ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 15 Ekim 2013 Salı 12:25

Obama'nın verdiği hediye sahte çıktı

Obamanın verdiği hediye sahte çıktı

ABD Başkanı Obama'nın İran Cumhurbaşkanı Ruhani'ye verdiği, 2 bin 700 yıllık olduğu söylenen gümüş kadehin sahte olduğu öne sürüldü.


Genelde dünyanın dört bir yanından aldığı lüks hediyelerle gündeme gelen ABD Başkanı Barack Obama'nın başı bu kez verdiği bir hediye ile dertte.

2 BİN 700 YILLIK TARİHİ ESER!

Eylül sonunda ülke ve dünya siyaseti adına bir ilke imza atan Obama, 1979'daki İslam Devrimi'nden bu yana hiçbir diplomatik bağlarının olmadığı İran'ın lideri Hasan Ruhani ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. İran Cumhurbaşkanı Ruhani, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu için yine eylül sonunda New York'a bir ziyaret gerçekleştirdi. Obama ile Ruhani, burada yüz yüze görüşme gerçekleştirmedi. Ancak ABD ile İran arasında yeniden başlayan diplomasi nedeniyle Obama'nın Ruhani'ye 2 bin 700 yıllık bir tarih eser hediye ettiği bildirildi.

Ruhani ile New York'a giden ekipte bulunan İran Kültürel Miras, El Sanatları Ve Turizm Kurumu Başkanı Muhammed Ali Necefi, 7'nci yüzyıla ait gümüş kadeh için "ABD'nin bu jesti çok önemli. Ellerinde bulunan İran'a ait diğer tarihi parçaların iadesi için çok önemli bir adım" açıklamasını yaptı. Ancak Yahudi dünyasından İngilizce haberler yapan Tabletmag isimli site ilginç bir iddia ortaya attı.

OBAMA'NIN VERDİĞİ HEDİYE SAHTE

Sitedeki habere göre, Obama'nın İranlı heyete verdiği "iyi niyet" göstergesi kadeh aslında sahte. Kadehin fotoğrafları hakkında siteye konuşan Metropolitian Sanat Müzesi'nden emekli müze müdürü Oscar White Muscarella, "Pers hanedanlığı Ahamenişler'e ait olduğu düşünülen aslan gövdeli kartal başlı kadeh 2 bin 700 yaşında olamaz. O tarihlerde yapılan mitolojik ejderha figürlerinde kullanılan figürler farklıydı. Örneğin saksafon tarzı motifler tarih öncesi dönemde yok. Kadeh aslında 1999'dan önce Batı'da yaşayan İranlılar tarafından yapılan bir sahte çalışma" dedi.

Tabletmag sitesinin haberine henüz ABD'den veya İran'dan bir açıklama gelmedi. Obama'nın hediyesinin ortaya çıkmasından sonra ABD basınında kadehin, 2003'de ABD'li gümrük memurlarınca kaçakçıların elinde bulunduğu yazılmıştı. O tarihten bu yana da İran'ın bu kadeh ve diğer tarih eserleri ABD'den istediği ancak karşılık alamadığı bildirilmişti.

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER