ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 05 Aralık 2013 Perşembe 12:28

Demokrasi paketi TBMM'de

Demokrasi paketi TBMMde

Demokratikleşme paketinde yer alan 17 madde yasalaşması için TBMM'ye gönderildi.


İŞTE PAKETTEKİ REFORMLAR

1- SEÇİM BARAJI

Seçim sistemini değiştirmek için seçim sistemini tartışmaya açıyoruz. Her zaman tartışma ve eleştiri konusu olan seçim sistemini değiştirmek istiyoruz.

\%10 barajını AK Parti getirmedi. 2002 seçimlerine biz de tabi olarak o seçime girdik. Daha partimizi kurarken bunun değişmesi gerektiğini biz de ifade ettik.

Bu sorunun çözmek için bir adım atıyoruz: Biz 3 farklı alternatifi tartışmaya açıyoruz.

1- Bu sistemle devam etmek,
2- Barajı \%5'e çekip daraltılmış bölge sistemi,
3- Ülke barajını tamamen kaldırarak dar bölge seçim sistemine geçmek.

2- SİYASİ PARTİLERE PARA YARDIMI

Siyasi partilere devlet yardımının kapsamını genişletiriyoruz. Devlet yardımı için \%7 olan oranı \%3'e çekiyoruz.

3- TEŞKİLATLANMA ZORUNLULUĞU

Siyasi partilerin teşiklatlamlarına da kolaylık getiriyoruz. İlçede teşkilatlanma için beldede teşkilat zorunluluğunu kaldırıyoruz.

4- EŞBAŞKANLIK

Siyasi partilerde eş genel başkanlığın önünü açıyoruz. (Tüzükte yer almak ve 2 ikişiden fazla olmamak kaydıyla)

5- PARTİLERE ÜYELİK SERBESTLİĞİ

Siyasi partilere üye olmayı daraltan bazı engelleri ortadan kaldırıyoruz. Oy verme hakkına sahip olan herkes siyasi partilere üye olabilecek.

6- KÜRTÇE PROPAGANDA

Farklı dil ve lehçelerde siyasi propaganda yapılabilecek.

7- NEFRET SUÇLARINA CEZA

Nefret suçlarının cezalarını arttırıyoruz. Ayrımcılıkla mücadele için ceza miktarlarını arttırıyoruz. 1 yılda 3 yıla kadar arttırıyoruz. Ayrımcılıkla Mücadele ce Eşitlik Kurulu kuruyoruz.

8- YASAM TARZINA SAYGIYA YASAL DÜZENLEME

Yaşam tarzına saygıyı TCK ile güven altına alıyoruz. Dini inancın gereğinin yerine getirilmesini de ceza kapsamına alıyoruz. Cebir/tehdit ile inanç düşünce ya da yanaatlarinden kaynaklanan yaşam tarzına müdahale edenlere 1 yıldan 3 yıla hakadar hapis cezası getiriyoruz.

9- YASAK HARFLERE SERBESTLİK

Kullanılması yasak sayılan harflerin kullanımının üzerinde yasağı kaldırıyoruz.

10- MİTİNG VE GÖSTERİ HAKLARI GENİŞLİYOR

Toplantı yer ve güzergahının belirlenmesinde, saat vb değişiklikler yapıyoruz. Hükümet komiseri uygulamasına son veriyoruz. Bu görev düzenleme kurulları tarafından yapılacak.

11- ÖZEL OKULLARDA KÜRTÇE EĞİTİM

Yasal değişikliklerle, özel okullarda farklı dil ve lehçelerde eğitimin önünü açıyoruz. Özel kurs imkanını getirmiştik. Üniversitelerde de önünü açılmıştık. Farklı dil ve lehçelerde özel okullar açılabilecek. Bakanlar Kurulu bu dilleri belirleyecek. Belli dersler ise Türkçe olacaktır.

12- KÖY İSİMLERİNİN DEĞİŞMESİ

- Köy isimlerinin değişmesinin önündeki engeli kaldırıyoruz. Tarihi isimlerine geri dönmesinin önünü açıyoruz. İl ve ilçe isimlerinin değişmesi için bu tür talepleri de değerlendireceğiz. Nevşehir Üniversitesi'nin ismini Hacı Bektaşı Veli olarak değiştiriyoruz.

13- KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI

- Kişisel verilerin korunmasına yasal düzenleme yapacağız. Özel bilgilerin ilgisiz kiş,iler tarafından kullanmasını ve paylaşılması engellenecek.

14- YARDIM TOPLAMA SERBESTLİĞİ

Yardım toplama konusunda (kurban derisi, ftire ve zekat) engelleri kaldırıyoruz. Yasal değişiklikle yardım özgürlüğü getiriyoruz.

15- KAMUDA BAŞÖRTÜSÜ YASAĞI KALKIYOR

 Kamu kurumlarında başörtüsü yasağını kaldırıyoruz. Resmi elbise giymek zorunda olan (hakim, asker, savcı, polis) hariç tutulacak.

16- ANDIMIZ KALKIYOR

Öğrenci andını kaldırıyoruz. Ortaokullarda kaldırmıştık, şimdi de ilkokul ve anaokullarında kaldırıyoruz.

17- MANASTIRIN İADESİ

Mor Gabriel Manastırı arazii manastır vakfına iade ediliyor. 250'den fazla iade yaptık, 2,5 milyar liralık mülkü hak sahiplerine iade ettik.

18- ROMANLAR İÇİN ENSTİTÜ

Roman Dil ve Kültür Enstitüsü kuruyoruz. Araştırmalar yapılacak ve çözümler üretilecek. Bir ilimiz üniversitesinde bir enstitü kurulacak. İlgili bakanlık ve kurumlarımız çalışmalar yapacaklar. TOKİ ile Roman konutları üretmeye başladık.

 

AYRINTILAR GELİYOR...

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER