ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 15 Haziran 2014 Pazar 18:04

Rehineler ile ilgili son açıklama

Rehineler ile ilgili son açıklama

Dışişleri Bakanı Yardımcısı Naci Koru'dan, IŞİD tarafından rehin alınan Türkler ile ilgili açıklama geldi.


Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, Dışişleri Bakanlığında düzenlediği basın toplantısında, Irak'taki son durum hakkında bilgi verdi. Musul'da alıkonulan Başkonsolosluk görevlileri ve işçilerin durumuyla ilgili dünden bu yana yeni bir gelişme olmadığını ifade eden Koru, götürüldükleri yerde olduklarını ve sağlıklarıyla konusunda bir sıkıntı olmadığını söyledi. IŞİD tarafından Musul'a bağlı Talafer ilçesine yapılan saldırıya değinen Koru, "Telafer tabiatıyla bizim için çok önemli çünkü orada Türkmen kardeşlerimiz yaşıyor. Şu an itibarıyla saldırı durmuş durumda. Birkaç Türkmen kardeşimizi kaybettiğimize dair haberler aldık maalesef fakat IŞİD'in saldırısı karşılanmış ve püskürtülmüş durumda" diye konuştu.

Koru, Irak merkezi yönetimine bağlı askeri güçlerin Musul'daki gelişmelerden dolayı silahlarını bırakıp Telafer'i terk ettiğini anımsatarak oradaki Türkmenlere büyük görevler düştüğünü ve bundan sonra neler olacağını hep beraber gözlemleyeceklerini ve gelişmeleri çok yakından izlediklerini ifade etti.

Gelişmeleri değerlendirmek için devlet kanalında çok iyi eş güdüm sağlandığını aktaran Koru, sık sık toplantılar yapıldığını bildirdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Ankara'ya dönüşünde güvenlik toplantısına başkanlık edeceğini söyleyen Koru, yapılan çalışmalar hakkında Başbakanın bilgilendirileceğini ve vereceği talimatları doğrultusunda hareket edileceğini kaydetti.

Musul'dan yüz binlerce insanın Kuzey Irak'a kaçtığını ifade eden Koru, AFAD aracılığıyla da 11 Haziran'dan itibaren başlatılan yardım faaliyetlerine devam edildiğini belirtti.

"BAĞDAT ŞUAN İTİBARIYLA TEHLİKELİ BÖLGE"

"Bağdat şu an itibarıyla riskli bir bölge. Ben bu sabah Allavi ile yapılan bir röportajı izledim. Kendisi de şunu söylüyor: 'Bağdat'ta şu anda tabiatıyla IŞİD'in hakimiyeti söz konusu değil fakat çevresi olduğu gibi IŞİD tarafından kuşatılmış durumda.' Dolayısıyla bir tehdit söz konusu. Bunun için de tehdit olduğu için biz uyarı yapıyoruz yoksa Bağdat'ın düşmesi IŞİD'in Bağdat'ı ele geçirmesi şu an itibarıyla söz konusu değil tabii. Biz vatandaşlarımızı uyarıyoruz 'dikkatli olun eğer bir tehlike seziyorsanız bir an önce terk edin' söylediğimiz bu. Şu anda IŞİD Bağdat'ı ele geçirmiş değil, orada güvenlik, merkezi hükümetin elindedir."

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen'in Türkiye ziyaretine de değinen Koru, Fogh ile görüşmelerde Musul'daki gelişmelerin gündeme getirileceğini, konuyla ilgili değerlendirme yapılacağını dile getirdi.

"ASKERİ HAREKET PLANIMIZ YOK"

Bakan Yardımcısı Koru, Bağdat'ta Büyükelçilik üzerinden merkez hükümetin bütün organlarıyla temas halinde olduklarını, buradan da çeşitli ülkelerle temasların sürdürüldüğünü, ABD ile herhangi bir askeri operasyonla ilgili planın söz konusu olmadığını vurguladı. Koru, ABD, Batılı ülkeler ve çevre ülkelerle çok sıkı bir şekilde güvenlik konularını görüştüklerini ifade etti.

Irak ta statüsü kaçak olan Türk işçilerin durumuyla da ilgilendiklerini bildiren Koru, bu konuda herhangi biri sıkıntı olduğu zaman şirketleriyle görüştüklerini ve sorunlarına çözüm bulmaya çalıştıklarını kaydetti.

Koru, Bağdat'ta bulunan Türkiye Büyükelçiliği'ne yönelik bir risk veya tehdit olup olmadığı yönündeki bir soruya, şu anda herhangi bir tehdit ya da saldırı olmadığını, gelecek dönemde ortaya çıkabilecek gelişmelere ilişkin değerlendirmeler yaptıklarını aktararak "Dolayısıyla bir bölge veya ülkede bir sorun yaşanıyorsa oradaki temsilciliklerimizle bütün planlarımızı yapıyoruz" diye konuştu.

Koru, ABD, Batı ülkeleri ve çevre ülkelerle çok sıkı bir şekilde güvenlik konularını görüştüklerini yineledi. 

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER