ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 29 Ekim 2013 Salı 17:31

Asrın projesi Marmaray açıldı

Asrın projesi Marmaray açıldı

Başbakan Erdoğan asrın projesi olarak nitelenen Marmaray açılıdı.


Türkiye'nin 153 yıllık rüyası bugün gerçek oludu. Devlet zirvesinin tam kadro katı.

ldığı törene, dünyadan da aralarında Japonya Başbakanı Abe'nin de bulunduğu çok sayıda devlet adamı katıldı.

Başbakan Erdoğan kürsüye çıktı;

Sayın Cumhurbaşkanım ve değerli protokolü selamladı. "Bugün yaşadığımız gururun İstanbulumuza, Türkiyemize tüm insanlığa hayırlar getimesini diliyorum. Dost ülkelerin Cumhurbaşkanı ve başbakanlarını selamlıyorum. İstanbul'un fetheden komutan halkın gönlünü abad etmeyi bize vasiyet etmiştir. Açtığımız projenin hayalini kuran ve çizimini gerçekleştiren Abdülmecid ve Abdülhamid'i rahmetle anıyorum. Gazi Mustafa Kemal ve arkadaşlarını selamlıyorum. Marmaray'ı çok anlamlı bir günde açıyoruz. Cumhuriyet'in 90 yılını kutlarken özellikle bu tarihi seçtik. Bu büyük projeyle Cumhuryet'in neleri başaracağını gösteriyoruz. Bu kardeşiniz de bu şehirde doğdu bu şehirde büyüdü. Bu gurur aziz milletimizin ve İstanbul'umuzun gururudur. Cumhuriyeti'mizin 10 yıl dönümünde ördüğü demir ağlarla gurur duyuyorduk. Deniz, hava, kara ve demir yollarını kat kat arttırak şuurla yola devam ediyoruz.

Cumhuriyet'in nasıl zorla kurulduğunu çok iyi biliyoruz. Mustafa Kemal'in nasıl Samsun'a kırık dökük bir gemiyle çıktığını biliyoruz.

Yaptığımız işlerle gönülleri fethettik. Göreve geldiğimizde 26 havaalanı vardı. Şimdi 50. Cumhuriyet'i aynı zamanda milli birlik ve dayanışma ağlarıyla nakış nakış işledik.  Çok güçlü bir yapıya kavuştuk.

Marmaray sadece iki kıtayı birbirine bağlamıyor. Tarih ile geleceği buluşturuyor. Marmaray bu milletin inandığı zaman neler yapabileceğinin bir kanıtı. Marmaray Türkiye'nin projesidir.

PEKİN, LONDRA, TOKYO VE İSTANBUL'U BİRLEŞTİRECEĞİZ

Az önce Abe güzel bir şey söyledi "Japonya ile İstanbul'u birleştirmek. Pekin, Londra, Tokyo ve İstanbul'u birleştireceğiz. Bir barış projesidir. Sinop'ta nükleer enerji projesine imza atacağız. 2015'te de biraz daha güneyden otomobillerin geçeceği tüp geçidi de tamamlıyoruz. Aynı yıl 3. köprüyü de bitireceğiz. Böylece İstanbul'un ulaşımı için iktidarımızın neler yaptığını göstereceğiz.

Marmaray insanlığın projesidir. Bizi sevsin ya da sevmesin, Bize oy versin ya da vermesin ama bu yatırımla gurur duysun.  Allah'ımıza hamd olsun. Her zaman söylüyoruz. Biz bu milletin hizmetkarıyız.. Bu hizmetkarlık burada bitmeyecek. İnşallah Marmara'ya bir kardeş kazandıracağız.

Ankara, Eskişehir İstanbul'u yıl sonunda hızlı trenle buluşturacağız. Marmaray dünya çapında bir projedir. Asrın projesini tüm dünya izledi. Bir ulaşım projesi olduğu kadar bir sanat eseridir.  Bu projeyi yaparken balıklar için ince eleyip sık dokuduk.

İki kıtayı sadece 4 dakikaya indiriyoruz. Tek yönde saatte 75 bin yolcu taşıyacak. İstanbul'un raylı ulaşımını dünyaya tanıtacağız. Yarın ve perşembe günü bu heyecanı beraber yaşayacağız.

Biz bu inşaat esnasında çevreye rahatsızlık verdi. Hakkınızı helal edin. Her kutlu doğum sancılı olur. Sancı çektik ama şimdi mutlu olacağız. Sizler de bize Allah razı olsun diyeceksiniz.

Japonya Başbakanı Abe çıktı.. Abe konuşmasını Japonca yaptı. Abe konuşmasında " Türk halkını geleneklerini özenle korumak için gayret gösterdi. Asyanın doğusundan gelen tarihi gelen bizler asyanın batısında yaşayan sizlerin zorluklarını çok iyi biliyoruz." dedi. Abe, Mayıs ayında Erdoğan ile görüştüğünü o gün Olimpiyatlar için yarıştıklarını kim kazanırsa birbirlerini tebrik edecek demiştik. 7 Eylül'de Tokyo kararı çıktıktan sonra Erdoğan yanıma geldi ve beni kutladı. O gün Erdoğan'dan yürekten etkilendim. Başbakan Erdoğan, bu projenin kendileri için önemini anlattı ve ben bugün Başbakan Erdoğan'a sözümü tutmuş oluyorum." dedi.

ROMANYA BAŞBAKANI: ERDOĞAN'A BÜYÜK SAYGIM VAR

Bakan Yıldırım'dan sonra Romanya Başbakanı Viktor Ponta konuşma yatı. Ponta törene davet edilmekten dolayı büyük memnuniyet duyduğunu söyledi. Bu projenin ipekyolunu birleştirdiğini ve bu projenin tarihi bir proje olduğunu söyledi. Tarihi projelerin tarihi liderlerle gerçekleştirilebileceğini, ülkenizin büyük bir hayranınız olduğunu ve Başbakan Erdoğan'a büyük saygı duyduğunu söyledi.

MARMARAY'DAN ÖNCE MARMARAY'DAN SONRA

Tüm protokolü selamlayan Yıldırım bugün Türkiye iki bayramı kutluyor. Cumhuriyetimizin 90. yılına asrın projesi Marmaray'ı hediye ediyoruz. Bugün haklı bir gururu yaşıyoruz. Marmaray üzerinden 100 yıl da geçse hayallerini gerçekleştirdiğimizi görüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanım siz de bizi bu günümüzde yalnız bırakmadığınız için doğum gününüzde size bu projeyi hediye ediyoruz.

İstanbul'un 153 yıllık bir hayali olduğunu belirterek "Bu İstanbul'un tarihini de değişteren bir projedir. İstanbul artık Marmaray'dan önce Marmaray'dan sonra oluşmaktadır. Marmaray ile birlikte İstanbul tarihi 6 bin yıl geriye gidiyor. Marmaray ile birlikte tarih de değişiyor" dedi. Yıldırım projede emeği geçin tüm çalışan ve personele teşekkür etti.

GÜL VE ERDOĞAN'IN MARMARAY SOHBETİ

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Marmaray'ın açılışında bir süre sohbet etti. Aralarındaki Somali Cumhurbaşkanı bulunan Erdoğan ile Gül'ün, birbirlerine yakınlaşarak sohbet etmesi dikkatlerden kaçmadı.

TOPBAŞ VE MUTLU BİRER KONUŞMA YAPTI

Topbaş'tan sonra İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu konuşma yaptı.

 Törende ilk konuşmayı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş yaptı. Topbaş, Başbakan'a Marmaray'ı devreye sokmasından dolayı teşekkür etti ve bugün iki büyük bayram yaşadıklarını söyledi.

Dünyanın gözü kulağının İstanbul'da olduğunu anlatan Topbaş, İstanbul'da gelişim var hareket var, Marmaray dünyanının geleceğine vurulan bir mühürdür" dedi.

 Açılış öncesi İstiklal Marşı okundu ve Marmaray'ın inşaası ile ilgili bir sinevizyon gösterisi yer aldı

Törende Başbakan Erdoğan ile Japonya Başbakanı Abe ve Somali Başbakanı, Cumhurbaşkanı Gül ve Meclis Başkanı Çiçek yanyana oturdular.

Cumhurbaşkanı Gül, Meclis Başkanı Çiçek, Başbakan Erdoğan ve diğer konuklar tören alanına geldi.

İLK SEFERİ İÇİN HAZIR

Asya ile Avrupa arasında, denizin altından kesintisiz demiryolu ulaşımını sağlayacak, dünyanın alanındaki önemli projelerinden Marmaray'ın ilk seferinin gerçekleştirileceği Üsküdar İstasyonu'nda son hazırlıklar tamamlandı.

"Asrın Projesi" Marmaray'ın açılış töreni için Üsküdar Meydanı'nda hareketli saatler yaşanırken, Üsküdar İstasyonu'nda da ilk sefer için son kontroller yapıldı.

İstasyonda üzerinde Kazlıçeşme yönünü gösteren yazıların bulunduğu tren, ilk yolcuları Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, Japonya Başbakanı Shinzo Abe ve Romanya Başbakanı Viktor Ponta'nun da aralarında bulunduğu ilk yolcularını taşımak için hazır bekliyor.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım da açılış töreni öncesinde Üsküdar İstasyonu'nda son incelemesini yaptı.

Üsküdar İstasyonu'ndaki "Marmaray'a hoş geldiniz" yazısının bulunduğu ekranlarda, Marmaray duraklarını gösteren harita ile Marmaray'ı tanıtan fotoğraflar yer alıyor.

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER