ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 28 Mart 2013 Perşembe 14:40

2014'te hac kurası yok!

2014te hac kurası yok!

Kuraya, 738 bin 444'ü kadın, 633 bin 787'si erkek olmak üzere toplam 1 milyon 372 bin 231 kişi katıldı.


Hacı adaylarını merakla beklediği kura bugün çekildi. 2013 yılı Hac kuraları töreninin bugün Diyanet İşleri Başkanlığı Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen törende Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez bir konuşma yaptı.

2013 hac kurası çekim sonuçlarının, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın internet sitesindeki hac portalından TC kimlik numaraları girerek öğrenebilecek.

KURA SONUÇLARI BU ADRESTEN ÖĞRENİLEBİLECEK

 Bu yıl 1 milyon 372 bin kişinin müracaat ettiğini ancak Kabe'ye her yıl 74 bin kişiyi gönderme şansına sahip olduklarını belirten Görmez, sıraya konulması durumunda bu rakamın ancak 20 yılda eritilebileceğine dikkati çekti.

Görmez, geçen yıl hacı adaylarına bir vaadi olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"2007'den itibaren, yani katsayılı kura sisteminin başladığı andan itibaren üst üste 7 yıl müracaat edip, ki o 7'nci yıl bu yıl, buna rağmen kurada ismi çıkmayanları bir sonraki yıl yani 2014 yılında hiç kuraya tabii tutmadan hepsini götüreceğiz inşallah. Bu sayı bu sene itibariyle 120 bin. Bunun asgari 30 bini inşallah bu sene kuradan ismi çıkacak ve gidecek. Geriye 90 bin kalacak. Türkiye'ye şimdiden ilan edelim bu 90 binin 70 binini yine kendi içinden bir kurayla inşallah kurasız olarak göndereceğiz. Geriye eğer kalırsa 20 bin onu da 2015'te göndereceğiz, böylece verdiğimiz bu vaadi yerine getirmiş olacağız. Bir ek kontenjanda alabilirsek gelecek yıl 7 sene üst üste müracaat etmiş bütün kardeşlerimizi hacca götürmüş olacağız. Gelecek sene hac kurası çekilmeyecek, 2007'den itibaren üst üste 7 sene müracaat etmiş bütün hacı adaylarımız hiçbir kuraya tabii tutulmadan gönderilecek. Eğer kontenjanın üzerinde olursa onları da bir sonraki sene biz hacca göndermiş olacağız.''

Bazı kişilerin hasta oldukları halde hatta büyük tedavi gördükleri halde ısrarla müracaatta bulunduklarını anımsatan Görmez, ''Hatta içlerinden 'gider mübarek topraklarda vefat ederim' diyorlar. Ben istirham ediyorum, bunu yapmayın. Hac ibadeti ölmek için yapılan bir ibadet değil hayat bulmaya gidilen bir ibadettir'' diye konuştu.

Görmez, kurada ismi çıkan hacı adaylarının, kendilerini Hz. İbrahim'in mektebine öğrenci olarak kabul etmeleri ve bu ibadetle ilgili bütün kitapları okumaları gerektiğini vurguladı.

Salondaki bazı kişilerin 7 yıldır kuraya katıldıklarını ancak gidemediklerini belirtmeleri üzerine Görmez, gelecek yıl yapacakları uygulamayı tekrar anlattı.

738 BİN 444 KADIN HACI ADAYI

Diyanet İşleri Başkanlığı Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdür Vekili Ergün Yücel, 4-22 Şubat arasında hac ön kayıtlarının gerçekleştirildiğini, eski kayıtların da yenilendiğini hatırlattı.

Yücel, 295 bin 567 kişinin ilk defa kayıt, 1 milyon 76 bin 664 kişinin de kayıt yeniletme yaptırdığını, kuraya toplam 1 milyon 372 bin 231 kişi katıldığını söyledi.

Hacı adayları arasında 2007 yılından beri bekleyenlerin sayısının 120 bin 119 olduğunu belirten Yücel, 2008'den beri ise 88 bin 76 kişinin kutsal topraklara gitmek için beklediğini kaydetti.

Yücel, kuraya katılanlardan 738 bin 444'ünün kadın 633 bin 787'sinin de erkek olduğunu bildirdi.

EN YAŞLI HACI ADAYI 110 YAŞINDA

Müracaat edenlerden 11 bin 387 kişinin 20 yaşından küçük, 3 bin 781'inin de 85 yaşından büyük olduğunu dile getiren Yücel, başvuranlar arasında bin 934 şehit yakını, 3 bin 500 de gazi veya gazi yakını bulunduğunu söyledi.

Kura tarihi itibarıyla Diyarbakır'dan 110 yaşındaki Hatice Tayyarcan'ın en yaşlı, Ankara'dan 44 günlük Zeynep Hilal Kılınç'ın de en küçük hacı adayı olarak belirlendiğini bildirdi.

Önceki yıllardan bekleyenlerin mağduriyetlerini belli oranda giderebilmek amacıyla 2009'dan beri kayıt yapılan yıllara göre katsayı sisteminin uygulandığını belirten Yücel, 7 yıldır bekleyenler için 49, 6 yıl bekleyenler için 36, 5 yıl bekleyenler için 25, 4 yıl bekleyenler için 16, 3 yıl bekleyenler içinse 9 kez kura hakkı uygulanacağını bildirdi.

Kesin kayıtların 8-19 Nisan arasında yapılacağını belirten Yücel, ''Belirtilen sürede dolmayan kontenjanlara kura sırası gözetilerek 25 Nisan-3 Mayıs arasında yeni kayıtlar yapılacaktır'' dedi.

Yücel, kura sonuçlarının bugün saat 20.00'den itibaren internetten yayımlanacağını da duyurdu.Konuşmaların ardından Görmez, kura çekimini başlattı.

HACI ADAYLARININ HEYECANI

Kuraları izlemek için çekilişin yapıldığı salona gelen hacı adayları büyük heyecan yaşadı. Kuraların başlamasıyla isimlerini görmek için dikkat kesilen hacı adaylarından kutsal topraklara gitme imkanını yakalayanlar, büyük mutluluk yaşadı.

Hacı adayları sevinçlerini hem yanlarındaki yakınlarıyla paylaştı hem de akrabalarını arayarak müjde verdi.

44 GÜNLÜK HACI ADAYI

Kuraları izlemek için salona gelenler arasında 44 günlük olduğu belirtilen Zeynep Hilal Kılınç da vardı. Annesi Ayşe Nur ve babası Ahmet Kılınç ile salona gelen Zeynep bebek, hacı adaylarının ilgi odağı oldu.

Anne Kılınç, kızı 5 günlükken müracaatta bulunduklarını ve çıkması durumunda hep beraber hac ibadetini yerine getireceklerini söyledi.

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER