ÖNE ÇIKANLAR :
YAŞAMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 17 Şubat 2017 Cuma 13:59

Taksim'de yapılacak caminin temeli atıldı

Taksimde yapılacak caminin temeli atıldı

İstanbul 2 Numaralı Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun onayı ve Beyoğlu Belediyesi'nin ruhsat vermesiyle yapılmasının önünde engel kalmayan Taksim'e caminin temeli, düzenlenen törenle atıldı.


İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Taksim'de cami eksikliğini hep hissettiğini belirterek, "Caminin, Santa Maria Kilisesi'nin yanında olması ve iki mabedin Taksim'e bakması, bu şehrin ne kadar hoşgörülü olduğunun bir sembolüdür." dedi.

Taksim'e yapılacak caminin temeli, düzenlenen törenle atıldı. Tören, hafız Halil Necipoğlu'nun Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlarken, caminin temeline ilk kazma vurulması ve harç dökme işlemi dualarla yapıldı.

Törende konuşan Topbaş, Taksim'de bir mabede ihtiyaç olduğu düşüncesiyle mücadele edenleri anarak, bugün yapılanların toplumun ihtiyaçlarını karşılama adına gerçekleştirildiğini belirtti.

Selçuklu ve Osmanlı'nın insanların sosyal alandaki temel ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak bir alanı imara açtıklarına dikkati çeken Topbaş, şöyle devam etti:

"Bu bölgede, bebekliği çocukluğu geçmiş biri olarak bahsetmek istiyorum. Yıllarca bu sıkıntı hep yaşandı. Maalesef camisi eksik bir bölge. Burada ihtiyaç var. Burada kış aylarında gazete kağıtları üzerinde ibadetlerini yerine getiren insanların ızdırabı hiçe sayıldı. Maalesef bugün geriye baktığımızda, geçmişte ne kadar lüzumsuz kavgalar yaptığımızı görüyoruz bazı konularla ilgili. Mesela başörtüsü yasağı. Bitti geride kaldı. Ne kavgalar edildi. Burasıyla ilgili farklı bir gerginlik ortaya konulmaya çalışıldı. Ne kadar üzücü. Bakınız biz yöneticiler olarak ihtiyaç olduğu için yılda 18 maç yapılacak büyük statlar yapıyoruz. Ama 30 gün ramazan-ı şerif, 52 hafta cuma ve diğer günleri koyduğunuz zaman daha fazla bir ihtiyaç var. Ama bu maalesef farklı yorumlanıyor. Farklı yerlere çekiliyor. Bu temel bir ihtiyaç ise yapılması lazım."

- "Artık sokaklarda namaz kılınmayacak olması sevindirici"

Caminin temelinin cuma günü atılmasının da önemine işaret eden Topbaş, sözlerini şöyle tamamladı:

"Mübarek bir cuma günü temel atıyor. Buna şahitlik ediyoruz. Hepimiz inanıyorum ki, gurur duyacağız. Biz 80 milyonluk büyük bir aileyiz. Ortak kader paylaşıyoruz. 15 Temmuz gibi ortak kaderimiz var. FETÖ'ye karşı bir kader paylaştık. Koreliler bize 'kan kardeş' diyor, Kore'deki şehitlerimizden ötürü. Biz hem bu toplumun ortak bireyleriz hem de kan kardeşiyiz. Büyük bir toplumuz. Onun için sevgi ve kardeşlik yumağıyla bu mabette bir araya gelmek, bunu, saygı ile karşılamak ve kazanım değil, birleştirme noktası olarak görmek gerekiyor. Sayın Cumhurbaşkanımız bize devamlı, 'Ne zaman temel atıyorsunuz?' diye devamlı sordu. Bugün itibarıyla tamamlıyoruz. Emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum."

- "Ne desek bugüne mahsus söylediklerimiz yetersiz kalır"

taksim cami temel atma

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER