ÖNE ÇIKANLAR :
BELGESELTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 24 Kasım 2014 Pazartesi 16:25

Osmanlı'dan Manzaralar

Osmanlıdan Manzaralar

1896-1922 yılları arasında Osmanlı topraklarında farklı sinemacılar tarafından çekilen ve çeşitli arşivlerde bulunan filmler, ilk kez seyirciyle buluşacak.


28 Kasım'da Ankara'dan başlayıp Sinop ve Eskişehir'e uğrayacak Gezici Festival'in bu yılki özel bölümlerinden 'Osmanlı'dan Manzaralar'da 1896-1922 yılları arasında Osmanlı topraklarında farklı sinemacılar tarafından çekilen ve çeşitli arşivlerde bulunan filmler, ilk kez seyirciyle buluşacak.

Ankara Sinema Derneği'nin T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katkılarıyla düzenlediği Gezici Festival, 20'nci yılında da özel bölümleri ve konuklarıyla seyircisiyle buluşmaya hazırlanıyor. 28 Kasım - 8 Aralık 2014 tarihleri arasında sinemaseverlerle buluşacak festival, her yıl olduğu gibi Ankara'dan yola çıkacak.

28 Kasım - 4 Aralık'ta başkentteki gösterimleri devam ederken, Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi'nin katkılarıyla, 3 - 7 Aralık tarihleri arasında Eskişehir'e konuk olacak. Gezici Festival yolculuğunu, Sinop Kültür ve Turizm Derneği'nin katkılarıyla, 5 - 8 Aralık'ta Sinop'ta tamamlayacak.

Gezici Festival'in bu yılki özel bölümlerinden biri olan "Osmanlı'dan Manzaralar", Osmanlı topraklarında 1896-1922 yılları arasında, farklı sinemacılar tarafından çekilen ve çeşitli arşivlerde bulunan filmleri gün yüzüne çıkarıyor. Bir zamanlar imparatorluğun parçası olmuş ülkeler tarafından genellikle göz ardı edilen bu filmler, Osmanlı'ya ve sinema tarihine farklı bir gözle bakmayı sağlıyor.

Amsterdam'daki Eye Film Institute'tan küratör Elif Rongen Kaynakçı'nın derlediği filmler, turist rehberi niteliğindeki manzara görüntülerinden etnografik gözleme kadar çok farklı ve geniş bir yelpaze sunuyor. 2 Aralık Salı günü, Çankaya Belediyesi'nin katkılarıyla Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde ücretsiz yapılacak gösterim, canlı müzik eşliğinde gerçekleşecek ve filmleri gün yüzüne çıkaran ekibin üyeleri Elif Rongen Kaynakçı ve akademisyen Nezih Erdoğan da izleyicilere bilgi verecek.

Sinemanın seçkin örneklerini Türkiye'nin değişik kentlerindeki sinemaseverlerle buluşturmak ve Türkiye sinemasını dünyaya tanıtmak için tam 20 yıldır yollarda olan Gezici Festival, bugüne kadar toplam 5 ülke ve 23 şehre giderek, 56 bin 872 kilometre yol kat etti.

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER