ÖNE ÇIKANLAR :
YAŞAMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 22 Mart 2017 Çarşamba 16:42

Referandumun kazananı onlar olacak

Referandumun kazananı onlar olacak

55 milyonu aşkın seçmenin 16 Nisan Pazar günü "Evet" ya da "Hayır" oyunu kullanmak üzere sandık başına gideceği Anayasa değişikliği referandumu için yürütülen çalışmalar, çok sayıda sektörü hareketlendirdi.


Ekonomide Anayasa değişikliği referandumu hareketliliği yaşanıyor.

55 milyonu aşkın seçmenin 16 Nisan Pazar günü "Evet" ya da "Hayır" oyunu kullanmak üzere sandık başına gideceği referandum için sokakta, sosyal medyada ve akla gelebilecek her türlü mecrada çok sayıda çalışma yürütülüyor.

Reklamdan promosyona, matbaadan bayrak üreticilerine, araştırma şirketlerinden otobüs firmalarına çok sayıda sektörü hareketlendiren referandum çalışmalarının, söz konusu alanlarda faaliyet gösteren şirketlerin 2017 cirolarına katkı sağlaması bekleniyor. 

Teknolojinin gelişmesi ve farklı uygulamaların ortaya çıkmasıyla öne çıkan sosyal medyanın da yürütülen referandum çalışmalarından önemli pay aldığı dikkati çekiyor.

"Birçok sektörde hareketlilik oluyor"

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yaptığı açıklamada, özel günler, seçimler ve parti etkinlikleri için birçok sektörde hareketlilik olduğunu belirterek, meydanlarda simitçiden köfteciye, sucudan minibüsçüye çok sayıda esnafın yoğunluk yaşadığını ifade etti.

Palandöken, referandum sürecinde illerin birçoğunda bu tür etkinlikler olduğunu, olacağını ifade ederek, şapka, atkı, rozet, bayrak, yiyecek ve içecek grubunun bu durumdan istifade ettiğini, yağmur yağdığında şemsiye satışları yapıldığını, seçimlerde esnafın yüzünün güldüğünü söyledi.

"Talepler yoğunlaşmaya başladı"

Promosyon Ürünleri İmalatçıları ve Satıcıları (PROMOTÜRK) Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Güler de tanıtımın olduğu her çeşit çalışmanın sektöre katkısının kaçınılmaz olduğunu belirterek, miting programları ve buna bağlı parti teşkilatlarının sahadaki aktivitelerinin yıllardır darboğazdaki firmalara umut kaynağı olduğunu söyledi. 

Güler, referandum vesilesiyle sektöre 250 milyon liralık bir ek gelir beklediklerini de bildirdi. 

"Evet" de, "Hayır" da sosyal medya duvarlarında

Uluslararası Sosyal Medya Derneği (USMED) Başkanı Said Ercan ise seçimlerin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de sosyal medya sektöründe ciddi bir hareketlilik oluşturduğunu belirterek, "Önümüzdeki referandumda Türkiye'de iki taraf var. Bu tarafları destekleyen partiler, kurumlar, STK'lar var. Bunlar sosyal medyada kendi desteklerini göstermek için yoğun çalışmalar yapıyor." diye konuştu.

Siyasilerin, kendi resmi hesaplarını ve fenomen isimleri aktif bir şekilde kullandığını aktaran Ercan, şunları kaydetti:

"Seçim zamanlarında sosyal medyadaki içerikler hiç olmadığı kadar artıyor. Artan görsel ve metin içerikleriyle birlikte sosyal medyada hareketlilik oluştu. Profil fotoğraflarına bile herkes 'evet' ya da 'hayır' ibaresi ekliyor. Kampanyanın çok büyük bir kısmı sosyal medyada geçmeye başladı. Gelecek seçimlerde belki de sahada doğru dürüst bayrak bile görmeyeceğiz. Bütün kampanyalar sosyal medyada olacak şekilde yapılandırılmaya başlanacak. Eskisi gibi mahallelerde bayrak asılmıyor, duvarlar süslenmiyor. Eskiden her taraf seçim malzemelerine dönerdi. Şimdi sosyal medyadaki duvarlara asmaya tercih ediyorlar. Biz ülke olarak genç nüfusa sahibiz. Son YGS sınavına 2 milyonun üzerinde aday katıldı. Onun için sosyal medyayı es geçerek yapılan bir kampanya başarılı olamaz. Eski seçim dönemlerinde kampanya araçları çok ciddi bir trafik ve gürültü kirliliğine sebep olurdu. Şu anda sosyal medyada adrese teslim istediğiniz reklamı yapabiliyorsunuz." 

Twitter anlık, Facebook uzun vadeli propaganda için kullanılıyor

Said Ercan, Türkiye'de siyasilerin özellikle Twitter üzerinden kendi onaylı hesaplarından açıklamalar yaptığını ifade ederek, şunları kaydetti: 

"Çünkü Twitter, hashtag oluşturması anlamında Türkiye kamuoyunu daha çok etkileyen bir platform. Facebook da uzun vadeli propagandalar ve programlar için tercih ediliyor. Vatandaş açısından ise yerel siyasette Facebook, genel siyasette ise Twitter daha fazla kullanılıyor.

Sosyal medya size çocuğunuz ya da yeğeninizin destek olabileceği bir platformun çok ötesinde... Buna profesyonel olarak bakmak lazım. Sosyal medyaya profesyonel bakıp çalışmalar yapanlar sosyal medyanın gücünden faydalanırlar. İstediğiniz hedef kitleye, istediğiniz reklamı gösterip derdinizi anlatabiliyorsunuz. Rastgele değil, bir plan dahilinde olursa çok daha başarılı olur." 

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER