ÖNE ÇIKANLAR :
YAŞAMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 11 Kasım 2014 Salı 13:34

Onlar da 'dahi' çocukların peşinde

Onlar da dahi çocukların peşinde

Türkiye Üstün Zekalı ve Dahi Çocuklar Eğitim Vakfı (TÜZDEV) Genel Başkanı Kemal Tekden, "Bazı ülkelerin gizli servisleri dünyanın çeşitli yerlerinde 'deha çaplı' çocukları tespit ediyor, ailelerine daha iyi eğitim ve burs vadederek ülkelerine götürüyor" dedi.


Türkiye Üstün Zekalı ve Dahi Çocuklar Eğitim Vakfı (TÜZDEV) Genel Başkanı Kemal Tekden, "Bazı ülkelerin gizli servisleri dünyanın çeşitli yerlerinde 'deha çaplı' çocukları tespit ediyor, ailelerine daha iyi eğitim ve burs vadederek ülkelerine götürüyor" dedi.

İsrail, ABD, Hollanda, Güney Kore, Rusya ve Çin'in başta olduğu bazı ülkeler tarafından belirlenen deha çaplı çocukların, bu ülkelerin uzmanları tarafından tespit edildiğini belirten Tekden, AA muhabirine yaptığı açıklamada, deha çaplı çocukları tespit etmede en gelişmiş ülkenin İsrail olduğunu söyledi.

İsrail'in, "ufuk" anlamına gelen "OFEK" okullarında çocukları eğittiğini anlatan Tekden, "İsrail, öncelikle kendi ülkesinde hem de dünyanın farklı yerlerinde bu işi sürdürüyor. En başta kendi çocuklarını en iyi şekilde eğitiyor ama nüfusları az olduğu için başka deha çaplı çocuklara da ihtiyaç duyuyor" diye konuştu.

Tekden, gelişmiş ülkelerin deha çaplı çocukların eğitimine büyük yatırım yaptığını ifade ederek, şunları kaydetti:

"İsrail dışında ABD, Hollanda, Güney Kore, Rusya ve Çin bu işle yoğun ilgilenen ülkelerden. Şu anda 30-40 yıl sonranın insanını yetiştirme hedefleri var. Artık devletler arası savaşlar kadrolarla, yetişmiş insanlarla yapılıyor. Bazı ülkelerin gizli servisleri dünyanın çeşitli yerlerinde deha çaplı çocukları tespit ediyor, ailelerine 'daha iyi eğitim ve burs' vadederek ülkelerine götürüyorlar. Maddi durumu elverişsiz aileler de, çocuklarının iyi eğitim alması için buna razı oluyor. Yetiştirilen çocuklar, eğitim aldıkları ülkeye hizmet ediyor.

Siz ne kadar yeraltı zenginliğine sahip olursanız olun, onu işleyecek kafaya sahip olmazsanız zenginlikleriniz başkalarına yarar. 'Türkiye'de belli alanlarda bir kaç tane çok üst seviyede mühendisimiz var' dediğimiz zaman, onları yok ediyorlar ve iş bitiyor. Halbuki sizin binlerce mühendisiniz olsa hiçbir şey yapamazlar, başa çıkmaları mümkün olmaz. Bizim arzumuz bu yönde. Her alanda binlerce üst seviye insan yetiştirelim, bunun altyapısı hazır. Bütün şehirlerimizde 100 binlerce Allah'ın lutfu olarak verilen yüksek zeka seviyesinde çocuklarımız var. Bu çocukları değerlendirebildiğimiz takdirde Türkiye gelecekte layık olduğu yere ulaşacaktır."

Deha çaplı çocuklar her millette aynı oranda var

Tekden, zeka seviyesi üstün olan çocukların sadece bazı ülkelerde bulunmadığını vurgulayarak, "Tüm toplumlarda deha çaplı çocuklar binde bir, üstün zekalı çocuklar ise yüzde 2-2,5 görülür. Dahi doğulmaz olunur. Allah adil dağıtmış ama kullanan var kullanamayan var. Zaten o da gelişmişlik ve ölçüsüyle kendini belli ediyor" diye konuştu.

Deha'ya 'deli' muamelesi

"Bırakın üstün zekalı çocuğu, normal zekalı çocuğumuzu bile feda etmeyecek anlayışla yaklaşmamız lazım. Normal zekalı bir çocuğun bile ilgi alanlarını, yeteneklerini tespit ettiğiniz zaman, onun üzerine çalıştığınız zaman yine çok üst seviye insan haline getirebilirsiniz" diyen Tekden, şöyle devam etti:

"Disiplinli ve bilen insanların içinde bunu yapmak mümkün. Aynı zamanda gönülden çalışacak ve beynine olduğu kadar kalbine de hitap edebilecek eğitimcilerle bu gerçekleşir. Maalesef dahi çocuklarımızın çoğunu kaybediyoruz. Şu anda Türkiye'de nerede deha veya deha çaplı çocuk var devletimiz de, kimse de bilmiyor. Tesadüfen ortaya çıkıyorlar. Bunlar, bir kısmı çevreyle uyum sağlayamadığından dolayı, üst seviye bir idrak kabiliyetine sahip oldukları için adaptasyon zorluğu yaşıyorlar. Bu bakımdan genellikle 'deli' muamelesi bile görebiliyorlar. Bunlar toplumdan dışlanıyorlar ve yalnızlık hissi içerisinde depresyona varacak kadar ruh hastalıkları ortaya çıkıyor. Ayrıca bir kısmı da isyankar, hacker, terörist oluyor. Ülkesine, çevresine zarar vermeye başlıyor ama bir kısmını da gelişmiş ülkeler kapıyor."

Türkiye'nin elindeki deha çaplı çocukları başka ülkelere kaptırmaması için bu çocukları tespit edip eğitmesi gerektiğini ifade eden Tekden, Enderun'un Osmanlı Devleti'nin "insan yetiştirme üssü" olduğunu ve o sistemin şu anda dünyanın başka ülkelerinde uygulandığını belirtti.

Tekden sözlerini şöyle tamamladı:

"Vakfımız, ülkemizdeki deha çaplı ve üstün zekalı çocukların tespit edilmesi ve bunların eğitimlerinin sağlıklı bir şekilde yapılmasını sağlayabilmek için Milli Eğitim Bakanlığı ile çeşitli projeler geliştiriyor. Yarın daha geç olmadan her şeyden daha değerli olan deha çaplı çocukları tespit edelim. Onlar ve aileleri için yapılabilecekler için özellikle devlet kademesindeki yetkililerimiz kafa yormalı."

 

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER