ÖNE ÇIKANLAR :
YAŞAMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 12 Aralık 2014 Cuma 11:40

"Tüpçü sanarak kapıyı hırsıza açmayın"

"Tüpçü sanarak kapıyı hırsıza açmayın"

TDP ekipleri, suça karışanlara yönelik sürdürdüğü çalışmaların yanında, suçu oluşturan etkenlerin ortadan kaldırılması yönünde toplumda bilinçlendirme çalışmaları yapıyor.


İzmir Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik (TDP) Şube Müdürlüğü ekipleri, kentte hırsızlık olaylarına karşı duyarlılığı artırmak için kapı kapı dolaşarak, "ufak terbirlerle olumsuzlukların önüne geçilebileceği" konusunda toplumu bilinçlendirmeye çalışıyor.

TDP ekipleri, suça karışanlara yönelik sürdürdüğü çalışmaların yanında, suçu oluşturan etkenlerin ortadan kaldırılması yönünde toplumda bilinçlendirme çalışmaları yapıyor. Bu çalışmalardan biri de hırsızlık olaylarının önüne geçmek için alınacak tedbirler konusunda vatandaşları bilgilendiren "Kim O?" projesi.

Bu kapsamda sorumlu oldukları mahallelerde dolaşan ekipler, küçük tedbirlerin hırsızlık gibi olumsuzlukları engelleyebileceğine dikkati çeken afişleri apartman girişlerine asıp, broşürleri vatandaşlara dağıtıyor, sohbet ettikleri kişilere de bire bir anlatmaya çalışıyor.

Ekipler, vatandaşların dikkatini bu alana çekebilmek için farklı yöntemler de deniyor. Özellikle apartmanlardaki zilleri çalan ve diaofondan kimliğini soran kişiye "tüpçü" olduklarını söyleyen polisler, sipariş vermese dahi sorgulamandan kapıyı açan apartman sakinini uyarıyor.

"Evde olmayan alt komşunuza girecek hırsıza kapıyı açmış olabilirdiniz" ikazında bulunarak hatalı davranışını göstermeye çalışan ekipler, kendilerini "tüpçü, postacı, sucu" gibi tanıtan her kişiye, posta, tüp ya da su beklemiyorsa kapıyı açmamaları uyarısında bulunuyor.

- "Ben "Hırsız" dedim komşum kapıyı açtı"

Polis ekipleri, ziyaret ettikleri apartman sakinlerine ana giriş kapılarının sürekli kapalı tutulması ve kim olduğundan emin olunmayan kişilere kapının açılmaması durumlarında evden hırsızlık olaylarının yüzde 80 azaldığı bilgisini veriyor.

Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü ekiplerinin "Kim O?" projesini memnuniyetle karşıladıklarını dile getiren apartman sakinlerinden Lütfü Ödül, karşılaştıkları en büyük sorunlardan bir tanesinin kapı açıldıktan sonra "Kim O?" diye seslenilmesi olduğunu ifade etti.

Apartman giriş kapısının tanınmayan kimselere açılmaması konusunu toplantılarda dile getirdiklerini ancak kapı açma alışkanlıklarının devam ettiğini belirten Ödül, toplumun bilinçlendirilmesinin önemine işaret etti.

Ödül, bir anısını da paylaşarak daha önceden ziline bastığı bir komşusuna megafondan "hırsız" cevabını verdiği halde yine de kapıyı açtığını söyledi.

İyice emin olmadıktan sonra kim olursa olsun kapı otomatına basılmaması tavsiyesinde bulunan Nadide Aydemir ise her istenildiği anda polisin yanlarında olamayacağını, bu nedenle apartman sakinlerinin kendi tedbirlerini alması gerektiğini dile getirdi.

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER