ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 26 Eylül 2013 Perşembe 23:19

Obama: Ben başkan olduğum sürece...

Obama: Ben başkan olduğum sürece...

ABD Başkanı Barack Obama, Düşük Maliyetli Sağlık Kanunu’na fon ayırmak istemeyen Cumhuriyetçilere sert çıktı.


ABD Başkanı Barack Obama, yeni yıl bütçesinden 'Obamacare' olarak bilinen Düşük Maliyetli Sağlık Kanunu’na (Affordable Care Act) fon ayırmak istemeyen Cumhuriyetçilere sert çıktı.

Cumhuriyetçilerin kendilerini sağlık reformunun durdurulmaması halinde bütçeyi geçirmemekle tehdit ettiğini dile getiren Obama, “Ben Başkan olduğum sürece bu olmayacak. Sağlık reformu yürürlükte kalacak.” dedi.

Başkent Washington yakınlarındaki Prince George’s Üniversitesi’nde konuşan Obama, Cumhuriyetçilerin sağlık reformunun başarılı olmasından çekindiğini dile getirdi. Amerikalıların sağlık reformu ile gelecek yenilikleri iyi bilmesi gerektiğini ifade eden Obama, “Eğer siz sağlık sigortası olmayan 40 milyon Amerikalı arasındaysanız bu salıdan başlamak üzere yani beş gün sonra diğerleri gibi kaliteli ve ekonomik sağlık hizmeti alma şansına sahip olacaksınız.” dedi.

Cumhuriyetçi bir Kongre üyesinin kısa bir süre önce yürürlüğe girmeden önce sağlık reformunun durdurulması gerektiğini söylediğini hatırlatan Obama, bunun bir anlamda ‘insanlar bunu anlamadan ve sevmeden önce durdurmalıyız.’ demek olduğunu ifade etti.

Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Kongre'nin alt kanadı Temsilciler Meclisi'nde geçtiğimiz cuma günü gerçekleştirilen oylamada bütçe tasarısı 189 ret oyuna karşılık 230 kabul ile geçmişti. Ancak söz konusu tasarıda Düşük Maliyetli Sağlık Kanunu'na fon ayrılmaması sebebiyle Demokrat Parti destek vermedi. Tasarı şu günlerde Demokrat Parti üyelerinin çoğunlukta olduğu Kongre'nin üst kanadı Senato'da görüşülüyor. Ancak bu haliyle Senato’dan geçmesi beklenmiyor.

Başkan Obama'nın bütçe görüşmelerinde orta yol bulunması adına Kongre'deki liderler isimlerle görüşeceği ifade ediliyor. Düşük Maliyetli Sağlık Kanunu'nun 1 Ekim Salı gününden itibaren yürürlüğü girmesi bekleniyor.

KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER