ÖNE ÇIKANLAR :
YAŞAMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 11 Mart 2013 Pazartesi 13:35

Tarım ilaçları milyonlarca arıyı öldürdü

Tarım ilaçları milyonlarca arıyı öldürdü


 Mersin’in Tarsus ilçesinde milyonlarca arının tarım alanlarının bilinçsiz ilaçlanması nedeniyle öldüğü iddia edildi.

Tarsus’ta dağ ve ova köylerinde arıcılık yapan yaklaşık 100 arıcı bugün İlçe Tarım Müdürlüğü önüne gelerek sıkıntılarını dile getirdi. İlçe Tarım Müdürlüğü yetkilileri ile görüşen arıcılar mağduriyetlerinin giderilmesini istedi. Diyarbakır, Van, Muş, Hakkari, Bitlis ve Şırnak’tan ekmek parası için Tarsus’a geldiklerini dile getiren arıcılar bir yıllık emeklerinin boşa gittiğini söyledi.

Tarsus’ta yıllardır arıcılık yaptığını belirten Sedat Gider(35), arıların çiftçilerin kullandığı ruhsatsız, kalitesiz ilaçlar yüzünden öldüğünü iddia etti. Geder, “20 bin kovanda milyonlarca arımız telef oldu. 2 milyondan fazla zararımız var. Çiftçi bilinçsiz, devletin çiftçiyi bilinçlendirmesi gerekiyor. Çiftçi ürününe ilaç atmasın demiyoruz, ama ilaçlamasını bilinçli yapsın. Tarsus’ta arıcılık faaliyetleri çok yoğun. Ama çiftçi arıya saygı duymuyor. Bizler de mağdur oluyoruz.” dedi.

Mustafa Koca(43) ise arıları öldüren ilacın bazı bölgelerde erik, şeftali ve kayısıya atıldığını iddia ederek, “Tarsus’ta bunların hiçbiri yok. Fakat bizim arılarımız bir aydır kademe kademe ölüyor. En son olayda tüm arılarımız telef oldu.” diye konutu.

Hakkari’den 900 kilometre yol kat edip, Tarsus’a geldiğini dile getiren Osman Baldu da, “Benim 30 bin arım telef oldu. Bu yıl çoluk-çocuk aç kalacağız. Çok mağduruz. Yetkililerden zararımızın karşılanmasını istiyoruz.” ifadelerini kullandı.
 

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER