ÖNE ÇIKANLAR :
YAŞAMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 03 Aralık 2014 Çarşamba 12:31

"Rauf" çok güzelsin :)

"Rauf" çok güzelsin :)

Eskişehir’de yaklaşık bir yıl önce vatandaşlar tarafından yaralı halde bulunan ve hayvanat bahçesine getirilen ve ’Rauf’ adlı verilen pelikan, kentte bulunan hayvanat bahçesindeki bakıcıların maskotu haline geldi.


Eskişehir’de yaklaşık bir yıl önce vatandaşlar tarafından yaralı halde bulunan ve hayvanat bahçesine getirilen ve ’Rauf’ adlı verilen pelikan, kentte bulunan hayvanat bahçesindeki bakıcıların maskotu haline geldi.

Yaklaşık bir yıl önce Porsuk Barajı yakınlarında vatandaşlar tarafından yaralı olarak bulunan pelikan, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı’na bağlı Hayvanat Bahçesi Şube Müdürlüğü ekiplerine teslim edildi. Muayenesi ve sağlık kontrolleri tamamlanan pelikanın kanadında uzun zaman önce kırık oluştuğu ve yanlış kaynaması sonucu uçamayacağını tespit edildi. Doğal ortamında yaşaması mümkün olmayan pelikan, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Hayvanat Bahçesinde koruma altına alındı. Kısa sürede bakıcılarının ilgi odağı haline gelen pelikana bakıcıları tarafından "Rauf" adı verildi. Zamanla evcilleşen pelikan, bakıcılarının adıyla seslenmesi üzerine tepki veriyor hatta onlara koşarak sarılıyor.



BALIK YERİNE TAVUKLA DA BESLENİYOR

Günde yaklaşık yarım kilo taze balıkla beslenen Rauf’a zaman zaman tavuk eti de veriliyor. Bir yıl gibi bir sürede insanlarla iyi ilişkiler kuran pelikanla ilgili bilgi veren Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Hayvanat Bahçesi Şube Müdürü Veteriner Hakan Karaoğlu, “Yaklaşık bir yıl önce vatandaşlar tarafından Porsuk Baraj yakınlarında yaralı halde bulunan pelikan, bizlere ulaştırıldı. Veteriner hekimlerimizin yaptığı muayene sonucunda kanadında uzun zaman önce oluşmuş bir kırık tespit ettik ancak ne yazık ki bu kırık yanlış kaynamıştı ve müdahale edilebilir durumda değildi. Dolayısıyla artık hayvanın uçamayacağına ve yaşantısını ancak hayvanat bahçesi ortamında sürdüreceğine kanaat getirdik. Bu bir yıllık süre zarfında pelikanımız oldukça insan uyumlu davranışlar sergiledi. Bakıcı ile diyalogları çok iyi, bir anlamda evsileşti diyebiliriz. İlk günlerde kaybettiği gücü yeninden kazanması için balığın yanı sıra tavukla da besledik. Protein ağırlıklı besledik ve bu durum pelikanda bir duyarlılık oluşturdu. Artık tavuk etini gördüğünde bakıcısına doğru yönelip ağzını açarak yemini bekliyor. Biz şuan normal diyetine döndürdük ama ara sıra ödül olarak yine tavuk etini veriyoruz. Zaten bu hayvanlar doğada balıketi ağırlıklı beslenmekle beraber zaman zaman kuş yavrularını ve kurbağaları da tüketmekteler” dedi.



YARALI BULUNAN HAYVANLAR İÇİN REHABİLİTASYON MERKEZİ AÇILACAK

Pelikanın bundan sonraki yaşamına hayvanat bahçesinde geçireceğini kaydeden Karaoğlu, “Bundan sonrasında hayvanat bahçesinde yaşamaya devam edecek ve bizimle yaşayacağı için bakıcı arkadaşlarımız bir isim koydular. Artık ismi Rauf. Rauf bundan sonraki hayatını bizlerle birlikte geçirecek. Ancak doğada yaralı halde bulunan tüm hayvanlar Rauf kadar şanslı değiller. Zaman zaman yırtıcı kuşlar, geyikler ve diğer hayvanlar geliyor. Onlara daha iyi müdahale edebilmek ve onları daha iyi rehabilite edip doğaya kazandırmak için Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından ortak bir çalışma yürütülmekte. Doğal Hayatı Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ile bu konuyla ilgili bir proje çalışması yürütüyoruz” diye konuştu.







KAYNAK:
İHA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER