ÖNE ÇIKANLAR :
YAŞAMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 07 Kasım 2017 Salı 15:59

Soğuk hava aktarların işini artırdı

Soğuk hava aktarların işini artırdı

Kapalıçarşı'da ıhlamur, adaçayı, zencefil gibi bitkisel çay satışları soğuyan havayla birlikte arttı


Kış mevsiminin yaklaşmasıyla hastalıkların artması, vatandaşları bitkisel çaylara yöneltti. Kapalıçarşı aktarlarının satışları da hava sıcaklıklarının düşmesiyle arttı.

Kapalıçarşı’da aktarlık yapan Yunus Emre Develi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ıhlamur, adaçayı, zencefil gibi ürünlerin satışlarında ciddi artışlar olduğunu kaydetti.

Kış döneminde en çok zencefil, tarçın, adaçayı ve ıhlamur tüketildiğini belirten Develi, mevsime özel karışımlar da hazırladıklarını söyledi.

Bu karışımın içinde hibiskus, zencefil, tarçın, gül, adaçayı, papatya gibi ürünler bulunduğunu anlatan Develi, "Bu karışımın belli bir miktarda demlenmesi gerekiyor. Boğaz ağrısı çekenler, griple mücadele edenlere tavsiye ediyoruz. Elbette vatandaşların öncelikle doktora gitmesini tavsiye ediyoruz ancak doğal ürünlerden oluşan çayların da tedaviye yardımcı olduğunu söyleyebilirim." dedi.

Bitkisel çayların fiyatlarında geçen yıla göre düşüş yaşandığını belirten Develi “Kış çayı olarak tarif ettiğimiz karışımın fiyatı 120 lira, çiçek ıhlamurun fiyatı ise 180 lira. Geçen yılın fiyatlarıyla hemen hemen aynı. Ihlamur hasadının ardından insanlar ıhlamur istemeye başladılar, daha çok yaprak ıhlamur talep ediliyor. Ancak çiçek ıhlamur ile yaprak ıhlamur arasında fayda açısından çok büyük fark var." ifadelerini kullandı.

Adaçayının dinlendirici özelliği olduğunu belirten Develi, melisa çayı ve nar çiçeğinin kan dolaşımını hızlandırdığını ve kansızlığa iyi geldiğini belirtti.

Kış döneminde en çok tüketilen çaylardan ıhlamurun genellikle kaynatılarak kullanıldığını anlatan Develi, bu kullanımın yanlış olduğunun altını çizdi.

Vatandaşların ıhlamuru demleyerek kullanması gerektiğini anlatan Develi, doğru kulanım için şu tarifi verdi:

"Yaprakları ve çiçeğiyle iyi bir dinlendirici olan bir tutam ıhlamuru, bir bardak kaynamış suyun içine bırakın. Üzeri kapatılmış bardakta 10 dakika kadar demlemeye bıraktığınız ıhlamuru süzdükten sonra günde 2-4 bardak tüketebilirsiniz. Dilerseniz bal ya da zencefil de ilave edebilirsiniz."

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER