ÖNE ÇIKANLAR :
YAŞAMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 27 Temmuz 2017 Perşembe 11:17

Silivri'ye deprem tahmin istasyonu

Silivriye deprem tahmin istasyonu

ABD merkezli GeoCosmo ile DOHAD iş birliğiyle kurulan ve yarın faaliyete geçecek istasyonda deprem öncesindeki meteorolojik ve jeolojik değişiklikler bir arada incelenecek.


ABD merkezli araştırma derneği GeoCosmo ile Doğa Hareketleri Araştırma Derneği (DOHAD) iş birliğiyle Silivri'de kurulan deprem tahmin istasyonu yarın faaliyete geçecek.

GeoCosmo Başkan Yardımcısı Ronald Karel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2014 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Bilgisayar Bilimleri Bölümü ile başlattıkları çalışma kapsamında DOHAD ile iş birliği yaptıklarını ve istasyon kurma aşamasına geldiklerini anlattı.

Çalışmalarına İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen'in de katkı yapacağını belirten Karel, "Bugüne değin dünyada birçok üniversite bu işe kalkıştı. Örneğin Tokyo Üniversitesi'nde elektromanyetik dalgalar üzerine çalıştılar ancak sonuç alamadılar. Biz ise hem yeraltı hem de meteorolojik hareketleri inceleyeceğiz. Bu kadar çok parametrenin bir arada incelendiği dünyada başka bir istasyon yok. Bizimki ilk olacak. Çok zor bir işe giriştiğimizin farkındayız ancak tezimiz kanıtlandığı takdirde depremleri 3-5-7 gün önceden yerlerini, kuvvetlerini ve zamanını tespit etme durumuna gelebiliriz." diye konuştu.

DOHAD'ın Türkiye'de yer hareketlerini inceleyen 41 adet istasyonu bulunduğunu aktaran Karel, şunları kaydetti:

"Biz de havadaki nemi, rüzgar yönünü, ısıyı ayrıca karbonmonoksit, karbondioksit gibi gazları, iyonu, elektromanyetik dalgaları ölçen sensörlerimizle atmosferdeki hareketleri inceleyeceğiz. Prof. Dr. Orhan Şen de bize uydu verilerini gönderecek. Veriler DEÜ Bilgisayar Bölümü'nde toplanıp değerlendirilecek ve GeoCosmo'nun NASA'daki ofisine gönderilecek. En az 5-6 ay, deprem öncesinde ne gibi değişiklikler oluyor, ne gibi veriler elde ediyoruz bunları araştıracağız. Kesinlikle deprem tahmininde bulunmayacağız. Tezimiz kanıtlandıktan sonra deprem tahmininde bulunmaya başlayabileceğiz."

Karel, ilk etapta elde ettikleri verileri, yanlış bilgilendirme yapılmaması adına kimseyle paylaşmayacaklarını da ifade etti.

Jeolojik araştırmaların deprem tahmini konusunda bugüne kadar sonuç vermediğini dile getiren Karel, "GeoCosmo'nun deprem ön sinyallerinin arkasındaki Alaska'nın Kodiak şehri ile Peru'nun başkenti Lima'da birkaç önemli sensörle inceledik ve pozitif sonuçlar elde ettik. Bu konuda tezimizin doğru olduğuna inanıyoruz. Çalışmamız 6 ay mı sürer 3 yıl mı sürer şu an bir şey söylemek mümkün değil. Çünkü verilerin doğru toplanması, ayıklanması çok önemli. Kanıtlandığında mükemmel bir şey olacak." diye konuştu.

Ronald Karel, istasyonun, Silivri Belediyesi'ne ait DOHAD tarafından kullanılan binada yarın saat 12.00'de düzenleyecekleri törenle açılacağını sözlerine ekledi.

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER