ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 09 Kasım 2013 Cumartesi 01:55

Anlaşmanın taslağı bile İsrail'i çıldırttı

Anlaşmanın taslağı bile İsraili çıldırttı

İsrail'den BM Güvenlik Konseyi 5 daimi üyesi ve Almanya ile İran arasında ortaya çıkan taslak anlaşmaya tepki


İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya'nın (5+1) İran ile yürüttüğü nükleer müzakerelerde ortaya çıkan taslak anlaşma için "Bu çok çok kötü bir anlaşma" değerlendirmesinde bulundu.
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Ortadoğu ziyareti çerçevesinde Ürdün'ün başkenti Amman'dan ayrıldıktan sonra ikinci kez geldiği İsrail'de, Başbakan Binyamin Netanyahu ile Tel Aviv'de Ben Gurion havaalanında görüştü.

Netanyahu görüşme öncesi yaptığı açıklamada, "Anladığım kadarıyla İranlılar Cenevre'de çok memnun dolaşıyorlar, öyle de olmalılar çünkü herşeyi aldılar ve hiçbir şey ödemediler. Yıllar sonra rejime uygulanan yorucu yaptırımlardan kurtulmak istiyorlar. Bunu aldılar ve hiçbir şey ödemiyorlar çünkü nükleer zenginleşme kapasitelerini azaltmıyorlar. Böylece İran yüzyılın anlaşmasını yaparken uluslararası topluluk kötü bir anlaşma yaptı" dedi.

Henüz resmi olarak açıklanmayan anlaşma için Netanyahu, "Bu kötü bir anlaşma. İsrail bu anlaşmayı tamamen reddetmektetir. Bu görüşü, açıktan söyleyemeseler de benimle beraber bölgede pek çok kişi paylaşmaktadır. İsrail bu anlaşma ile yükümlü değildir ve İsrail halkının güvenliğini savunmak için gereken her şeyi yapacağız" diye konuştu.

- Filistin'le barış müzakereleri-

Netanyahu, Filistinlilerle devam eden barış görüşmelerine yönelik olarak da açıklamalarda bulundu. İsrail Başbakanı, müzakerelerde İsrail'in güvenlik konularından hiçbirinde taviz vermeyeceğinin altını çizerek şunları kaydetti:

"Hiçbir baskı, İsrail hükümetine, İsrail devletinin temel çıkarları ve güvenlik konularında asla taviz verdirmeyecek. İsrail halkı bunu biliyor ve olması gerektiği gibi bu tutumu destekleyecek."

- "Kerry'ye beklemesini söyledim"

Kerry ile yaptığı görüşmeden sonra da gazetecilere demeç veren Netanyahu, görüşmenin ayrıntılarına ilişkin şunları söyledi:

"Dışişleri Bakanı Kerry ile Cenevre'ye hareketinden önce görüştüm, ona 'hiçbir anlaşma yapmamak kötü bir anlaşma yapmaktan iyidir' sözlerini hatırlattım. Şu anda Cenevre'de görüşülen anlaşma kötü bir anlaşmadır. İran'dan tek bir santrifüj ayırması bile istenmedi. Ama uluslararası topluluk yıllardan sonra ilk kez İran'ın üzerindeki yaptırımları kaldırıyor. Bu aşamada İran istediği herşeyi alıyor ama karşılığında hiçbir şey ödemiyor."

Netanyahu, Kerry'e anlaşmaya imza atma konusunda acele etmemesi tevsiyesinde bulunduğunu da belirterek sözlerini şöyle tamamladı:

"İran baskı altındayken Kerry'e imza atmakta acele etmemesini, tekrar düşünüp kötü bir anlaşma yapmamak için beklemesini söyledim. Bu kötü bir anlaşma, çok çok kötü bir anlaşma. İran için yüzyılın anlaşması, uluslararası topluluk ve barış için çok kötü ve tehlikeli bir anlaşmadır."

Kerry, Mısır ile başladığı Ortadoğu turunda daha önce Suudi Arabistan, İsrail, Filistin ve Ürdün'ü ziyaret etmişti. ABD Dışişleri Bakanı, İran'ın nükleer programıyla ilgili müzakerelere katılmak üzere İsviçre'ye hareket etti.

Cenevre'de görüşmeler neticesinde çizilecek yol haritasıyla, ilk aşamada İran'ın nükleer programını bir süre askıya alması ya da sınırlandırması karşılığında, ülkeye uygulanan yaptırımların kısmen azaltılabileceği belirtiliyor.

KAYNAK:
Ajanslar
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER