ÖNE ÇIKANLAR :
AJANSTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 04 Nisan 2013 Perşembe 16:44

Canlı tarih bilinmeyenleri anlattı

Canlı tarih bilinmeyenleri anlattı


Batman Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sedat Cereci tarafından Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin kültürel tarihi ve mirası konulu çalışma kapsamında hazırlanan film çekimlerinde 95 yaşındaki Abdülhamit Tunç, köyde birlikte yaşadıkları Süryanileri anlattı. Tunç, yörede yaşayan Süryanilerin o dönemde çeşitli baskılar sonucu göç etmek zorunda kaldıklarını söyledi.

Çekimler sırasında Osmanlı Devleti’nin son döneminden bu yana tanık olduğu olayları, hükümet halk ilişkilerini, gerilimli dönemleri, çatışmaları anlatan Tunç, isimlerini vererek pek çok Süryani’nin o dönemki siyasi olaylarda yaşanan çatışmadan dolayı yaşanan tatsız olaylara tanık olduğunu anlattı.

Kurtalan’ın Konakpınar köyünde yaşayan Tunç, “Yüzyıllar boyunca Süryanilerle birlikte aynı köyde yaşayan, yardımlaşan, kız alıp veren Müslüman aileler yaşıyordu. O dönem yaşanan ani siyasi olaylar yüzünden Süryani aileler ile Müslüman aileler arasında bazı husumetler yaşandı. Çoğu Süryani baskılar sonucu göç etmek zorunda kaldı. Hala o dönemde yaşanılanlara anlam veremiyorum. Süryaniler çok dürüst, işlerinde usta, insancıl duyguları gelişmiş bir topluluktur”dedi.

Yrd. Doç Dr. Seyran Gafarzade, araştırma görevlileri Olgun Atamer, Murat Bayazıt, öğretim görevlileri Ekrem Çelikiz, Saygın Doğaner, Tayyar Aydoğmuş, Veysi Arslan ve Sinema Televizyon Bölümü öğrencilerinin katıldığı çekimlerde tarihe kaydedilmemiş bir sürecin canlı kaynakların ağzından filmle belgelendiği belirtildi
 

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER