ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 20 Ağustos 2013 Salı 07:44

Hac kotası vurguncularına dikkat!

Hac kotası vurguncularına dikkat!

Hac kotası yarıya düşünce vurguncular yeniden ortaya çıktı. Moğolistan'dan hayali kota getiren de var, fayansçı vizesi vaat eden de...


Hac mevsimi yaklaşırken kutsal mekânlar üzerinden vurgun hedefleyen tacirler yeniden sahneye çıktı. Geçtiğimiz yıllarda da şoför ve kasap vizesi adı altında binlerce kişiyi dolandıran sahte şirketler, kendilerine yeni numaralar buldu.

Sabah'ta yeralan habere göre, Türkiye'de sahte inşaat firmaları kuran sözde hac organizatörü şirketler, hacı adaylarına Suudi Arabistan'a fayansçı ve duvar ustası adı altında işçi vizesiyle girebileceklerini vaat etmeye başladı. Bazı firmalar ise farklı ülkeden hac kotası satın aldıklarını söyleyip, hayali satış yapıyor. Yüksek bedelle satılan turların fiyatları ise kişi başı 7 bin TL'den başlayıp, 15 bin TL'ye kadar çıkıyor. Turizm şirketleri, on binlerce kişinin cep telefonuna "'Kutsal topraklara gidemiyorum' diye üzülmeyin. Hac için 2 bin 800 euroluk işçi vizesiyle sınırlı kontejanımızdan yararlanın" mesajı atıyor. Kısa mesajın sonunda ise şirkete ait iletişim bilgileri yer alıyor. Telefonla arandığında pazarlık yapılıyor.

ŞİRKET YETKİLİSİ YOK

Sabah'ın görüştüğü çağrı merkezi çalışanları 2.800 euro bedelin ödenmesi durumunda hiçbir sıkıntı yaşanmadan 40 gün süren hac organizasyonun kendilerince sağlanacağı bilgisini veriyor. Ancak kontenjanın sınırlı olduğunu, bu nedenle 1.000 euronun hemen hesaplarına havale edilmesini istiyor. Paranın kalanının ise 15 gün sonra verilebileceği belirtiliyor. Suudi Arabistan'da naylon şirketler kurduklarını ifade eden firma temsilcileri "Şirketlerimize Suudi işadamları da ortak. Geçen yıl 500 fayansçı gönderdik. Bu yıl rakam 2 bine çıkacak" diyor.

DİYANET 'İTİBAR ETMEYİN' DİYOR

Hac döneminde farklı yollarla kutsal mekanlara gitmek isteyenlerin başına ise her yıl aynı son geliyor. Kapıdan geri çevrilen hacı adayları hukuk sorunları yaşıyor. Geçen yıl 1.500 hacı adayı adli makamlara başvurdu. Diyanet İşleri de 2.800-5.000 euro karşılığında kutsal mekânlarda olma garantisi veren firmalara itibar edilmemesi uyarısında bulundu. 30 sahte firma olduğu belirtiliyor.

MOĞOLİSTAN'LA DOLANDIRMA

Sahte firmalar, kuradan çıkamayan hacı adaylarına Moğolistan, Kenya ya da Endenozya'dan kota satın aldıklarını, bunları Türkiye'de satışa çıkardıklarını belirtiyor. Burada kullanılan ikna cümlelerinde ise şunlar öne çıkıyor:

"Moğolistan ve Endenozya gibi ülkelerde özel bir ekibimiz var. Hac vizesi alanlara ödeme yapıp, haklarını satın alıyor. Biz de bu hakkı Türkiye'de hacca gitmek isteyen kişilere satıyoruz. Ancak bu vizenin fiyatı oldukça yüksek. 20 bin liraya kadar çıkıyor." 

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER