ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 26 Eylül 2013 Perşembe 10:00

Kaçan PKK'lılar arasında o bombacı da var!

Kaçan PKKlılar arasında o bombacı da var!

Olay sabah sayımında anlaşıldı. İncelemelerden sonra ayrıntılar da ortaya çıkmaya başladı.


Türkiye dün akıl almaz bir olaya sahne oldu. 4'ü hükümlü 14'ü tutuklu 18 PKK'lı, Bingöl M Tipi Kapalı Cezaevi'nden tünel kazarak kaçtı.

Kaçaklar 80 gün boyunca tünel kazdı. Yaklaşık 50 metre uzunluğundaki tünele ışıklandırma sistemi bile kuruldu.

Toprak tuvaletlere döküldü, kanalizasyonun birkaç kez tıkanması üzerine belediyeden vidanjör çağrıldı. Yüksek güvenlikli iki koğuş arasında bağlantı kuruldu, tünelin ağzı buzdolabıyla gizlendi.

Cezaevi duvarının 10 metre uzağından çıkan PKK'lılar, dereden geçtikten sonra elbiselerini değiştirdi. Firarilerden Ozan Alpkaya, örgütün bombacısı olarak biliniyor. 23 yıl cezası bulunan Alpkaya, Diyarbakır'da 3 Ocak 2008'de bir dershanenin önünde, 6'sı öğrenci 7 kişinin hayatını kaybettiği bombalı saldırının sorumluları arasında yer alıyor.

Firar edenlerin tamamının PKK’lı olduğu, güvenlik güçlerinin şehit edilmesi dahil birçok eylemden sorumlu tutuldukları ve bitişik iki koğuşta kaldıkları belirtildi. Firari mahkûmlardan Ozan Alpkaya, örgütün bombacısı olarak biliniyor.

Mardin nüfusuna kayıtlı Alpkaya, 5 yıl önce İstanbul Eminönü’nde ayaklı borsa olarak bilinen Tahtakale’yi havaya uçurmayı planlamış; ancak başarılı olamamıştı. Alpkaya, Diyarbakır’da 3 Ocak 2008 tarihinde bir dershanenin önüne bırakılan bomba yüklü aracın patlatılması sonucu 6’sı öğrenci 7 kişinin hayatını kaybettiği saldırının sorumluları arasındaydı. Alpkaya, 23 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Bingöl-Muş karayolunun 12. kilometresindeki Kaleönü Mahallesi’nde bulunan Bingöl M Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu, dün sabah Türkiye’nin gündemine oturdu. Saat 08.00’de yapılan yoklamada PKK’lı 18 kişinin firar ettiği anlaşıldı.

Koğuşun altından tünel kazan mahkumların, cezaevi dış duvarına 10 metre uzaklıkta, tellerin hemen yanından kaçtığı ortaya çıktı. O andan itibaren bütün bölgede alarm verildi.

Mahkumlar Baran Günana (Kars), Selami Kızıl (Mardin), Diren Yaşa (Diyarbakır), Veli Taşkıran (Diyarbakır), Şeref Gülen (Diyarbakır), Ahmet Oyunlu (Diyarbakır), Ramazan Benice (Diyarbakır), Rıdvan İpek (Diyarbakır), Ali Nergis (Diyarbakır), Devrim Kavak (Batman), Diyar Kaydu (Diyarbakır), Ekrem Taş (Bingöl), Hüseyin Barsak (Siirt), İbrahim Engin (Diyarbakır), Emrah Ubiç (Kars), Cemil Doster (Diyarbakır), Osman Kılıç (Bingöl) ve Ozan Alpkaya’nın (Mardin) yakalanması için Bingöl’ün yanı sıra çevre illerde de operasyon başlatıldı.

Şehirler arası yollarda emniyet birimleri tarafından kontrol noktası oluşturuldu. Şüpheli araçlar durdurulup kontrol edildi.

Firari PKK’lıların, örgüt mensuplarıyla buluşmak üzere kırsal bölgeye kaçtıkları tahmin ediliyor. Mahkumların, cezaevi içinden ve dışından yardım alması ihtimali üzerinde duruluyor. PKK’lıların cezaevi dışında kendilerini bekleyen bazı kişilerden yardım aldıkları, elbiselerini değiştirdikten sonra araçla bölgeden uzaklaştıkları ileri sürüldü.

Firar eden tutuklu ve hükümlülerin silahlı terör örgütüne üye olmak, devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak, tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurmak suçlarından cezaevinde bulundukları öğrenildi.

Firar olayının hemen ardından Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’nden bir heyet Bingöl’e gelerek incelemelerde bulundu. Olaydan sonra bakanlığın isteği doğrultusunda bölgedeki bütün cezaevlerinde arama yapıldı. Koğuşlarda tünel kazısının olup olmadığı araştırıldı. Koğuşlarda ayrıca kazı işinde kullanılabilecek her türlü malzemeye el konuldu.

GÜLER: DESTEK ALDIKLARINI DÜŞÜNÜYORUZ

İçişleri Bakanı Muammer Güler, Bingöl M Tipi Kapalı Cezaevi’nden kaçan tutuklu ve hükümlülere, içeriden veya dışarıdan destek verildiğini düşündüklerini söyledi. Olayın aydınlatılmasıyla ilgili Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı’nın yoğun bir çalışma yaptığını belirten Bakan Güler, “Yakalanmaları için her türlü gayret gösteriliyor. Böylesine organize bir hareketin mutlaka içeriden veya dışarıdan bir destekle işbirliği ile yapılması şüphesi vardır.” dedi.

1990 yılında tamamlanan Bingöl M Tipi Ceza İnfaz Kurumu’nun bitişiğinde Jandarma Bölük Komutanlığı bulunuyor. 325 kapasiteli cezaevi, ‘yüksek güvenlikli’ statüsünü taşıyor. Cezaevinde 107 infaz ve koruma memuru çalışıyor. Sonradan oda sistemine geçilen iki katlı cezaevinde 4-10 kişilik odalar bulunuyor. Her odanın bir havalandırması var. Alt kat yemekhane, üst kısım yatakhane olarak kullanılıyor. Binada tam teşkilatlı mutfak, soğuk hava deposu özel ziyaretçi yeri, mescit, konferans salonu, hamam, berber, bulaşık ve çamaşırhane ile iş atölyeleri mevcut. Ayrıca 6 disiplin hücresi de yer alıyor.

İşte firari PKK’lıların katıldığı bazı eylemler

Diren Yaşa: Bingöl’ün Ilıcalar bölgesinde 2012 yılı Aralık ayında 9 PKK’lı öldürüldü. Operasyonda Diren Yaşa, yaralı ele geçirildi. Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istemiyle yargılanıyor.

Ramazan Benice: Diyarbakır’da 2008 yılında polis okulu servis otobüsüne yapılan ve 4 polis memuru ile bir teknisyen yardımcısının şehit edildiği saldırıdan yargılandı. Hakkında 31 kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası isteniyor.

Hüseyin Barsak: PKK’nın bombacısı olarak biliniyor. ‘Doktor Orhan’ adını kullanan Barsak, 2010 yılında 90 kilo patlayıcıyla birlikte Diyarbakır’da yakalandı. Diyarbakır ve Bingöl’de 3 askerin şehit edildiği eylemlere katıldığı belirlendi. Müebbet hapisle yargılanıyor.

İbrahim Engin: Bingöl Karlıova’daki çatışmada 2011 yılında ele geçirildi. Ağırlaştırılmış ömür boyu hapis istemiyle yargılanıyor.

Şeref Gülen: Terör örgütü üyesi olmak ve patlayıcı madde bulundurmak suçlarından 28 yıl 7 ay hapis cezasına çarptırıldı.

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER