ÖNE ÇIKANLAR :
KADINTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 21 Eylül 2014 Pazar 13:21

Prematüre bebeklerde anne sütü hayat kurtarıyor

Prematüre bebeklerde anne sütü hayat kurtarıyor

Araştırmalara göre ülkemizde her yıl ortalama 1 milyon 300 bin bebeğin dünyaya geldiği açıklandı.


Araştırmalara göre ülkemizde her yıl ortalama 1 milyon 300 bin bebeğin dünyaya geldiği açıklandı. Doğan bebeklerin yaklaşık 130 bini erken (prematüre) doğduğu fakat Türkiye'de 10 yıldır bebek ölümlerinin düşmesine rağmen prematüre bebeklerde hayatını kaybedenlerin sayısının yüksek olduğu vurgulandı. Prematüre bebeklerde anne sütünün hayat kurtardığını belirten uzmanlar, erken doğum ölümlerine karşı donanımlı ekip ve iyi bir yenidoğan ünitesi süreci ile bebeklerin yaşayabilecekleri ifade edildi.

Liv Hospital Yenidoğan ve Çocuk Hastalıkları Uzmanları Dr. Gülnihal Şarman ve Dr. Pınar Boncuk Dayanıklı, prematüre bebek ölümlerinin önlenmesi hakkında bilgiler verdi. Prematüre bebekler için anne sütünün hayat kurtardığını ifade eden Şarman ve Dayanıklı, “Tüm bebekler için önem taşıyan anne sütü, prematüre bebekler için hayat kurtarıcı niteliğinde. Anne sütü, hem bebeğin hem de annenin fiziksel ve ruhsal gelişimini etkiliyor. Anne sütü ile beslenen prematüre bebekler, yapılan araştırmalara göre çok daha hızlı gelişiyor, kilo alıyor, enfeksiyon riski azalıyor. Ayrıca bebek ve anne arasında, bu zorlu dönemde çok daha derin bağ kuruluyor. Bebeğini emziren annenin doğum sonrası depresyonu daha az oluyor ve sütü daha çok geliyor.” dedi.

‘PREMATÜRE BEBEKLERDE İLK 2 YILA DİKKAT’

Prematüre bebeklerin diğer yeni doğanlara göre çok daha ciddi takip gerektirdiğini aktaran Dr. Şarman ve Dr. Dayanıklı, “Bu bebekler ne kadar erken doğarsa o kadar fazla sağlık problemi yaşıyor. Fakat sağlık problemleri uzmanlaşmış hekimlerin kontrolünde en aza indiriliyor. Ancak bebek, taburcu edildikten sonra bazı enfeksiyonlar, yetersiz beslenme ve bakım nedeniyle birtakım sorunlar yaşanabiliyor. Prematüre bebeklerde ilk 2 yıla dikkat etmek çok önemli. Bu süreçte iyi beslenmek, temiz hava solumak, enfeksiyondan kaçınmak ciddi önem taşıyor. Özellikle kış ayları prematüre bebekler için büyük risk oluşturuyor.” ifadelerini kullandı.

Dr. Gülnihal Şarman ve Dr. Pınar Boncuk Dayanıklı, prematüre doğum sonucu kuvöze konan bebekler için annelere şu önerilerde bulundu: "Annenin bebekle ilgisi hastanede kaldığı günlerden başlayarak devam etmeli. Kuvözde kucağa alınamadığı zamanlarda başını ya da parmağını tutarak, göz teması yaparak ilişki kurarak başlanabilir. Uygun haftaya geldiğinde emzirme denemeleri yapmaya başlayabilirsiniz. Evde bebekle teması arttırmak için masaj yapılabilir. Masaj bebeği rahatlatır, kasların çalıştırmasını sağlar, ilişkinizi güçlendirir. Kucağınızda çıplak teninize temas edecek şekilde onu tutmak bebeğiniz rahatlatır."

 

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER