ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 18 Ekim 2013 Cuma 14:38

Suudi Arabistan'dan BMGK'ya ret

Suudi Arabistandan BMGKya ret

Dünyanın en zengin ülkelerinden Suudi Arabistan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ndeki geçici sandalyesini reddetti. Gerekçe ise konseyin savaşları bitirme ve sorunlara çözüm bulma yetisinin olmaması...


Suudi Arabistan, BMGK'nın dünya barışı ve güvenliğini sağlamada yetersiz kaldığı gerekçesiyle Konsey'in geçici üyeliğini kabul etmediğini açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı'ndan Birleşmiş Milletler'e gönderilen mektupta, "Krallığımız Güvenlik Konseyi'ndeki metotların, işleyiş mekanizmasının ve çifte standartların, konseyin dünya barışıyla ilgili sorumluluklarını üstlenmesine engel olduğuna inanmaktadır" denildi.

GÜL: "SAYGIYLA KARŞILAMAK GEREK"

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Suudi Arabistan’ın BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğini reddetmesinin saygıyla karşılanması gerektiğini söyledi.

Abdullah Gül, Cuma namazını Emirgan’daki Hamid-i Evvel Camii’nde kıldı. Cuma namazının ardından cenaze namazı da kılan Gül’e İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da eşlik etti.

Cami çıkışı basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Gül, BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine seçilen Suudi Arabistan’ın üyeliği reddetmesiyle ilgili soruyu cevapladı. Gül, “BM, dünya insanlık vicdanında epey itibar kaybediyor. Ben de genel kurul toplantısında hep eleştirmiştim. Birçok olay olurken bunlara karşılık bulamıyor. Anlaşılan Suudi Arabistan’ın bu kararı, buna karşı dünyanın dikkatini çekme ve anlamlı bir cevap vermek olmuş. Böyle bir yolu tercih etmişler, saygıyla karşılamak gerekir. Umarım dünyanın dikkati bu şekilde çekilmiş olur.” ifadelerini kullandı.

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER