ÖNE ÇIKANLAR :
SPORTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 27 Haziran 2013 Perşembe 07:48

UEFA bizimle dalga mı geçiyor?

UEFA bizimle dalga mı geçiyor?

UEFA son yıllarda futbolu tehdit eden şike, yolsuzluk ve ırkçılık konusunda sert tedbirler aldı!


1-2008’de Becali, Steaua’nın şampiyon olabilmesi için U.Cluj’a 1.7 milyon Euro teşvik primi yolladı. Yakalanan para net delil. Peki neden Steaua’ya ceza verilmiyor da bizim kulüplere veriliyor .

2-UEFA diyecek ki: “Gigi Becali, olayın yaşandığı tarihte kulüp başkanı değil, önceki dönemin başkanı.” Ama gözardı edilmemeli ki külübün büyük hissedarı ve Steaua ile ilişkisi çok açık.

3-Özellikle Beşiktaş ve Steaua kararlarında büyük çelişkiler var. Kulüplerimizin avukatları Steaua Bükreş davasını çokiyi çalışıp tahkimde emsal göstermeli...

UEFA son yıllarda futbolu tehdit eden şike, yolsuzluk ve ırkçılık konusunda sert tedbirler aldı. Buradaki amaç ise futbolun imajını korumak, bu oyunun her zaman temiz ve adil olduğunu gösteren bir otorite sergilemekti.

“Sıfır tolerans” maddesi, ‘Calciopoli Skandalı’nın ardından eklendi. Disiplin talimatnamesi revize edildi. Eski disiplin talimatnamesi ile yeni disiplin talimatnamesi arasında ciddi farklılıklar var.

UEFA yaşadığı spesifik davaların ardından kendi hukukundaki boşlukları doldurdu ve daha geniş kapsamlı sert tedbirler aldı. “Neden Milan alındı? Fenerbahçe alınmadı?” Çünkü Milan davası olduğu tarihte “0” tolerans maddesi yoktu. Bu yüzden eski yıllardaki dosyaları emsal göstermek doğru olmaz.

Şike skandalına karışan Juventus, Milan, Porto, Volou ve Kavala gibi kulüpler ülke federasyonları tarafından cezalandırıldı.
Küme düşme ve puan silme yaptırımları uygulandı. Türkiye’de de ise kulüpler herhangi bir yaptırım ile karşılaşmazken ceza suça karışan şahıslara verildi.

ÇOK BÜYÜK EŞİTSİZLİK VAR

Ancak UEFA’nın aynı anda disiplin kuruluna sevk ettiği 3 kulüpten Beşiktaş’a, Fenerbahçe’ye ve Steaua Bükreş’e verdiği cezalar çelişkili. Özellikle sürece ve isnat edilen suçların ağırlığına baktığımız zaman Beşiktaş’a verilen 1 yıl men cezası ile Steaua Bükreş’e 5 yıl içinde tekrar edilmemesi kaydıya verilen 1 yıllık erteleme cezası büyük bir eşitsizlik ve çelişki yaratıyor.

GIGI Becali, 2008 Mayıs ayında Universitatea Cluj-CFR Cluj arasındaki ligin son maçında Steaua Bükreş’in şampiyon olabilmesi için Universitatea Cluj takımına 1.7 milyon Euro teşvik primi gönderdi. Çanta içinde yakalanan para net bir delil. Romanya mahkemesinin kararı var. Teşvik primi itirafı açık. Peki UEFA neden Steaua’ya ceza vermiyor da bizim kulüplere veriyor?

UEFA diyecek ki: “Gigi Becali, olayın yaşandığı tarihte kulübün başkanı değil, bir önceki dönemin başkanı.”
Ancak gözardı edilmemeli ki kulübün büyük hissedarı ve kulüp ile ilişkisi çok açık.

Özellikle Beşiktaş ve Steaua Bükreş kararlarında büyük çelişki var. Kulüplerimizin avukatları Steaua Bükreş davasını çok iyi çalışıp tahkimde emsal göstermeli.

1 YIL GİTMEDİ

Bunun da ötesinde daha önce 1 yıl men edilen ve bir kez daha 2+1 ile ceza alan Fenerbahçe için verilen ceza ise emsalsiz. Toplam ceza 3 yıla tekabül ederken UEFA geçmişinde hiçbir kulüp bu boyutta bir ceza almadı.

Gerekçeli kararları bilmiyoruz. Ancak “Siz kendi içinizde herhangi bir yaptırım uygulamadınız. Diğer federasyonlar adı geçen tüm kulüplere ceza verdi” diye UEFA tarafından yapılan bir açıklama yok.
 

ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER