ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 04 Ağustos 2013 Pazar 19:48

Erdoğan asrın projesine start verdi

Erdoğan asrın projesine start verdi

Başbakan Erdoğan Sirkeci Garı'nda hazır bekletilen vagona binerek Marmaray'da test sürüşünü başlattı.


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ile Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Marmaray'ın test sürüşüne katıldı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhuriyet'in 90. yılı kutlamalarının yapılacağı 29 Ekim 2013 tarihinde resmen açacağı Marmaray projesinde test sürüşleri başlıyor. Sirkeci Garı'nda bekletilen ve son kontrolleri yapılan ilk vagon bugün tünele indirildi.

Erdoğan, test sürüşü öncesi bir konuşma yaptı ve ''Bu, Pekin-Londra hattını bağlayacak dev bir proje. Bu asrın değil asırların projesi. Başkaları değil biz demir ağlarla ördük' dedi.

"OLDUKÇA KONFORLU"

Asya yakasından Marmaray ile Avrupa yakasına geçen Başbakan, " Mutluluk içerisinde şunu söyleyebilirim çok ciddi bir konfor. Bu ciddi konfor içerisinde ne gürültü var ne patırtı var." dedi.

Kadıköy Ayrılıkçeşme İstasyonu'nda düzenlenen test sürüşüne katılan Başbakan Erdoğan, makinist kolduğuna geçti. Ayrılıkçeşke-Yenikapı arasında gidip gelen Başbakan, basın mensuplarının projeye ilişkin sorularını cevapladı. Başbakan Erdoğan, “50 yıllık bir rüya gerçekleşiyor. 29 Ekim 2013’te İnşallah Ayrılıkçeme-Kazlıçeşme bu ara işletmeye açılacağı gibi, aynı gün Ankara-Eskişehir yüksek hızlı tren etabı, Eskişehir-İstanbul kalan etabı da hizmete açılmış olacak. Bu iki mutluluğu bir arada yaşamış olacağız. Bugünki bir test çalışmasıydı. Arkadaşlarımızla beraber bugün test ettik. Mutluluk içerisinde şunu söyleyebilirim çok ciddi bir konfor. Bu ciddi konfor içerisinde ne gürültü var ne patırtı var. Gayet sakin bir şekilde yolculuğunuzu gerçekleştiriyorsunuz.” ifadelerini kullandı.

Ayrılıkçeşme istasyonu ile Kartal metro hattının birleşeceğini söyleyen Başbakan, “Ayrılıkçeşme, Kartal hattıyla burada bütünlük çeşmesi oluyor. Buradan Kazlıçeşme ve Halkalı’ya kadar da bu hat uzayacak. Ondan sonra da banliyöler yenilendikçe çok daha farklı bir hale gelecek.” şeklinde konuştu.

MARMARAY HAKKINDA

Temeli 2004 yılında atılan Marmaray projesi Halkalı ile Gebze'yi İstanbul Boğazı'nın altından demiryolu ile birbirine bağlayacak. Marmaray projesi güzergahında toplam 39 istasyon bulunuyor.

Bunlardan 3 tanesi ise yer altında. Boğaz Geçiş Kesiminde çift hat, Kazlıçeşme'den sonra Yedikule'de yeraltına girecek; yeni yeraltı istasyonları olan Yenikapı ve Sirkeci boyunca ilerleyecek, İstanbul Boğazının altından geçip diğer bir yeni yer altı istasyonu olan Üsküdar'dan ilerleyerek Ayrılıkçeşme'de tekrar yüzeye çıkacak ve Söğütlüçeşme'ye ulaşacak. Bu Kesimin uzunluğu yaklaşık 13.5 km olacak.
İyileştirilmiş ve yeni demiryolu sisteminin tamamı ise yaklaşık 76 km uzunluğunda olacak. 'Asrın Projesi'' olarak nitelendirilen proje kapsamında, eylül ayından itibaren kazalara karşı muhtemel senaryolar test edilecek. Marmaray vagonlarıyla günde ortalama 1 milyon 200 bin yolcu taşınması hedefleniyor. 

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER