk Eğitim Merkezi'nden Türkçe kursu alan sayısı 500'e yaklaştı. Mezitli İmam-Hatip Lisesi ile Muhittin Develi Ortaokulu'nda Suriyeli öğrenciler ile bizim öğrencilerimizi karşılıklı olarak Türkçe, Arapça, İngilizce öğrenmelerini kolaylaştırmak için kaynaştırma eğitimine tabi tutuyoruz. Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğümüzün görme engellilere yönelik kurduğu bilgisayar laboratuvarında da görme engelliler bilgisayar okur-yazarlığı öğrenerek görevlerinde terfi imkanını açmış olduk.“

    İlçe Müftüsü Nusret Karabiber ise şunları söyledi: “Yanımıza gelen engelli vatandaşlarımız bize fetva soruyorlar. Ancak görevli memurlarımız bu kişilere onların anlayacağı muntazam bir şekilde cevap veremiyordu. Bu kurs sayesinde işitme engeli olan vatandaşlarımıza çok daha iyi bir hizmet vermiş olacağız. Öncelikli olarak din görevlileri için açılan ve ağırlıklı olarak din görevlilerin katıldığı işaret dili kursuna görülen lüzum ve ihtiyaç üzerine sağlık personeli de dahil olmuştur.”

    Daha sonra Mezitli Halk Eğitim Merkezi'nde toplam 120 saat ders süren işaret dili kursunu başarıyla bitiren İlçe Müftülüğü ve İl Sağlık Müdürlüğü'nden toplam 17 kamu personeli kursiyerin sertifikaları verildi.

KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER