ÖNE ÇIKANLAR :
YAŞAMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 07 Kasım 2014 Cuma 11:42

Uykudan feragat ettiren çorba: Avşor

Uykudan feragat ettiren çorba: Avşor

Bitlis'in geleneksel lezzetlerinden olan ve "uykusundan feragat edenlerin çorbası" olarak bilinen avşor (tuzlu su), 4 saatte hazırlanıp 4 saatte tüketiliyor.


Bitlis mutfağının vazgeçilmezi olan büryanın tandırda pişirilmesiyle elde edilen yağı, et ve çeşitli sebzelerle hazırlanan avşor çorbası, kenti ziyaret edenlerin tatmadan gitmediği lezzetler arasında yer alıyor.

Gece saatlerinde yapımına başlanan ve hazırlanışı 4 saat süren avşor, sabah saat 05.00'ten itibaren uykusunu bölerek büryan salonlarına giden kişilere servis ediliyor. Hazırlanışı gibi tüketimi de 4 saat süren ve "uykusundan feragat edenlerin çorbası" olarak bilinen avşoru tatmak isteyenler, her gün adeta zamanla yarışıyor.

Büryan ustası Naif Özalp, kentte 20 yıldan bu yana lokanta işlettiğini belirterek, avşor çorbasının Bitlis yöresine özgü bir yemek olduğunu söyledi.

AVŞOR ÇORBASININ YAPILIŞI

Avşorun, büryan etinden yapıldığını ve yapımına gece saat 01.00'de başladıklarını vurgulayan Özalp, avşorun yapılışını şöyle anlattı:

"Bu çorbada kemiksiz et, büryan yağı, domates, biber, taze fasulye, patlıcan ve toz biber kullanılıyor. Öncelikle etler tuzlanarak bir kazanda haşlanır. Pişen etler, kemikten ayıklanarak haşlama suyuna katılır. Bu sırada tandırda pişirilirken altındaki tepsiye damlayan büryan etinin yağından da bir miktar alınarak çorbaya ilave edilir. Bu haliyle kısık ateşte bir süre pişirilen yemeğimiz servise hazır hale gelir. Dileyen müşterilerimiz bu çorbaya başka bir kazanda pişirilen domates, taze fasulye, biber ve patlıcan karışımından da ekleyebilir."

Özalp, Bitlislilerin yanı sıra kenti ziyarete gelen kişilerin de uykularını bölüp avşor içmeye geldiğini bildirerek, avşorun en lezzetlisinin ise sabah 05.00'te ilk servise sunulduğu zaman içilen olduğunu ifade etti.

Vatandaşların avşor çorbasına büyük ilgi gösterdiğine değinen Özalp, "Tadı çok lezzetli ve uzun süre tok tutucu özelliğe sahip. Bundan dolayı müşterilerimiz bu lezzet vazgeçmiyor ve bir kez içen bir daha içmek istiyor. Biz de mahalli kültürümüzü yaşatmak için elimizden gelen çabayı sarf ediyoruz" dedi.

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER