ÖNE ÇIKANLAR :
YAŞAMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 15 Mart 2018 Perşembe 14:46

Türkiye'de gıda israfı yıllık 214 milyar liraya ulaştı

Türkiyede gıda israfı yıllık 214 milyar liraya ulaştı

TGDF Başkanı Kopuz: "Türkiye'de gıda israfının boyutu yıllık 214 milyar liraya ulaştı"


Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkanı Şemsi Kopuz, "Tüketicinin ne yediğini içtiğini öğrenmesine imkan veren ambalajlı gıdalar, israfın önlenmesinde de önemli rol oynuyor." ifadelerini kullandı.

Şemsi Kopuz, yaptığı yazılı açıklamada, 15 Mart Dünya Tüketiciler Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, tüketicilere ambalajlı gıdaları tercih ederek, israfı önlemeleri çağrısı yaptı.

Kopuz, 2050 yılında 10 milyara ulaşacağı öngörülen dünya nüfusunu beslemek için gıda üretiminin yüzde 60-70 artması gerektiğinin hesaplandığına dikkati çekerek, durum böyle iken her yıl dünyada üretilen 4,5 milyar ton gıdanın 1,3 milyar tonunun tüketilmeden çöpe gittiğini ifade etti.

Gıda tedarik zincirindeki kayıplara, tüketici ayağında da israfın eklendiğini dile getiren Kopuz, kayıp ve israfın 4'te 1 azaltılması halinde bile bugün dünyada 815 milyon kişiyi etkileyen açlık diye bir sorunun kalmayacağını kaydetti.

İsrafın kaynakların heba edilmesi anlamına geldiğini vurgulayan Kopuz, şöyle devam etti:

"Bugün artık dünyanın gündemine giren iklim değişikliğinden en fazla etkilenen sektörlerin başında tarım geliyor. Yaşanan kuraklık ya da aşırı yağışlar sonucu tarımsal üretimde önemli kayıplar yaşanıyor. Bir yandan artan nüfusu beslemek için gıda üretimimizi artırmak, diğer yandan iklim değişikliğinin olumsuz sonuçlarıyla baş etmek, iklim değişikliğine uyumlu bir tarımsal üretim yapısına geçmek zorundayız."

- "Yılda 1,7 milyar ekmek çöpe atılıyor"

Kopuz, bütün dünya ile birlikte Türkiye'nin de karşı karşıya olduğu bu tabloda, gıda israf ve kayıplarını önlemenin daha da çok önem kazandığını belirterek, Türkiye'deki israfın boyutunun yıllık 214 milyar liraya ulaştığını ifade etti.

Türkiye'de her yıl üretilen 49 milyon ton meyve ve sebzenin yüzde 25 ila 40'ının, daha sofraya gelmeden üretim, dağıtım ya da tüketim aşamasında kaybedildiğinin altını çizen Kopuz, "TÜBİTAK'ın hesaplamalarına göre, en iyimser tahminle kayıp miktarı yaklaşık 12 milyon ton. Bu miktar, yıllık yaş sebze-meyve ihracatımızın yaklaşık 4 katına karşılık geliyor. Sebze meyvede 100 milyar liralık ticarete konu olan ürünün, en az 25 milyar liralık bölümünü çöpe atıyoruz. Bu açıkça ülke kaynaklarının heba edilmesidir." değerlendirmesinde bulundu.

TGDF Başkanı Kopuz, önemli bir israfın da ekmekte yaşandığına işaret ederek, "Türkiye'de günde 4,9 milyon ekmek, yılda 1,7 milyar ekmek çöpe atılıyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın liderliğinde yürütülen kampanya sayesinde günde 1 milyon 50 bin, yılda 384 milyon ekmek çöpe atılmaktan kurtarıldı ve yılda 2,8 milyar lira tasarruf sağlandı. Demek ki isteyince israfı önlemek mümkün." yorumunu yaptı.

Gıdada ev dışı tüketimin önemli bir kısmının gerçekleştiği otellerdeki israfa da değinen Kopuz, "Özellikle her şey dahil sistemde açık büfe olarak sunulan yiyeceklerin önemli bir kısmı tüketilmeden israf oluyor. İnşallah sektörde israfı önlemek yolunda atılan adımlarla bu konuda da mesafe kaydedilir." ifadelerini kullandı.

- "Ambalajlı gıdalar, israfı önlemekte etkili"

Enflasyonla mücadele kapsamında oluşturulan Gıda Komitesi'nin, gıda kayıpları ve israfın önlenmesi amacıyla kararlar aldığını hatırlatan Kopuz, şunları kaydetti:

"Yaş sebze ve meyve tedarik zincirindeki kayıpların en aza indirilmesi için nakliyede soğuk zincirin korunması ve bu amaçla işletmelerin teşvik edilmesini çok önemli buluyoruz. Ürünlerin ambalajlı olarak satışa sunulması da, kayıpların büyük oranda önüne geçilmesini sağlayacaktır."

Şemsi Kopuz, kamunun aldığı kararlarla özel sektörün üretim ve tedarik zincirinde israfı önlemeye yönelik atacağı adımların, tüketici ayağında da destek bulmasının önemli olduğunu belirterek, "Etiketindeki bilgilerle, tüketicinin ne yediğini içtiğini, hangi tarihe kadar tüketilmesi gerektiğini öğrenmesini sağlayan ambalajlı gıdalar, ihtiyaç kadar gıda alınmasını sağlayarak israfın önlenmesine de yardımcı olmaktadır. Nihayetinde hepimiz birer tüketiciyiz. El birliğiyle sofralarımıza koyacağımız nimeti çöpe gitmekten kurtarmamız lazım. Aksi halde yeterli gıdayı bulmak bakımından, yarınımız bugünden daha iyi olmayacaktır." görüşlerini aktardı.

Kopuz, Türkiye gıda sektörü olarak ülkede gıda israf ve kayıplarını önlemeye yönelik olarak atılacak adımlara, yapılacak çalışmalara bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da katkı sunmaya devam edeceklerini bildirdi.
 

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER