ÖNE ÇIKANLAR :
YAŞAMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 28 Ekim 2014 Salı 13:12

Zararlı böcekler için "aşk tuzağı"

Zararlı böcekler için "aşk tuzağı"

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, zararlı böcekler ile mücadelede tabiata dost olan biyolojik, biyoteknik ve mekanik mücadele metotlarını kullanıyor.


Orman Genel Müdürlüğü, ormanlara zarar veren böcekleri, her yıl kurduğu ve "aşk tuzağı" olarak adlandırılan yaklaşık 40 bin feromon tuzağıyla yakalıyor.

Biyoteknik mücadele metotlarının başında ise feromon tuzakları geliyor. Tuzaklar etrafa yaydıkları karşı cinsin kokularıyla böceklerin yakalanmasını sağlıyor.

Feromon tuzak preparatları, böceklerin nesillerin devamı için eşlerini bulmak amacıyla salgılamış oldukları kokuların analizi yapılarak laboratuvar ortamında sentetik veya doğal yollardan elde ediliyor. Tuzakların içerisine yerleştirilen bu preparatlar ormanlardaki ağaçlara 10-15 metre mesafe aralıklar ile asılıyor. Feromon emdirilmiş kapsüller, karşı cinsin salgıladığı kokuyu yayarak böcekleri tuzaklara çekiyor. Tuzaklar, kapsüle gelen böceklerin yakalanmasını sağlıyor. Kapsülden çıkamayan böcekler bir süre sonra kendiliğinden ölüyor.

-Yılda yaklaşık 100 milyon zararlı böcek yakalanıyor

Orman Genel Müdürlüğünün her yıl kurduğu yaklaşık 40 bin feromon tuzağında ortalama 100 milyon zararlı böcek yakalanıyor. Bu tuzaklarda yakalanan böceklerin bir kısmı imha edilirken, bir kısmı da genel müdürlüğün laboratuvarlarında üretilen faydalı yırtıcı böcekler için besin maddesi olarak kullanılıyor.

Çalışmalar kapsamında, 2013 yılında, 746 bin 660 dekar alanda kurulan 37 bin 31 feromon tuzağı ile yaklaşık 80 milyon zararlı böcek imha edildi.

-Orman yangınlarından daha fazla zarar veriyor

Böceklerin ormanlara verdiği zararın mantar, diğer canlılar ve orman yangınlarının meydana getirdiği zararlardan daha fazla olduğu belirtiliyor.

Böcekler, hayvanlar aleminde sayı bakımından en büyük grubu oluşturuyor. Ayrıca böceklerin üreme enerjileri çok yüksek olduğundan uygun iklim şartlarında kısa zamanda çoğalarak bütün bir ormanı tahrip edebilecek bir güce ulaşabiliyor.

 

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER