ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 29 Ekim 2014 Çarşamba 08:25

Peşmerge konvoyu Türkiye'ye giriş yaptı

Peşmerge konvoyu Türkiyeye giriş yaptı

Kobani'ye gitmek üzere yola çıkardığı 80 araçlık peşmerge konvoyu, saat 05.50 sıralarında Habur sınır kapısından Türkiye'ye giriş yaptı.


Havayolu ile Türkiye'ye gelen 76 peşmerge, Türkiye sınırını geçerek Kobani'ye ulaştı.Suriye'nin Kobani (Ayn el Arap) ilçesine göndereceği ağır silahlı Peşmerge konvoyu ise Habur Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye giriş yaptı.

Erbil'den havayolu ile Türkiye'ye gelen 76 peşmerge, Türkiye sınırını geçerek, Kobani'ye girdi. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY), Suriye'nin Kobani (Ayn el Arap) ilçesine göndereceği ağır silahlı Peşmerge konvoyu ise Habur Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye giriş yaptı.

IKBY tarafından Kobani'ye gönderilen ve Irak'ın Erbil kentinden hareket eden ağır silahlı Peşmerge güçleri, Şırnak'ın Silopi İlçesi yakınlarındaki Habur Sınır Kapısı'na geldi. Sınır kapısındaki işlemin ardından Peşmerge güçleri, polis ve jandarma ekiplerinin aldığı güvenlik önlemi altında Suruç'a gitmek üzere Silopi ilçesine doğru yola çıktı. Çıkış sırasında sınır kapısında bekleyen bir grup, Peşmergelere sevgi gösterisinde bulundu.

Biri ambulans 38 aracın yer aldığı konvoyun, Silopi, Cizre, Nusaybin, Kızıltepe, Viranşehir ve Şanlıurfa üzerinden Suruç'a, buradan da Mürşitpınar Sınır Kapısı'ndan Suriye'nin Kobani ilçesine ulaşması bekleniyor. Peşmerge birliklerinin araçlarında doçka, katyuşa füzesi ve havan topunun da aralarında bulunduğu çok sayıda mühimmatın taşındığı bildirildi.

 Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY), Suriye'nin Kobani (Ayn el Arap) ilçesine göndereceği peşmergeler, özel uçakla saat 01.15'te Şanlıurfa'daki GAP Havaalanı'na gelmişti. Yoğun güvenlik önlemleri altında GAP Havaalanı'ndan ayrılan 76 peşmerge, Türkiye sınırını geçerek Kobani'ye giriş yaptı.

Duhok'tan bir grup, Peşmergeyi uğurlamak için sınır kapısına geldi. Ellerinde Mesut Barzani ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi bayrağı olan gruptakiler, Peşmergeye sevgi gösterisinde bulundu.

Konvoyun Silopi, Nusaybin, Kızıltepe, Viranşehir ve Suruç güzergahını kullanarak Kobani'ye ulaşması bekleniyor. Konvoyda uzun menzilli toplar, katyuşa füzeleri, uçak savarlar, havan topları, zırhlı araçlar, mühimmat ve ambulanslar yer aldı.

IKBY Hükümeti Sözcüsü Sefin Dizayi, giden Peşmergelerin, Kobani'deki Halk Savunma Birliklerine (YPG) daha çok lojistik destek vereceğini ifade etmişti.

PEŞMERGELERİN YOL GÜZERGAHI

Kara yoluyla Kobani'ye giden toplam peşmergelerin Habur Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye giriş yaptıktan sonra İpekyolu'nu takip ederek Şırnak'ın Silopi, Cizre, Mardin'in Nusaybin, Kızıltepe ilçeleri üzerinden Şanlıurfa'nın Suruç ilçesine gideceği ve buradan Kobani'ye geçeceği bildirilmişti.

UZUN MENZİLLİ TOPLARIN DA BULUNDUĞU 80 ARAÇLIK KONVOY

Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nin Kobani'ye kara yoluyla bugün Erbil'den yola çıkardığı Peşmerge konvoyunda yaklaşık 80 araç bulunuyor. Konvoyda, uzun menzilli toplar, zırhlı araçlar, nakliye araçları, kamyon ve ambulansların bulunduğu görüldü.

DIŞİŞLERİ THY'DEN UÇAK KİRALADI!

Peşmerge’nin Kobani’ye yardımı için Türkiye’den geçişiyle ilgili bugün gündem hareketlenirken Dışişleri Bakanlığı’nın Türk Hava Yolları’ndan uçak kiralaması dikkat çekti. THY yetkilileri, uçağın ne amaçla kiralandığı konusunda ise bilgi vermedi.

HABUR SINIR KAPISI'NDA KALABALIK

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY), Suriye'nin Kobani (Ayn el Arap) ilçesine göndereceği peşmerge birliğini karşılamak üzere bir grup, Habur Sınır Kapısı'na geldi. IKBY tarafından Suriye'nin Kobani kentine gönderilen ve Irak'ın Erbil kentinden hareket eden peşmerge güçlerinin ağır silahlarını taşıyan konvoyunu karşılamak için Silopi ilçesi yakınlarındaki sınır kapısına gelen bir grup, davul zurna eşliğinde halay çekti.

IKBY ve PYD bayrakları taşıyan gruptaki bazı kişiler bu sırada Habur Sınır Kapısı'na giriş yapan polis araçlarına taş attı. Bunun üzerine güvenlik güçleri havaya uyarı ateşi açtıktan sonra biber gazıyla gruba müdahale etti.  

 

KAYNAK : habertürk

 

Habur Sınır Kapısı’nda giriş ve çıkışlar kapatıldı

Peşmergelerin geçişine izin verilmesi Türkiye’nin kararı
 

KAYNAK:
DHA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER