ÖNE ÇIKANLAR :
YAŞAMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 23 Mart 2017 Perşembe 11:21

Üsküdar Meydanı dönüşüyor!

Üsküdar Meydanı dönüşüyor!

Üsküdar Belediye Başkanı Türkmen: "Üsküdar Meydanı'nı eskiye göre 3 kat büyütmüş ve altına da 800 araçlık otopark kazandırmış olacağız. Allah nasip ederse gelecek yıl ekim ayında Üsküdar Meydanı'ndaki bu projelerimizi tamamlamış oluyoruz. Yepyeni bir Üsküdar Meydanı ortaya çıkaracağız" "Kuşkonmaz Camisi'yle Üsküdar-Eminönü vapurlarının kalktığı iskele arasındaki denizin karaya doğru girintili olduğu alanda, denize doğru 13 bin metrekarelik bir kazıklı teras sistemi yapacağız. Bu dolgu değil"


Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Üsküdar Meydanı Projesi'yle meydanı 3 kat büyüteceklerini belirterek, "Allah nasip ederse, gelecek yıl ekim ayında Üsküdar Meydan'daki bu projelerimizi tamamlamış oluyoruz. Yepyeni bir Üsküdar Meydanı ortaya çıkaracağız." dedi.

Türkmen, Üsküdar'daki dönüşümle ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarihiyle büyük öneme sahip Üsküdar'ın İstanbul'un kalbi olduğunu söyledi. Son yıllarda yapılan ulusal ve uluslararası ölçekli projelerle, ilçenin ulaşımın merkezi olma özelliğinin ön plana çıktığını ifade eden Türkmen, Üsküdar Meydan Projesi'yle de ilçenin yeni bir çehreye kavuşacağını anlattı.

Türkmen, Üsküdar Meydanı Projesi tamamlandığında ilçenin, Üsküdar sahilinden Ahmediye Meydanı'na kadar toplamda 130 bin metrekare büyüklüğünde bir meydana kavuşulacağını belirtti.

Üsküdar Meydanı Projesi'ne ilk kazmanın vurulduğunu ve çalışmaların devam ettiğini ifade eden Türkmen, şunları anlattı:

"Üsküdar Meydanı'nı eskiye göre 3 kat büyütmüş ve altına da 800 araçlık otopark kazandırmış olacağız. Allah nasip ederse, gelecek yıl ekim ayında Üsküdar Meydan'daki bu projelerimizi tamamlamış oluyoruz. Yepyeni bir Üsküdar Meydanı ortaya çıkaracağız. Kuşkonmaz Camisi'yle Üsküdar-Eminönü vapurlarının kalktığı iskele arasındaki denizin karaya doğru girintili olduğu alanda, denize doğru 13 bin metrekarelik bir kazıklı teras sistemi yapacağız. Bu dolgu değil. Onu vatandaşlarımız, 'deniz dolduruluyormuş' diye karıştırıyor. Öyle bir şey yok sadece denize doğru 13 bin metrekarelik bir teras kazıkların üzerinde ve bununla meydanı daha da büyütmüş oluyoruz. Şimdi önümüzdeki ay nisan ayında kazıkları çakmaya başlayacaklar ve biter bitmez beton da atacaklar. Yıl sonunda 2017'nin sonuna doğru teras sistemi inşallah bitecek. Üsküdar Meydanı gerçekten İstanbul'un en kolay ulaşılabilir ve kullanılabilir meydanı haline gelecek."

Üsküdar Kabataş Yürüme Tüneli Projesi'nin de ilçede hayata geçeceğini anlatan Türkmen, 2018'in sonuna kadar Üsküdar'dan Kabataş'a, bu defa denizin altından yaya yolu, yürüyüş bantları ve bisikletle de geçiş olacağını söyledi.

Türkmen, Üsküdar'ın Anadolu'dan, Avrupa'ya geçişin merkezi olduğunu vurguladı.

Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy metro hattının da bu yılın haziran ayında hizmete gireceğini dile getiren Türkmen, Çekmeköy hattının 2023'e kadar Kurtköy-Sabiha Gökçen Havalimanı'na kadar uzayacağını da aktardı.

- Çamlıca Camisi çevresinde düzenleme

Cumhuriyet tarihinin en büyük camisi olarak nitelendirilen Çamlıca Camisi'nin Üsküdar'da inşa edildiğine dikkati çeken Türkmen, camide 40 bini kapalı, 20 bini açık alanda toplam 60 bin kişinin namaz kılabileceğini vurguladı.

Türkmen, bu yüzyılın mührünün Çamlıca Camisi olduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Caminin şu anda yüzde 80-90'ı bitti. İnşallah bu yıl içerisinde cami ibadete açılıyor. Tabii caminin çevre düzenlemesi, camiye çıkan yollar konusu ise devam ediyor. Cami sadece cami değil ki, camide yok yok, orası adeta bir külliye. Örneğin, caminin altında 4 bin 500'e yakın araçlık otopark var. Caminin altında 10 bin metrekarelik kütüphane, sanat atölyeleri, İslami eserler müzesi, sergi salonları var. Gerçekten muazzam bir eser. Dediğim gibi bu yüzyılın mührü ve inşallah artık sona gelindi."

Caminin etrafında, büyük Çamlıca'da televizyon antenleri de olduğunu da belirten Türkmen, vericilerin tümünün haziran ayında kaldırılacağını kaydetti.

Büyük Çamlıca'daki antenlerin Küçük Çamlıca'ya tek kule etrafına taşındığını belirten Türkmen, şöyle konuştu:

"Şu anda onun da inşaatı devam ediyor. Burası sadece bir kule değil, yeni bir turizm alanı oluyor. Girişte yine sosyal alanlar, hediyelik eşya alım-satım yerleri, çift panoramik asansörlerle insanların çıkacağı, 180'inci metrelerde lokantalar, restoran, kafeterya ve seyir terasları var. Bütün İstanbul ayağınızın altında, oradan izleyeceksiniz daha sonra 220 metreden itibaren kule, anten devam edecek. O da bütün televizyon ve radyoların vericisi olarak kullanılacak kısımdır. Bunların tamamı bu yıl bitiyor. Haziran ayının sonuna doğru ve inşallah hizmete girdiğinde Küçük Çamlıca ayrı bir turizm merkezi olacak."

Türkmen, Çamlıca Camisi'nin giriş, çıkış yerleri ve yollarıyla ilgili düzenlemeler yapıldığına değinerek, insanların mahallelerdeki yollara girmeden Libadiye Kavşağı'ndan, Şile yolundan, direkt caminin avlusuna çıkabileceklerini belirtti.

Türkmen, yılda 4-5 milyon turistin de Çamlıca'ya gelmesini hedeflediklerini sözlerine ekledi.

- Üsküdar Meydan Projesi

Projeyle yeni meydan, Üsküdar Evlendirme Dairesi önünden başlayıp vapur iskelesine kadar uzanan alanda şimdiki halinden 3 kat daha genişleyecek. Yer altında otopark yapılacak, Ahmediye Meydanı ile başlayan yaya aksı da Hakimiyeti Milliye Caddesi ile yeni meydana açılacak. Ayrıca Aziz Mahmut Hüdayi Vakfı ve Kara Davut Cami önünde iki farklı aktivite alanı oluşturulacak.

Rumi Mehmet Paşa, Mihrimah Sultan ve Yeni Valide Camileri, Aziz Mahmut Hüdayi ile Şemsi Paşa Külliyesi gibi tarihi yapılar ön plana çıkarılacak. Bu kapsamda restorasyon çalışmaları sürüyor.

Meydanda alışveriş birimleri, yer altı çarşısı, kafeteryalar, yer altı katlı otoparklar, sergi holü, kentsel bellek müzesi, zanaat atölyeleri olacak. Semtin dokusuna uygun yapılacak ticaret alanları sokak ve meydana açılacak. Marmaray Projesi'ne ait yaya çıkışları yeniden düzenlenecek.

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER