ÖNE ÇIKANLAR :

YAZARLAR

Tüketici Sorularına Cevap

Tüketiciyim Haklıyım

29 Temmuz 2010 PerÅŸembe 11:02
  • A
  • A
Tüketicimiz Sayın Emine Albayrak’tan gelen soru üzerine bu yazımızda bankaların ve sigorta şirketlerinin bazı uygulamaları ile ilgili olarak başvuruda bulunabileceğimiz merciiler hakkında kısaca bilgi vermeye çalışacağız.

Sayın tüketicimize öncelikle internet sitemize göstermiş oldukları ilgi dolayısı ile teşekkürlerimizi sunarız.

Sayın Emine Albayrak’ın sorusu: 2008 yılının Nisan ayında yazılı onayı alınmadan yalnızca telefon görüşmesi aracılığıyla, … Bankası ve … Sigorta tarafından Konut Sigortası Poliçesi düzenlendiğini, 2009 yılında da yine onayı alınmadan poliçenin yenilenerek devam ettirildiğini; sigorta şirketine yaptığı itiraz neticesinde alınan bedelin hesabına iade edildiğini ancak belli bir oranda kesinti yapıldığını belirten tüketicimiz, yaşadığı mağduriyet karşısında tüketici olarak neler yapabileceği konusunda bilgi istemektedir.

Bankalar ile tüketiciler arasında yaşanan uyuşmazlıklar ile ilgili olarak; yaşanılan uyuşmazlığın türüne (haksız sözleşme şartları, ayıplı hizmet vb.) ve tutarına göre Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri veya Tüketici Mahkemelerine başvuruda bulunulabilir. İnternet sitemizde yayınlanan önceki yazılarımızda Tüketici Sorunları Hakem Heyetlerine ve Tüketici Mahkemelerine nasıl başvuru yapılacağı konusunda detaylı bilgiler yer almaktadır.

Bununla birlikte, bankalar ile tüketiciler arasında yaşanan anlaşmazlıklar ile ilgili olarak Türkiye Bankalar Birliği bünyesinde oluşturulmuş olan Müşteri Şikayetleri Hakem Heyetine de başvuruda bulunulabilmektedir. Müşteri Şikayetleri Hakem Heyeti, müşteriler ile Türkiye Bankalar Birliği (TBB) üyesi bankalar arasındaki anlaşmalıkları incelemek ve taraflar arasında uzlaşma sağlamak amacıyla oluşturulmuş bağımsız bir heyettir. www.tbb.org.tr adresli internet sitesinde anılan Hakem Heyetine nasıl başvuruda bulunulabileceği ile ilgili detaylı bilgi ve Başvuru Formu yer almaktadır. … Bankasının uygulaması ile ilgili olarak Türkiye Bankalar Birliği bünyesinde oluşturulmuş olan Müşteri Şikayetleri Hakem Heyetine başvurmanızda ve anılan Hakem Heyeti tarafından bankanın uygulamasının incelenmesinde yarar olduğu düşünülmektedir.

Diğer taraftan sigorta şirketlerinin uygulamaları ile şikayetler Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğünce değerlendirmeye alınmaktadır. www.sigortacilik.gov.tr adresinden şikayetler iletilebilmektedir. Müsteşarlık, öncelikle şikayet dilekçesine konu sigorta şirketinden olay hakkındaki açıklamasını ister. Şikayet dilekçesi ve sigorta şirketince hazırlanan açıklama yazısı ve bunlara ilişkin ekler ilgili birim tarafından bir bütün olarak değerlendirilir. Mevzuata aykırı hareketlerden ya da mevzuatın farklı yorumlanmasından kaynaklanan anlaşmazlıklar Müsteşarlığın bu konudaki talimatı ile çözümlenir. Ancak; sorumluluk oranlarının tespiti, tazminat tutarının parasal büyüklüğü gibi konulardaki anlaşmazlıkların çözümü için yetkili merci ilgili genel şartlara göre hakem bilirkişi ya da nihai olarak mahkemelerdir. Sigorta şirketinin uygulamasından kaynaklanan mağduriyetinizi ilgili birime bildirerek, konunun incelenmesi talebinde bulunabirsiniz.

Saygılarımızla….
YORUM YAZ
Henüz yorum yapılmamış.

Yorum yapmak için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Yada Misafir Olarak Yorum Yapabilirsiniz.Üyeliğiniz varsa üye girişi yapabilirsiniz. Yeni üyelik için üyelik formunu kullanabilirsiniz.