ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 06 Haziran 2014 Cuma 19:13

Başbakan Ortaköy Camii’nin açılışında mesaj verdi

Başbakan Ortaköy Camiinin açılışında mesaj verdi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, restorasyonu tamamlanan Ortaköy Camii’nin açılışını yaptı.


Cuma namazını Ortaköy Camii’nde (Büyük Mecidiye) kılan Erdoğan, ardından 3 yılda restorasyonu tamamlanan tarihi caminin açılışını yaptı. Açılışa; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, partililer ve vatandaşlar katıldı.

Başbakan Erdoğan cami açılışında açıklama yaptı. Erdoğan cami cemaatine camileri dolduralım çağrısında bulundu. 
Erdoğan: ''Yanıbaşımızda duran Ayasofya Camii'ni de doldururuz inşallah. İnşallah bu camillerimiz yüzyıllar boyunca neslimize hizmet edecek'' dedi.

Restorasyonu yaklaşık 3 yıl süren Ortaköy Camii, bugün yeniden ibadete açıldı. Caminin açılış törenine Başbakan Erdoğan, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Egemen Bağış, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez katıldı. Vatandaşlar da açılışa yoğun ilgi gösterdi. Yoğun yağış altında Ortaköy'e gelen Erdoğan, vatandaşları selamladıktan sonra Cuma namazını kılmak üzere camiye girdi. Cuma namazının ardından da kurdela kesimi gerçekleşti.

Vatandaşlara seslenen Erdoğan, camide ciddi bir güçlendirme çalışması yapıldığını söyledi. Camiyi yaptıran Sultan Abdülmecit'in ruhuna Fatiha'lar gönderilmesi gerektiğini belirten Erdoğan, "Onlar hep eserleri ile kalıcı oldular. Biz de bu kalıcı eserleri bizlere bırakan ecdadımızla iftihar ettik." dedi.

"ALLAH MABETLERİMİZİ CEMAATSİZ BIRAKMASIN"

"Allah mabetlerimizi cemaatsiz bırakmasın" diyen Erdoğan, "Bunlarla birlikte geleceğe emin adımlarla yürüyoruz. Buranın mimarı bir Ermeni mimardır. Bu noktada çok farklı davranmış. Emaneti, işi ehline vermiş. Ortaköy Camii eserlerimiz arasında çok farklı bir yere sahip. Bu camide emeği geçenlere rahmet gönderiyoruz." şeklinde konuştu.

Camilerin cemaatle dolması gerektiğini kaydeden Erdoğan, şöyle devam etti: "Bize düşen bir görev de var. Bu camimizi biz cemaatsiz bırakmamamız lazım. Sultanahmet, Süleymaniye, buralar dolması lazım."

"Ayasofya" diye bağıran vatandaşlara Erdoğan, "Yan tarafta Sultanahmet'i bir dolduralım. Ama teravih namazlarında, bayram namazlarında değil. Sabah namazlarında dolduralım. Ondan sonra geleceğiz, önce bir onu halledelim." cevabını verdi.

Erdoğan, daha sonra camiyi gezerek yetkililerden bilgi aldı.

ORTAKÖY CAMİİ (BÜYÜK MECİDİYE CAMİİ) TARİHÇESİ

Ortaköy Camii, (Büyük Mecidiye) Sultan Abdülmecit tarafından Mimar Nigoğos Balyan’a 1853 yılında yaptırıldı. Barok üslubunda yapılan cami, büyük selatin camilerinde olduğu gibi harim ve hünkar bölümü olmak üzere iki kısımdan oluşuyor. Merdivenle çıkılan yapının tek şerefeli iki minaresi bulunuyor. Duvarları beyaz kesme taştan yapılan caminin tek kubbesinin duvarları pembe mozaikten yapılmış.

Büyük Mecidiye Camii, halk arasında Ortaköy Camii, İstanbul Boğaziçi’nde Beşiktaş ilçesinin, Ortaköy semtinde sahilde bulunan Neo Barok tarzında bir camiidir. Ortaköy Camii, Sultan Abdülmecit tarafından Mimar Nigoğos Balyan’a 1853 yılında yaptırılmıştır. Oldukça zarif bir yapı olan Ortaköy Camii Barok üslubundadır. Boğaziçi’nde eşsiz bir konuma yerleştirilmiştir. Bütün selatin camilerinde olduğu gibi harim ve hünkar bölümü olmak üzere iki kısımdan oluşur. Geniş ve yüksek pencereler Boğaz’ın değişken ışıklarını Ortaköy Camiinin içine taşıyacak biçimde düzenlenmiştir.
Merdivenle çıkılan Ortaköy Camii'nin tek şerefeli iki minaresi vardır. Duvarları beyaz kesme taştan yapılmıştır. Tek kubbenin duvarları pembe mozaiktendir. Mihrap mozaik ve mermerden, mimber ise somaki kaplı mermerden yapılmıştır ve ince bir işçiliğin ürünüdür.







 

KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER