ÖNE ÇIKANLAR :
YAŞAMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 23 Nisan 2014 Çarşamba 12:18

Rizeli mucit yatan minareyi icat etti

Rizeli mucit yatan minareyi icat etti

Karadeniz'deki ilginç minarelere bir yenisi Rize'de eklendi.


 Rize'nin İkizdere ilçesi Karzava Yaylası'nda bulunan caminin minaresi çığ tehlikesi nedeniyle gerektiğinde yatırılacak gerektiğinde de ayağa kaldırılabilecek şekilde dizayn edildi.

İkizdere'nin Meşe köyüne ait Karzava Yaylası'nda bulunan caminin minaresi özelliği itibari ile Türkiye'nin belki de dünyanın en ilginç minaresine özelliğine sahip. 2 bin 100 rakımlı yaylada bulunan 7 metre yüksekliğindeki minare çığ riskine karşı kış aylarında yatırılarak yaz aylarında ise kurulan özel düzenek ile kaldırılarak görevini yerine getiriyor. Yaylada bulunan caminin hemen bitişiğinde 7 adet varil birbirine eklenerek yapılan ilginç minare görünümü ile bilindik minareleri andırırken, teknik özellikleri ile ise eşi benzeri bulunmuyor. Daha önceden yapılan cami minarelerin neredeyse tümü çığ nedeni ile yıkılınca yayla sakinlerinden Fikri Kurt (75) çığdan etkilenmeyen bu minareyi geliştirmiş. Varillerin birleştirilmesi ile yapılan minare, kurulan ilkel bir teleferik sistemi ve makaralar aracılığı ile tamamen yere yatırılabiliyor. İstenildiğinde ise teleferik ve makaralar yardımı ile yeniden ayağa kaldırılıyor.

Meşe Köyü Muhtarı Ahmet Tuğcu ise yaptığı açıklamada, "Kışın çığ riski bulunduğu için minareyi indiriyoruz. Karlar eridiğinde ise kaldırıyoruz. Eğer kış aylarında minareyi yatırmazsak çığ büyük bir ihtimal ile bunu kırar. Bir çok evimizi çığ aldı. Bu riskten dolayı bu sistemi kullanıyoruz" derken, sistemin mimarı olan Fikri Kurt ise yaptığı açıklamada, "7 tane varili birbirine ekleyerek boyadık. Işıklandırmasını yaptık. Fevkalade güzel bir minare oldu. Teleferik yardımı ile indirip kaldırıyoruz. 10. aylarda yayladan ayrılırken minareyi yatırıyoruz. 5. aylarda kışın bitmesi ile yaylaya gelerek minareyi ayağa kaldırıyoruz" ifadelerini kullandı.











KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER