ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 03 Eylül 2013 Salı 15:13

Obama kararını önce Netanyahu'ya açıklamış

Obama kararını önce Netanyahuya açıklamış

ABD Başkanı Obama'nın, Suriye kararıyla ilgili konuşmasından dört saat önce İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yu arayıp bilgilendirdiği ortaya çıktı.


ABD Başkanı Barack Obama, geçen cumartesi günü Suriye’ye müdahale konusunda Kongre’ye danışacağını açıkladığı sürpriz konuşmasından yaklaşık dört saat önce “Bibi” lakaplı İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu yu arayıp bilgilendirdi.

BEYAZ SARAY GİZLEDİ

İsrail gazetesi Haaretz’in haberine göre, normalde Obama’nın liderlerle yaptığı görüşme açıklanırken Beyaz Saray bu kez görüşmeyi gizli tutmak istedi. İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ise “İsrail’e etki eden her şeyde Obama’ya güveniyorum” dedi.

İSRAİL KARTI KONGRE’DE

Aktifhaber'de yer alan habere göre; Uzmanlar, Kongre’ye sunduğu “tezkere” ile Obama’nın Suriye’de sadece rejimi değil, El Kaide’yi ve hatta İran’ı vurma yetkisi de alacağını vurguladı. Kongre’nin en az yarısı tasarıya karşı. Bir hafta lobi yapacak yönetim, “Onay vermezseniz İsrail’in güvenliği tehlikeye girer” demeye başladı. Reuters, “ABD’de iki partinin milletvekilleri de İsrail’in savunucusu olarak görülmenin ne kadar önemli olduğunu bilir” diye yazdı.

KONGREYİ İKNA TURLARI BAŞLIYOR

Obama yönetiminin Kongre'yi, Suriye rejimine karşı askeri güç kullanmaya ikna süreci devam ederken, John McCain ve Lindsey Graham gibi bazı senatörlerin karşıt tonlarında yumuşamalar başladı. Obama yönetimi, Suriye rejiminin halkına karşı kimyasal silah kullanımına ABD'nin uygun bir askeri cevap vermesi noktasında, tüm hafta boyunca Kongre'de lobi yapmaya devam edecek.

Obama, bazı Kongre üyeleriyle Beyaz Saray'da bir araya gelecek. Obama'ya toplantılarında ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden da eşlik edecek.

Bunun yanında, Dışişleri Bakanı John Kerry, Savunma Bakanı Chuck Hagel ve Genelkurmay Başkanı General Martin Dempsey de Kongre'nin Senato kanadının Dışilişkiler Komitesi'nde Suriye kararına yönelik komite üyelerini bilgilendirecek.

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER