ÖNE ÇIKANLAR :
YAZARLARTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 25 Aralık 2013 Çarşamba 14:54

İlham Bir Cumhurbaşkanı’nın Portresi

İlham Bir Cumhurbaşkanının Portresi

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in hayatının ve Azerbaycan tarihinin anlatıldığı “İlham: Bir Cumhurbaşkanı’nın Portresi” kitabının tanıtımı İstanbul Çırağan Oteli’nde düzenlenen bir etkinlikle yapıldı.


Hazar Strateji Enstitüsü’nün organizatörlüğünde “İlham Bir Cumhurbaşkanı’nın Portresi” Türk okuyucularla buluştu. Çırağan Sarayı’nda düzenlenen etkinlikte kitabın yazarı Graeme Wilson, Azerbaycan Milli Meclisi Başkan Vekili Ziyafet Askerov, Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı İdaresi Politik Analiz ve Enformasyon Dairesi Başkanı Elnur Aslanov, Azerbaycan milletvekilleri Ganire Paşayeva ve Ceyhun Osmanlı, Hazar Strateji Enstitüsü Genel Sekreteri Haldun Yavaş, AK Parti İstanbul Milletvekili Harun Karaca, AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Kabakçı, akademisyen-yazar Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan, Hürriyet Daily News Genel Yayın Yönetmeni Murat Yetkin, İnfomag Yayıncılık Genel Yayın Yönetmeni Serdar Turan, şarkıcı Mustafa Ceceli’nin de aralarında bulunduğu çok sayıda davetli hazır bulundu.

Lansmanın açılış konuşmasını gerçekleştiren HASEN Genel Sekreteri Haldun Yavaş, Azerbaycan’ın son 10 yıldaki ekonomik başarılarına atıfta bulundu. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in ülkesini borç alan ülkeden borç veren bir ülkeye çevirdiğini söyleyen Yavaş, kitabın bir biyografinin ötesinde uzun yıllar varlık mücadelesi vermiş, soykırım yaşamış, toprakları işgal edilmiş bir ülkeyi, Haydar Aliyev ile başlayan ve İlham Aliyev ile devam eden bir milletin gelişimini ve başarı hikayesini anlattığını ifade etti. 

Tanıtım toplantısında konuşan Azerbaycan Milli Meclis Başkan Vekili Ziyafet Askerov, İlham Aliyev'in son 10 yıldaki icraatlarının başarısına dikkat çekti. Askerov, Azerbaycan'da 10 yıl önce yüzde 49 olan yoksulluk oranının bugün yüzde 5'e düştüğünü, ülkede bir milyon 200 binden fazla yeni iş yeri açıldığını, ülkenin 2011'de Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Üyeliğine seçildiğini ve uluslararası platformlarda bir "aktör" haline geldiğini kaydetti.

Azerbaycan'ın eski cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in Türkiye ile ülkesini "bir millet, iki devlet" şeklinde tanımladığına dikkati çeken Askerov, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerin, kardeşlik esasına dayandığını vurguladı. Askerov, iki ülke ilişkilerinin son yıllarda hızla genişleyen ekonomik boyutuna da değinerek, Azerbaycan'ın en büyük dış yatırımlarının Türkiye'ye yapıldığını ifade etti.

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı İdaresi Politik Analiz ve Enformasyon Dairesi Başkanı Elnur Aslanov ise yaptığı konuşmada iki ülke arasında her geçen gün daha da güçlenen siyasi, ekonomik ve kültürel bağlara değindi. İki kardeş ülkenin stratejik seviyelerine bakıldığında devlet liderlerinin büyük bir önemi olduğuna dikkat çeken Aslanov, “İlham Bir Cumhurbaşkanı’nın Portresi” kitabının mevcut siyasetimizin daha da yakınlaşmasına çok önemli bir zemin hazırlamaktadır. Her iki ülke de yükseliş dönemini yaşıyor. Azerbaycan-Türkiye ilişkileri hiçbir zaman bu kadar mükemmel olmamıştı. Devlet nişanının tevcih edilmesi de bunun en güzel örneklerinden biridir.” şeklinde konuştu.

Toplantıda söz alan AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Kabakçı ise, İlham Aliyev'in Türk milleti için önemli biri olduğuna vurgu yaptı. Siyasi liderlerin vizyonu olması gerektiğini kaydeden Kabakçı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Vizyonu tarif edenler, liderin karşı duvara, gelecek ile ilgili bir resim çizmesi olarak anlatırlar. Resmi gören herkes, millet adına heyecanlanır ve o resimde yer almak için de bir gayret içine girer. Hem Haydar Aliyev, hem de İlham Aliyev bu resmi çizdiler ve biz bu resimde Azerbaycan'ın parlak geleceğini görüyoruz."

Türkiye Azerbaycan arasındaki ilişkilere de değinen Kabakçı, "Haydar Aliyev, Türkiye ve Azerbaycan'ı demiryolları ve boru hatları ile birbirine bağladı. Şimdi yeni projelerle birlikteliğimiz devam ediyor. Bunun için gerekli halk desteği var. Biz aynı milletin çocuklarıyız" dedi.

Kitabın yazarı Graeme H. Wilson da, İlham Aliyev'in biyografisinin daha önce kapsamlı olarak yazılmamış olduğu için ilgisini çektiğini söyledi. İlham Aliyev'e ilişkin tüm yazılanların, Aliyev'in yalnızca Cumhurbaşkanlığı dönemini kapsadığını ifade eden Wilson, bu biyografilerin tembelce yazılmış olduğunu söyledi.

Biyografi yazarı Wilson, "Tony Blair ile ilgili kitap yazmak isterseniz 16 tane yazılmış kitap var, Mandela ilgili yazmak isterseniz 30 tane kitap yazılmış. Ancak İlham Aliyev için kapsamlı bir biyografi ilk kez yazılmış olacaktı. Aliyev'e bu niyetimi ilettim ve böylece sadece Cumhurbaşkanı Aliyev'i değil, İlham Aliyev'i yazdım. Onun sürekli kendini yenilemesini yazdım" dedi.

Rahman T. Hajiyev ve Faik A. Bagirov’un editörlüğünü, Tayfun Toruner’in çevirisini yaptığı kitap, modern zamanların ekonomik mucizelerinden birini gerçekleştirmiş bir devlet adamının ilk uluslararası biyografisini okuyucuyla buluşturuyor. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in okul hayatı, aile hayatı ve siyasi hayatına ışık tutulan kitapta, Azerbaycan’ın siyasi tarihinin yanı sıra uluslararası ilişkiler, yapılan tarihi anlaşmalar ve bölgesel sorunlara yer veriliyor.

"AZERBAYCAN, İSLAM'IN İNCİSİ" SERGİSİ

Tanıtım toplantısı kapsamında ayrıca Azerbaycan Dini Kurumlardan Sorumlu Devlet Komitesi tarafından hazırlanan "Azerbaycan, İslam'ın İncisi" isimli fotoğraf sergisi yer aldı. Azerbaycan'ın görkemli camilerini gösteren yaklaşık 50 fotoğraftan oluşan sergi, Cumhurbaşkanı Aliyev'in ülkesindeki tarihi camilerin restorasyonuna yönelik girişimi kapsamında düzenlendi. Kitap lansmanı Azerbaycan’ın geleneksel muam müziği dinletisiyle sona erdi. 

KAYNAK:
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER