ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 05 Ekim 2013 Cumartesi 12:02

Obama sandviççide

Obama sandviççide

Başkan Obama, krize dikkat çekmek için öğle yemeğini hükümet çalışanlarına indirim uygulayan bir sandviç dükkanından aldı.


Amerika bütçe uzlaşmasına varamadı. Bir de borç tavanının yükseltilmesinde uzlaşılamazsa, borç ödeyemez hale gelecek. 17 Ekim'e kadar borç tavanı yükselmezse, ABD'yi iki zorlu hafta ve büyük bir bilinmezlik bekliyor. ABD temerrüde mi gidiyor?

Kriz sürerken, ABD Başkanı Obama, Başkan Yardımcısı Joe Biden'la beraber öğle yemeği için Beyaz Saray yakınlarında bir sandviç dükkanını seçti. Bunun sebebi, restoranın hükümet dairelerinin kapanmasından dolayı mağdur olan hükümet çalışanlarına yüzde 10'luk bir indirim uygulaması.

Restoranda konuşan Obama, krize dikkat çekti. Temsilciler Meclisi Başkanı Boehner'ın, bütçe oylamasına izin verdiği takdirde krizin bitebileceğine vurgu yaptı. Obama, "Kepenk kapama bugün sona erebilir. Temsilciler Meclisi'nde oylamalar sürüyor. Eğer Meclis Başkanı Boehner yalnızca bu oylamanın gerçekleşmesine izin verirse, bu durumu sona erdirebiliriz" dedi.

Cumhuriyetçi Boehner, Temsilciler Meclisi'nde cevap verdi, daha önce yaptığı "temerrüde düşmemeliyiz" yorumunu açtı. Boehner, "Bunun için harcama problemimizi ve ekonomik büyümemizdeki durgunluğu çözmemiz lazım" yorumunu yaptı. Boehner, bütçeyi mevcut haliyle geçirmeyeceklerinin sinyalini verdi.

Ancak krizde gelişmeler var. Obama'nın, Cumhuriyetçilerin Kongre'ye getirecekleri, hükümete sınırlı harcama izni vermeyi öngören teklifi reddedeceği belirtiliyor. Ancak tekliflerden birinde uzlaşı var. Hükümet çalışanlarına geriye dönük maaş ödemesi. Beyaz Saray, bu teklifin destekleneceğini, ancak bu uzlaşının kepenk kapama krizinin sonuçlarını bertaraf edemeyeceğini belirtti.

Öte yandan, ABD hükümeti Avrupa Birliği ile serbest ticaret anlaşması müzakerelerinin kepenk kapama krizinden ötürü ertelendiğini duyurdu.

17 EKİM KRİTİK GÜN

17 Ekim günü itibariyle, ABD Hazinesi 16,7 trilyon dolarlık borç tavanının sınırına ulaşacak. Bundan sonra ABD hükümeti borçlanamayacak, ancak cepten yiyecek. O gün Hazinenin cebinde 30 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor. Bunun hangi hızla biteceğinin bire bir öngörmek mümkün değil. Ancak ABD'nin daha önce aynı noktaya geldiği durumlardan hareketle bazı tahminlerde bulunmak mümkün.

O tahminlere göre, Hazine o gün vergi geliri elde edecek, emeklilik ödemeleri yapacak. Gün sonunda elindeki para 27 buçuk milyar dolara inecek.

17 Ekim'den 29 Ekim'e kadar geçecek her günde, giderler gelirleri aşacak.

24 Ekim'de, sosyal güvenlik için 11.1 milyar, savunma harcamaları için 1.8 milyar, sağlık sigortaları için 2.2 milyar ödeyecek. Vergi geliri düşünüldüğünde, Hazine bir günde 5 buçuk milyar dolar kaybedecek. Takvim 30 Ekim'i gösterdiğinde, Amerikan Hazinesi 7 milyar dolarlık borcunu ödeyemez durumda olacak.

31 Ekim'deki Amerikan Hazine bonosu sahiplerine yapılması gereken 6 milyar dolarlık ödemenin akıbeti de belirsiz. ABD'nin bu ödememeyi yapamamasının uluslararası piyasaya da etkisinin büyük olacağı tahmin ediliyor.

Eğer o güne kadar uzlaşı sağlanmamış olursa, 1 Kasım itibariyle, ABD daha önce hiç dolaşmadığı karanlık sulara yelken açacak. O aşamada ABD'nin ekonomik açıdan güvenilirliği de darbe almış olacak.  

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER