ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 25 Eylül 2013 Çarşamba 15:59

Başbakan'ın sözü havada kaldı

Başbakanın sözü havada kaldı

Sofralarımızın vazgeçilmezi ekmek için başlatılan çalışmaların hepsi fos çıktı. Başbakan Erdoğan'ı dinlediler ama uygulamadılar...


Naime Gündüz /YAZETE.COM

Her gün milyonlarca ekmeğin israf edildiğinin gündeme gelmesinin ardından ekmeğin daha sağlıklı olması için başlayan çalışmalar havada kaldı. Türk Gıda Kodeksi Ekmek Ve Ekmek Çeşitleri Tebliği’nin 01 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe girmesine rağmen aynı ekmek sofralara gelmeye devam ediyor.

Tebliğ kapsamında ambalajsız olarak piyasaya arz edilen ekmek, tam buğday ekmeği, buğday unu, kepekli ekmek ve ekşi hamur ekmeklerinde hiçbir katkı maddesinin katılmayacaktı.

BAŞBAKAN SADECE ÇAĞRI YAPTI

Sağlık Bakanlığı´nca hazırlanan, "Sağlıklı Beslenme ve Gıda İsrafı" başlıklı rapor, Türkiye´de ekmek israfının ulaştığı ürkütücü boyutu gözler önüne serdi. Rapora göre, Türkiye´de üretilen her 10 ekmekten 1´i israf olurken, israf edilen ekmeğin ekonomik kaybı, yıllık 700 milyon doları buluyor.

Bu raporun ardından israfı önlemek için başlatılan kampanyalarda amacına ulaşmadı. İsrafın önlenmesi gerektiğini dile getiren Başbakan Erdoğan, “Beyaz ekmeği sofralarımızdan kaldırmalıyız” dedi.

"GÖZ BOYAMAK İÇİN"

Başbakan Erdoğan’ın da ekmek konusunda fikirlerini dinleyen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’hemen harekete geçip yeni bir tebliğ yayınladı. Ancak bu tebliğ sadece Resmi Gazete’de yayınlanmasının ardından değişen bir şey bulunmuyor.

Beyaz ekmeğin sofralardan kalkması için çıkan yasanın uygulayacak alan olmadığını belirten Gıda Hareketi Başkanı Kemal Özer, ekmek için yapılanları göz boyamak için yapıldığını belirtti.

Başkan Kemal Özer, ekmekte yapılması gerekenlerin öncelikle un üretimi ile başlaması gerektiğini belirtirken, fırıncıların yeterli olmadığının altını çizdi. Kemal Özer, “Ekmek konusunda yapılanlar hem Başbakan'ın hem vatandaşın gözünü boyamak için yapıldı. Mevcut şartlar için fırıncılar hem birikim hem kafa olarak hazırlanmalıdır. Bütün uygulamalar Başbakan’ın gözüne girmek için yapıldı. Kaldı ki denetimde yok. Ekmek fırınlarından önce asıl bu düzenlemeler kamu fırınlarında uygulanmalıdır ki Halk ekmek hala normal ekmek üretiyor.” 

YENİ TEBLİĞİN NERESİ YENİ?

İstanbul Ekmek Üreticileri Derneği Başkanı Ahmet Sarıhan “Türk Gıda Kodeksi Ekmek Ve Ekmek Çeşitleri Tebliği’nin 01 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe girecek bölümü hakkında; kamuoyuna yalan/yanlış bilgi verilerek, vatandaşlar farklı bir beklenti içine sokulmuştur” derken İstanbul Yemek Sanayicileri Derneği (İYSAD) Başkanı Sadık Çelik, ekmek üretiminde çeşitli amaçlarla kullanılan yoğun katkı maddelerinin şeker hastalığı, obezite ve kansere yol açtığını söyledi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın kamuoyunu yanılttığı açıklayan Ahmet Sarıhan yaptığı açıklamada “hiç bir şey değişmeyecek” dedi.

Bakanlığın yalan yanlış bilgi verdiğini belirten İstanbul Ekmek Üreticileri Derneği Başkanı Ahmet Sarıhan gerekçelerini şöyle sıraladı:

“ZATEN ÖNGÖRÜLENDEN DAHA AZ TUZ KULLANILIYOR”

(1)Tebliğde direk olarak ekmeği imalatını ilgilendiren iki husus bulunmaktadır. Bunlardan biri ekmeklik undaki kepek miktarının artırılması, diğeri de tuz oranının düşürülmesidir. Teorik olarak uygulanması istenen durum şudur:
“Yüz kilo undan 520 adet pişmiş ekmek elde edilmektedir.
Bundan önce yüz kilo una 1,75 kilo un konulduğunda ekmek başına düşen tuz oranı 3,3 gramdı. Yeni düzenleme ile bu oran 2,8’e düşmüş oldu. Ekmek başına da 0,5 gram tuz azaldı.”

Ancak bugüne kadar ki uygulama böyle değildir. Dernek olarak İstanbul genelinde yaptığımız araştırma da; ekmek üreticilerinin yüzde 90’ı, bir çuval (50 kilodur) una 500 ila 700 gram arası tuz katmaktadır. Buda gösteriyor ki; Tebliğin bizden istediği değerleri biz zaten uyguluyoruz, hatta istenen değerlerin altında de altında…
 

KAYNAK:
yazete.com
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER