ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 11 Nisan 2014 Cuma 16:50

Moody's'in kararına tepki yağıyor

Moodysin kararına tepki yağıyor

Moody's'in Türkiye'nin kredi notu görünümünü durağandan negatife çevirmesine her kesimden farklı tepkiler yağdı.


Moody's'in Türkiye'nin kredi notu görünümünü durağandan negatife çevirmesi ekonomi yönetiminin tepkisini çekti. 

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş bazı reyting firmalarının Türkiye'nin notunu artırırdığını ancak biraz daha yavaş ve temkinli davrandığını belirterek, "Burada şunu ayırt etmek lazım; Türkiye'nin notu düşmedi, görünümle ilgili bir değişiklik var. Haberlerde sanki bir not düşüşü varmış gibi yansıtılıyor, bu doğru değil. Geçen hafta başka bir derecelendirme kuruluşu görünümü de değiştirmedi. Bu şekilde değerlendirmek gerekiyor. Ben acele verilmiş bir karar olarak düşünüyorum. Türkiye, tekrar eski noktasına, hatta daha iyi noktalara çok kısa sürede gelecektir" diye konuştu.

İstikrar vurgusu önem kazanıyor

"Seçimleri tamamladık. İktidar partisi yüzde 45 oy aldı, bundan daha fazla nasıl politik istikrar olabilir" diyen Ertaş, Türkiye'nin şu anda politik istikrar problemi olmadığını ve böyle bir riskle Türkiye'nin notunun düşürülmesinin soru işareti yarattığını söyledi.

Ertaş, son haftalarda Türkiye'nin borsasına bakılması gerektiğini ifade ederek, "Hem tahvil bonolarına hem de hisse senedi piyasasına ciddi şekilde yatırımcı girişi var. Bundan daha iyi cevap olamaz" dedi.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, da konuyla alakalı “Görünümün değişmesi notun değişmesi anlamına gelmiyor, bunu tespit etmek lazım. Diğer taraftan da kredi derecelendiren kuruluşlarının kredibiliteleri de çok sağlam değil, onu da vurgulamamız gerekiyor" yorumlamasını yaptı.

''Bu karara katılmıyoruz''

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik ise Moody's'in kararıyla ilgili olarak, Türkiye'nin ekonomisinin sağlam temellere dayandığını sonuca bakarak kimsenin karamsar olmaması gerektiğini dile getirdi.

Çelik, ''Hayat düz çizgiden değil iniş, çıkışı var, deresi, düzü, tepesi var. Biz milli iradenin sağlam durmasıyla bunların hepsini aştık ve aşacağız." diye konuştu.

Moody's'in not kararına bir tepki de Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'dan geldi. Yıldız, "Biz bu karara katılmıyoruz. Biz yatırımlarımıza devam edeceğiz. Piyasanın özelleşmesi, serbestleşmesi ve özel sektör eliyle büyümesi konusundaki kararlılığımıza devam edeceğiz" dedi. 

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER