ÖNE ÇIKANLAR :
YAŞAMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 16 Nisan 2014 Çarşamba 15:43

Ulu Cami'ye engelli düzenlemesi

Ulu Camiye engelli düzenlemesi


Erzurum Ulu Camii'den ortopedik engellilerin ibadet amaçlı yararlanabilmesi için Vakıflar Bölge Müdürlüğü, cami önündeki basamakların yanına rampa yaptıracak.

    Engellilerin önündeki engeller kaldırılıyor. Engellilerin sosyal yaşama katılımlarının önünü açmak için kamuya açık kurum ve kuruluşların yanı sıra ibadet mekanlarında da fiziki iyileştirmelere gidiliyor. Yakutiye ilçe merkezindeki Ulu Cami'ye ortopedik engellilerin ibadet için gidebilmeleri için Erzurum Valisi Ahmet Altıparmak'ın talimatıyla Vakıflar Bölge Müdürlüğü harekete geçti. Vakıflar Erzurum Bölge Müdürü Kenan Ungan, tekerlekli sandalye, akülü araç veya koltuk değnek kullanan engelliler için cami giriş kapılarından kot farkı en düşük olan yere rampa yaptıracaklarını dile getirdi. Ungan, bu amaçla Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'ndan karar çıkartıp yakın bir zamanda da caminin giriş kısmına hafif eğimli rampa yapımına başlanacağını dile getirdi. Ulu Cami'nin dış kapıları ve eşiklerinin de yeniden engellilere göre düzenlenmesi için gereğinin yapılacağına değinen Kenan Ungan, "Ulu Camii'den ortopedik engellilerin yararlanması için dış kapılardan kot farkı en düşük olan batı kısmındaki kapının önüne rampa yaptıracağız. Ortopedik engellilerin camiye girmesinin önündeki engelleri mevzuat doğrultusunda kaldıracağız." dedi.

    Vakıflar Bölge Müdürü Kenan Ungan ayrıca, restorasyon çalışmaları devam eden tarihi Çifte Minareli Medrese'nin dış giriş kapısının önüne de rampa kurulacağını dile getirdi. Ungan, Medrese içerisindeki üst sekiye ortopedik engellilerin çıkması için de asansör sisteminin düşünüldüğünü ifade etti.

    Cumhuriyet Caddesi'nde mülkiyete Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne ait olan ancak bir kiralama firmasına işletmesi devredilen Palerium AVM'nin de 30 Nisan Çarşamba günü açılışının gerçekleştirileceğini ifade eden Ungan, "30 Nisan'da yeni AVM hizmete açılacak. Bütün halkımız açılışa davetli." diye konuştu.

    İNŞALLAH ÖRNEK OLUR
    
    Türkiye Sakatlar Derneği Şube Başkanı Sadullah Efe, ortopedik engellilerin camilere gitmekte sıkıntı yaşadığını belirterek "Camilerin inşasında, mimari planlamasında hiç ortopedik engelliler düşünülmüyor. Erzurum'daki camilerin çoğuna yüksek basamaklarla çıkıldığı için engelliler camilerden maalesef uzak bırakılmış. Ulu Cami'nin girişine rampa kurulması kararını sevinçle karşıladık. İnşallah bu uygulama bütün camilere örnek olur. Vakıflar Müdürü'ne bu örnek çalışmasından dolayı teşekkür ediyoruz." diye konuştu

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER