ÖNE ÇIKANLAR :
AJANSTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 28 Ağustos 2013 Çarşamba 20:21

Alevi ve Sünnilerin kaynaşması için başlatılan proje amacına ulaştı

Alevi ve Sünnilerin kaynaşması için başlatılan proje amacına ulaştı


Kahramanmaraş Çevre ve Kültür Derneği'nin, Alevi ve Sünni vatandaşlar arasında barış ve kardeşliğin tesisi için başlattığı proje amacına ulaştı.

Geçen yıl başlatılan ‘barış ve kardeşlik’ projesi kapsamında Alevi ve Sünni vatandaşların ağrılıkta olduğu Pazarcık ve Çağlayancerit ilçeleriyle Narlı beldesinde bilgilendirme toplantısı düzenleyen dernek gönüllüleri, her 2 kesim arasında diyalog çalışması başlattı. Çalışmaların meyvesini verdiğini belirten Çevre ve Kültür Derneği Başkanı Fatih Akmaz, Kahramanmaraş’ta ilk kez yapılan Alevi ve Sünni karışık cemi ile Alevi vatandaşlar arasında farklılık olmadığı mesajı verildiğini söyledi.

Erenler Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Müslüm İbili ile birlikte düzenlenen basın toplantısıyla derneğin faaliyetlerini anlatan Akmaz, derneğin katkılarıyla hazırlanan projenin ilk başlarda olumsuz tepkiler çektiğini söyledi. İnsanların projenin içeriği hakkında bilgi sahibi olmasıyla bu tepkilerin yerini hoş görüye bıraktığını ifade eden Akmaz, "İlk yapılan programlarda şüpheci bakışlar tereddütler daha sonra yerini samimi kucaklaşmalara bırakmıştır." dedi.

Bu tip projelerin desteklenmesi gerektiğini kaydeden Akmaz, "İnsanlar arasında iletişimsizlikten doğan ön yargılar kin ve nefret duygularının kalkması, ayrılıkçı fikirlerin en aza indirilmesi, ülkede birlik ve beraberliğin sağlanması gerekiyor. Projenin tüm topluma anlatılması için öncelikle merkez köy muhtarlarına bilgilendirme toplantıları yapılmıştır. Daha sonra insanların karışık yaşadığı Pazarcık, Narlı ve Çağlayancerit gibi Alevi ve Sünni kasabalarında bilgilendirmeler yapılmıştır." diye konuştu.

Derneğin, 2013 yılı hibe programları kapsamında 'Barış Sürecinde Kamu-STK ve Vatandaş Kaynaşması' isimli proje hazırlayıp İçişleri Bakanlığı'na sunduğu bilgisini veren Akmaz, “Bu proje ile beraber olduğumuz kesimle birlikte daha geniş halk kitlelerine ulaşmak ve birlik, beraberlik, barış ve kardeşlik duygularını paylaşmak istiyoruz.” şeklinde konuştu.

    Erenler Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Müslüm İbili ise bu tip projelerin insanlara ortak yönlerinin olduğunu öğrettiğini kaydetti. İbili şunları söyledi: "Aslında birbirimizle konuştuğumuzda ortak yönlerimizin daha çok olduğunu, birbirimizden çok farkımızın olmadığını, bu tip projelerin sürekli işlenmesi gerektiğini, toplumun barış, kardeşlik ve eşit yurttaşlık temelinde birbirine daha çok sarılması gerektiğine inanıyorum. Ateş çemberi içerisindeyiz. Barış ve kardeşlik temelinde insanlar bir araya gelerek düşüncelerini anlatarak birbirlerini daha iyi anlayacaktır."

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER