ÖNE ÇIKANLAR :

YAZARLAR

Sinema salonlarına dışarıdan alınan su ile girilebilir mi?

Tüketiciyim Haklıyım

26 Ekim 2010 Salı 16:23
  • A
  • A
Bu köşeyi hazırlamaya başladığımızda, siz sayın okuyucularımız tarafından bizlere iletilecek ve bu köşede yayımlanacak olayların aynı zamanda benzer sorunlar ile karşılaşan tüketiciler için de örnek teşkil edeceğini belirtmiştik. Zaman içerisinde bize ulaşan bazı tüketicilerimizin sorularını bu köşede cevaplamaya çalıştık, bazı tüketicilerimize ise çeşitli kanallar vasıtasıyla cevaplar verdik.

Bu yazımda köşe yazarı olarak benim ve çocuklarımın yaşadığı bir olayı sizinle paylaşmak istiyorum. Nitekim bizim yaşadığımız olayın benzerinin neredeyse aynı günlerde bir başka tüketici tarafından da yaşandığını ve hatta konunun Tüketici Sorunları İlçe Hakem Heyetine taşınarak, Güngören Kaymakamlığı Tüketici Sorunları İlçe Hakem Heyeti tarafından bu konuda emsal teşkil edecek bir karara imza atıldığını bugünlerde öğrenmiş bulunuyor ve bu ilginç olayı siz değerli okuyucularımız ile de paylaşmak istiyorum.

Yaz tatilinin son günlerinde 13 ve 8 yaşlarındaki iki oğlum okullar açılmadan önce sinema keyfi yapmak istediler. İstanbul Anadolu yakasında bulunan bir alışveriş merkezinin sinema salonunda gösterimde olan çocuk filmine gitmek istediler. Evimize oldukça yakın olduğundan ihtiyaçlarımızı karşılamak için sıklıkla gittiğimiz bir alışveriş merkezi olması dolayısıyla çocuklar tarafından bilinir olmasına ve büyük oğlumun yaşının üstünde olduğunu düşündüğüm sorumluluk duygusuna güvenerek sinema ücretinin yanı sıra yiyecek-içecek almaları için bir miktar da harçlık vererek onları film saatinden 15 dakika kadar önce alışveriş merkezinin giriş kapısında bıraktım ve çıkış saatinde aynı yerde buluşmak üzere sözleştik.

Sinema çıkışında çocuklar bir yandan keyifli vakit geçirmiş olmanın verdiği mutluluğu yaşarken bir yandan da heyecanla sinemada içecekleri nasıl ucuza mal ettiklerini anlatmaya koyuldular. Büyük oğlum sinemaya gittiklerinde, “hadi mısır neyse imiş ama su ve kola için çok para isteklerinden(!)” öteden beri şikayetçiydi. Bu kez bu durumun önüne geçmek için kendilerince bir yol bulmuşlar. Film saatine kadar biraz vakitleri olduğu için önce alışveriş merkezinin alt katında bulunan bir hipermarketin ekspres mağazasından ikişer su ve kola almışlar. Ancak daha önceki deneyimlerinden market torbası içindeki içecekler ile sinemaya giremeyeceklerini bildikleri için, alışveriş mağazasındaki bir spor giyim mağazasına girip poşet çanta istemişler ve içecekleri bu çantaya koymuşlar, çantayı kimin isteyeceği konusunda önce biraz anlaşmazlığa düşmüşler ama sonra ikisi birlikte bu sorunu (!) halletmişler. Hatta söylediklerine göre spor giyim markası olmasına özellikle dikkat etmişler, çünkü onların yaşındaki çocukların ellerindeki spor giyim poşetinin sinema girişindeki görevli ağabeylerinin daha az dikkatini çekeceğini düşünmüşler. Sinemanın içindeki büfeden ise mısırlarını alarak, keyifle filmlerini izlemek üzere salona gitmişler.

Bu olayı anlattıklarında bir yandan kesinlikle cimri değil ama hesabını bilen çocuklar olmaları hoşuma gitti, bir yandan da olayın etik boyutunu düşündüğümde “onları bu şekilde davranmaya iten koşullar, sistem tarafından keşke hiç oluşturulmamış olsaydı” diye düşündüm. Neredeyse aynı günlerde bu konunun Tüketici Sorunları Hakem Heyetine taşındığından habersiz olarak…

Aşağıda, Güngören Kaymakamlığı Tüketici Sorunları İlçe Hakem Heyeti tarafından 29/09/2010 tarihinde alınan karar yer almaktadır. Tüketicinin ve işletmeci firmanın isimlerine açık olarak yer verilmemiştir.

Siz değerli okuyucularımıza yararlı olması dileğiyle….



T.C.
GÜNGÖREN KAYMAKAMLIĞI


Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanlığı

KARAR NO : 2010/293
KARAR TARİHİ : 27.09.2010
TOPLANTI YERİ : Kaymakamlık Binası
BAŞVURU TARİHİ : 10.08.2010
TOPLANTIYA
KATILANLAR : Başkan, Heyet Üyeleri ve Raportör
ŞİKAYET EDEN : Y. ŞAHİN
(Adres)
ŞİKAYET EDİLEN :……. Sinema Turz. ve Sp. Tes. İşl. A.Ş.
(Adres)
İDDİA/TALEP : İlgi dilekçe ile, Y.ŞAHİN, 31.07.2010 tarihinde “Başlangıç” adı ile vizyona giren filmi izlemek üzere 18:30 seansına 23,00.-TL ödeyerek 2 adet bilet satın aldığını, eşiyle birlikte 2 şişe su alarak içeri girmek istediklerini fakat görevliler tarafından ellerinde içecek olduğu için içeri alınmadıklarını, içerideki anlaşmalı büfenin içecek için gabin teşkil edecek kadar fahiş fiyat istediğini ve o kadar para veremeyeceğini ve ödemiş olduğu bilet ücretinin iadesini talep ettiğini ancak kabul edilmediğini, bu nedenle 2 adet bilet ücreti olan 23,00.- TL’nin iadesini Kaymakamlığımızdan talep etmiştir.

SAVUNMA

: ……. Sinema Turz. ve Sp. Tes. İşl. A.Ş. vekili B. TOLAN, 03.09.2010 tarihli cevap yazısında, müvekkil şirket sinema işletmelerinin uyguladığı yerleşmiş teamüller ve sinema büfelerinde verilen yiyecek ve içecek hizmetleri neticesinde, sinema işletmesine giriş yapan seyircilerin dışarıdan alınan yiyecek ve içecek ile içeri girmelerini yasaklayan kurallar getirdiğini, müvekkil Şirket bu kuralı Türkiye genelinde işlettiği tüm sinema işletmelerinde ayrım yapmaksızın tüm seyircilere uygulamakta ve girişlere asmış olduğu yazılarda da bu durumu açık ve net olarak belirttiğini beyan etmiştir.
RAPORTÖR : İlkay SATILMIŞ
YAPILAN İNCELEME/
DEĞERLENDİRME : Başvuru evrakları incelendi; uyuşmazlık konusu Hakem Heyetine sunuldu.
KARAR : Uyuşmazlık konusu ile ilgili; 4077 sayılı Kanunla getirilen Hakem Heyetleri Yönetmeliği’nin 22. maddesi gereğince yapılan incelemede; ……. Sinema Turz. ve Sp. Tes. İşl. A.Ş. Türkiye genelinde işlettiği tüm sinema salonlarında uyguladığı ve girişlere astığı yiyecek ve içeceklerle içeri girilmez yazıların tek taraflı almış olduğu bir karar olduğunu ve bu yazıların salonun girişine asıldığı, su insanların doğal ihtiyaç maddesi ve gereksinimi olduğunu, film seyretmek için girilen sinema salonunda işletme sahibinin fahiş miktarda belirlemiş olduğu ücreti ödeyerek doğal ve zaruri ihtiyacını karşılamak mecburiyetinde olmadığını, bu nedenle tüketici Y. ŞAHİN talebi doğrultusunda 23,00.-TL’nin iadesine yargı yolu açık olmak üzere oybirliği ile KARAR verildi.


BAŞKAN ÜYE ÜYE
Halit SEYYAR Av. Akın YILDIZ Erdoğan KABAKÇI
Yazı İşleri Müdürü Baro Temsilcisi Belediye Temsilcisi
İlçe Hakem Heyeti Başkanı

ÜYE ÜYE
Mehmet İMREK Ömer BAYHAN
Tüketici Temsilcisi Ticaret Odası Temsilcisi
YORUM YAZ
Henüz yorum yapılmamış.

Yorum yapmak için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Yada Misafir Olarak Yorum Yapabilirsiniz.Üyeliğiniz varsa üye girişi yapabilirsiniz. Yeni üyelik için üyelik formunu kullanabilirsiniz.