ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 29 Ağustos 2013 Perşembe 11:54

Atatürk Dersim'in askeri taktiğini bizzat çizmiş

Atatürk Dersimin askeri taktiğini bizzat çizmiş

Trabzon Atatürk Köşkünde Dersim olaylarıyla ilgili ilginç bir bilgi yer alıyor.


Trabzon'un Soğuksu semtinde bir işadamı tarafından 1890 yılında yazlık konut olarak yaptırılan ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Trabzon'u ziyareti sırasında kaldığı ve çok beğendiği köşk il özel idaresi tarafından alınarak Trabzon halkı adına Atatürk'e armağan edilir.

Cephe özellikleri ve mekan düzeni açısından dönemin Avrupa mimarisi özelliklerini taşıyan köşk bugün müze olarak kullanılıyor.

Haber7.com'dan Remziye Karakuş'un haberine göre; Atatürk'ün yatak odası, misafir odası ve dinlenme odasının bulunduğu ve özel eşyalarının sergilendiği müzenin salonunun duvarında Atatürk'ün üzerinde çizimler yaparak Dersim harekatını takip ettiği Türkiye haritası yer alıyor.

HARİTA ÜZERİNDE ASKERİ TAKTİK

Bir örneğinin sadece Genelkurmay'da olduğu söylenen haritanın üzerinde Dersim olayları esnasındaki askeri taktikler Atatürk tarafından kurşun kalemle bizzat çizilmiş. Elazığ ve Erzincan'ın da kurşun kalemle işaretlendiği haritada, Tunceli'deki işaretleme ve çizimlerin yoğunlukta olduğu görülüyor.

Haritanın altında yer alan tabelada da, "Dersim (Tunceli)'de Zuhur Eden İsyanda Askeri Durumu Gösteren Taktik İşaretler Bizzat Atatürk Tarafından Çizilmiştir" ifadeleri yer alıyor.



Köşkte Atatürk'ün özel eşyalarının yanısıra değişik yurt gezilerine ait fotoğraflarını da görmek mümkün.

KAYNAK:
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER