ÖNE ÇIKANLAR :
YAŞAMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 22 Kasım 2013 Cuma 01:38

Taksim ada olacak

Taksim ada olacak

Buzulların erimesiyle birlikte su seviyesinde yükselme yaşandığını belirten İklim Uzmanı Prof. Dr. Levent Kurnaz, gelecekte Taksim'in bir adaya dönüşeceğini savundu.


Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi Araştırmacısı İklim Bilimi Uzmanı Prof. Dr. Levent Kurnaz, deniz seviyesinin yükselmesiyle ilgili olarak çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Taraf gazetesine konuşan Levent Kurnaz, küresel ısınmayla buzulların eridiğini ve olağanüstü iklimsel olayların yaşandığını söyledi.

Gelecekte Türkiye haritasının yeniden çizilmek zorunda kalacağını öne süren Kurnaz, “Deniz seviyesi bir metre yükseldiğinde Karadeniz’de Bafra ve Çarşamba Ovaları, Ege’de Büyük Menderes, Küçük Menderes ve Gediz Ovaları, Marmara’da Sakarya ve Meriç Ovaları ve Akdeniz’de Çukurova ciddi anlamda toprak kaybına uğrayacak, Ovaların önemli kısmı sular altında kalacak” şeklinde konuştu. 

Yüzyılın sonlarına doğru erimenin hızlanmasının beklendiğini kaydeden Levent Kurnaz, şöyle konuştu:

“Antartika'nın batısındaki buzullar eridiğinde eriyen Grönland ile birlikte deniz seviyesi 12 metre artmış olacak.

Bu durumda denize kıyısı olan bölgeler sular altında kalacak. Antartika'nın tamamının erimesi en erken gelecek yüzyıl içerisinde olası görünüyor. Bu durumda ise deniz seviyesindeki yükselme 60 metre olacak.

Dünyadaki tüm buzullar eridiğinde deniz seviyesinin 70-80 metre arası artması bekleniyor. Bu durumda bugün insanların yoğun olarak yaşadığı bölgeler sular altında kalacak.”

Kanalistanbul projesinin doğal olarak gerçekleşeceğini de savunan İklim Bilimi Uzmanı Kurnaz, “Deniz seviyesi yükseldiğinde Taksim’in de sadece yüksek kesimleri kurtulabileceği için Taksim bir adaya dönüşecek. Önümüzdeki 200 yıl içinde gerçekleşmeyecek. Daha sonraki dönemde yaşanacak” ifadelerini kullandı.

Türkiye’deki deniz seviyesinin 2100 yılında bir metre artabileceğini öngören Kurnaz, “Deniz seviyesinin bir metre artması İstanbul veya İzmir gibi deniz kenarındaki şehirleri ciddi anlamda etkilemiyor. Ancak bu durumda beklememiz gereken, bir lodos fırtınası olduğunda, Karaköy, Kadıköy, Üsküdar veya Eminönü gibi deniz seviyesine yakın bölgeleri su basması. Buralardaki alt geçitlerin ve metro girişlerinin de bu su basmalarına karşı korunaklı duruma getirilmesi gerekecek” dedi.

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER