ÖNE ÇIKANLAR :
YAŞAMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 18 Eylül 2017 Pazartesi 12:08

Okul servislerine "özel ehliyet ve plaka" önerisi

Okul servislerine "özel ehliyet ve plaka" önerisi

İTO Yönetim Kurulu Üyesi Orduhan: "Her ehliyeti olan bu işi yapabiliyor. Bu koşul değiştirilmeli. Önerimiz, ehliyet grubunda okul servis sürücüsünün ayrı bir harf grubu ile tanımlanması"


GÖKHAN YILMAZ - İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Orduhan, okul servislerine özel ehliyet verilmesi gerektiğini belirterek, "Her ehliyeti olan bu işi yapabiliyor. Bu koşul değiştirilmeli. Önerimiz, ehliyet grubunda okul servis sürücüsünün ayrı bir harf grubu ile tanımlanması." dedi.

Bir dönem İstanbul Taşımacılar Birliği Derneğinin başkanlığını da yürüten Orduhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, okul servis yönetmeliğinin taşımacılar arasında haksız rekabete yol açtığını savundu.

Orduhan, mevcut yönetmeliğe göre velilerin, okul aile birliğinin anlaştığı firma dışında başka bir servis şoförü ile anlaşarak taşıma yaptırabildiğini belirterek, "Bu mevzuatı yanlış anlayan bazı firmalar okul bahçesinde masa açarak, kampanya yaparak öğrenci kapmaya çalışmakta. Bu da çatışmaya neden oluyor. Veliler buna izin vermesin. Okulun anlaştığı servislerle çalışırlarsa bunun önüne geçmiş olurlar." diye konuştu.

- Okul servislerine özel ehliyet önerisi

Okul servislerinin özel bir ehliyet grubuna sahip olması gerektiği önerisinde bulunan Orduhan, şöyle devam etti:

"Her ehliyeti olan bu işi yapabiliyor. Bu koşul değiştirilmeli. Önerimiz, ehliyet grubunda okul servis sürücüsünün ayrı bir harf grubu ile tanımlanması. Okul servisi taşımacılığı yapacakların ehliyette ayrı bir harf grubu ile tanımlanması, bu mesleği hem itibarlı kılacak, hem de velilerin 'bu konu ile ilgili ehil olmuş kişi ile muhatap oluyorum, öğrencimi taşıttırıyorum' algısına neden olacak."

Orduhan, şu an E sınıfı ehliyeti olan sürücülerin okul servisi kullanabildiğini kaydederek, önerdikleri uygulamanın hayata geçmesi durumunda, öğrenci taşıyan servis sürücülerinin belirli aralıklarla psikoloji, pedagoji, davranış, iletişimle ilgili eğitimlerden geçmesi gerektiğini ifade etti.

Okul servis araçlarının mevcut haliyle fark edilemediğini anlatan Orduhan, bu durumun araçlarda bazı değişiklikler yapılarak düzeltilebileceğini söyledi. Orduhan, "Okul servis araçlarının mevcut ışıklandırma sisteminin yeniden yapılması, hemen tanınması lazım. Plakası tek harf grubunda olmalı ki emniyet kuvvetleri denetim yaptığında kolaylığa kavuşsun." değerlendirmesinde bulundu.

-Rehberle ilgili düzenleme

Okul servis yönetmeliğine göre bu araçlardaki rehberlerde, adli sicil kaydı bulunmaması ve lise mezuniyeti şartı dışında özellik aranmadığını belirten Orduhan, "Bizim ihtiyacımız olan şey sadece lise mezuniyeti değil, bu işin ehliyetine sahip olmasıdır. Rehberlik yapacak kişinin konuyla ilgili sertifika programından geçmiş olması buradaki hizmetin doruğa çıkartılması için yeterli bir uygulama." diye konuştu.

- Okul servisi seçiminde velilerin dikkat etmesi gerekenler

Velilerin okul servisi seçiminde İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen belgeye dikkat etmesi gerektiğini belirten Orduhan, şunları söyledi:

"Bu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ve kontrol edilen toplu taşıma kullanım belgesidir. Bu belgenin görülmesi demek ilgili şoförün tüm testlerden geçmesi, gerekli süreçlerin tümünü tamamlaması demek. Bu belgeyi sormuş olmaları yeterli."

Velilerin çocuklarını emanet ettikleri servis sürücüsü ile iyi iletişim kurmasının önemini de vurgulayan Orduhan, "Servis sektörü hassas ve özel bir iştir. Yüreğinde çocuk sevgisi olan insanların bu işi yapmasını istiyoruz." dedi.

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER